Kleinschalig kleinkunstevent Hof van Heden: “uit nostalgie geboren”

3 augustus 2022

Geen duizenden bezoekers, geen ‘grote’ namen, geen harde beats, maar simpel, leuk en vooral kleinschalig, dat is de opzet van de eerste editie van het Hof van Heden, een event dat op 10 september van 11.00 tot 17.00 uur op Ulingsheide plaatsvindt. Het moet een familiedag worden waarop van alles te beleven is, van een dansworkshop tot kleinkunst en straattheater.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: organisatie Hof van Heden

‘Een nieuw familiefestival’, zo wordt Hof van Heden in het eigen persbericht omschreven. Weer een festival? Tanja Nabben, samen met Richard Fieten initiatiefnemer, begint te lachen. “Ja, dat dachten wij ook; festivals zijn er inmiddels genoeg. Maar dit is geen festival zoals de meeste, dus die benaming is niet helemaal juist, roept wellicht verkeerde associaties op. Kleinkunstgebeuren of zoiets zou beter zijn.” Want als ze een ding niet willen, is lijken op het merendeel van de festivals zoals ze inmiddels bestaan. “Daar is niets mis mee. Maar we wilden daar tegenwicht aan bieden. Simpel en eenvoudig, voor mensen van alle leeftijden.”

Kampvuur
Nabben vertelt dat het idee voor Hof van Heden bij het knapperen van een kampvuur en de klanken van een akoestische gitaar is ontstaan. “Ruim twee jaar geleden had ik een bus getransformeerd tot rijdende bioscoop, Cinemaatje genaamd. Daarmee liet ik op locatie films zien.” Ze kwam onder meer ook bij Ulingsheide. “Na afloop ging dus het kampvuur aan; heel puur en gezellig. Toen ontstond de eerste aanzet voor dit event.” Dat vanwege corona een tijdlang op de plank bleef liggen. Nadat enkele maanden geleden alles weer mocht, werden de plannen verder uitgewerkt. Waarbij geopperd werd om het niet alleen voor de bewoners van Ulingsheide te organiseren maar het breder op te zetten. “Zonder dat het massaal zou worden. En vooral ook met weinig prikkels. Een beetje zoals veel festivals zijn begonnen, zoals het ooit gebruikelijk was. Hof van Heden is dan ook min of meer uit nostalgie geboren.”

Toegankelijke kwaliteit
In de afgelopen periode werd, grotendeels door Richard Fieten, een heel divers programma samengesteld. Volgens Nabben komen alle artiesten en anderen die acte de présence geven uit de regio. Geen haute cultuur, zegt ze, wel kwaliteit, toegankelijke kwaliteit. Ze noemt enkele voorbeelden. “Er is een DJ met silent disco, klassieke wereldmuziek met sitar en viool, singer-songwriters, allerlei vormen van straattheater, een Arabisch zangduo, een foto-expositie, een dansworkshop, snuffelmarkt en noem maar op. De winkel van Ulingsheide is open – daar vinden stand-up acts plaats – en er worden bijvoorbeeld Syrische gerechten gemaakt door mensen uit Syrië die hier wonen.”

Overzichtelijke chaos
Ze lacht dan en knikt. “Dat klinkt wat chaotisch en dat is het ook. Maar wel overzichtelijke chaos, binnen bepaalde kaders en dat is dan weer heel leuk. We hebben afspraken gemaakt en binnen die afspraken kunnen we improviseren. Er ontstaan dan ook nog steeds nieuwe ideeën.” Er is één ding waar alle betrokkenen het over eens zijn, waar niet aan mag worden getornd, geeft Nabben tot slot aan. “We weten natuurlijk niet hoe het zal uitpakken, maar als het een succes wordt en er komt een vervolg of komen meer vervolgen, het zal altijd een kleinschalig event blijven. Een intiem familiegebeuren.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad