Kunstvenster museum van Bommel van Dam wordt ‘De Duikbril’

12 mei 2021

Met een livestream werd gisteren de naam bekend gemaakt van het kunstvenster in het dak van het nieuwe museum van Bommel van Dam. Uit de 260 inzendingen werd de meerdere malen genoemde naam ‘De Duikbril’ gekozen. In de livestream kwam opnieuw nadrukkelijk naar voren dat het museum vooral “bruisend, levendig en voor iedereen toegankelijk” moet worden.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: museum van Bommel van Dam, BiermanHenket

De officiële opening wordt, als de omstandigheden het toelaten, in juni verwacht. Maar gisteren lichtte museum van Bommel van Dam al een tipje van de sluier met het ‘openen’ en met de naamgeving van wat tot dan bekend stond als het kunstvenster, het element in het dak van het gebouw met uitzicht over het centrum van Venlo. Het is tevens eindstation van een publiek toegankelijke route door het voormalige postkantoor die begint aan de Deken van Oppensingel waar de nieuwe hoofdentree is gesitueerd.

Enveloppenpatroon
Architect Yvonne Segers van BiermanHenket vertelde in de livestream over de overeenkomstige kenmerken tussen nieuwe entree en het venster. “Op beide plekken hebben we met het gebruik van een enveloppenpatroon een link naar het verleden van het gebouw gelegd.” Behalve op de openbare route door het gehele gebouw wees ze op het terugbrengen of weer zichtbaar maken van diverse oorspronkelijke aspecten zoals de verhoogde plafonds en de betonconstructie.

Impressie met het kunstvenster, nu ‘De Duikbril’

Welkom
Marc Huson, projectleider namens de gemeente Venlo, noemt in dat kader eveneens het trappenhuis. Daar maakte in vroegere dagen voornamelijk de directeur van het postkantoor gebruik van. Die had zijn eigen privé-ingang aan de Deken van Oppensingel. Die ingang is nu dus hoofdentree en het trappenhuis is voor iedereen toegankelijk. Dat iedereen zich thuis mag voelen in het gebouw, werd vervolgens bevestigd door wethouder Marij Pollux. “Jong en oud, kunstliefhebber of geïnteresseerde, Venlonaren maar ook mensen uit de regio en erbuiten, ze moeten zich allemaal welkom voelen in het nieuwe van Bommel van Dam.”

Culturele poort
Het museum en de buitenruimte, die momenteel een metamorfose ondergaat, moeten volgens Pollux gaan fungeren als een nieuwe “culturele poort” naar de Venlose binnenstad. “Met in het gebouw allerlei activiteiten, maar ook buiten mogelijkheden voor allerlei manifestaties.” Bestuursvoorzitter Nick Bos gaf aan dat moderne kunst centraal staat in het museum, maar dat er ook andere activiteiten in het gebouw zullen plaats vinden. “Op de zolderverdieping, waar zich het venster bevind, zal regelmatig een ‘artist in residence’ te zien zijn. Er komt aandacht voor bijzonder design en er zijn een kinderatelier en vrijwilligerskamer voorzien. In het gebouw komt tevens een kunstuitleen en horeca.”

Duikbril
Directeur Paulo Martina vertelde tot slot dat de eerste tentoonstelling een terugblik is op 50 jaar verzamelen. “Het is een eerbetoon aan de oprichters van het museum, Maarten en Reina van Bommel van Dam. De tentoonstelling toont stukken uit hun collectie maar ook latere aankopen en schenkingen.” Martina popelt om open te gaan, maar dat moet dan wel verantwoord kunnen, gaf hij aan. Om daarna de kijker mee te nemen naar dat bijzondere element in het dak, het kunstvenster, vanaf nu dus ‘De Duikbril’ genaamd. Een naam die door meerdere van de 260 inzenders werd genoemd. De winnaars krijgen binnenkort een privé-rondleiding door het nieuwe museum.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad