Kunstzinnig uitdagen en prikkelen ter bevordering van de Rookvrije Generatie

1 juni 2022

Het Kunstencentrum Venlo startte eerder dit jaar met Het Kapitaal, een ontwikkeltraject waarbij achttien cultuurmakers met zes maatschappelijke thema’s aan de slag gaan. Een van die thema’s is gelieerd aan De Rookvrije Generatie. Een initiatief dat streeft naar een mentaliteitsverandering waardoor een nieuwe generatie opgroeit in een volledig rookvrije omgeving.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Nicky Caspers / Sweet Today

Drie kunstenaars uit de regio Venlo (Kim de Bis, Edwin de Klein en Renée Verberne) gaan nu aan de slag om rookgedrag kritisch te onderzoeken. Dit doen ze vanuit het kunstproject Lucky Smoke. “Het is de bedoeling dat we na de zomer met het resultaat van onze samenwerking naar buiten treden,” zo laat Renée Verberne weten. Speciaal voor de rubriek KunstVanbinnen vertelt Renée hoe zij haar visie over de wereld in het project denkt te verwerken.

Verrassing
De drie bezochten recent een presentatie in VieCuri van longarts Harry Pouwels, ambassadeur van de Rookvrije Generatie. Een confronterend overzicht volgens Renée. “Natuurlijk weet je dat roken ongezond is, maar om alle nadelen en gevolgen even keihard achter elkaar voorbij te horen komen, was wel heftig. Rokers leven vaak tien jaar korter en de laatste jaren van hun leven zijn ze ‘vaste klant’ in het ziekenhuis.” Na de presentatie werden Kim, Edwin en Renée in de gelegenheid gesteld om in alle vrijheid met hun kunstproject te beginnen. “Hoe wij de mensen bewust willen maken van alle nadelen die roken met zich meebrengt? Dat houden we nog even geheim want het moet wel een verrassing blijven. Eerlijk gezegd, zijn we er ook nog niet volledig uit.”

Absurdistisch
Na gesprekken met Erik Lamers, manager bij het Kunstencentrum Venlo, en Saartje Hoogland, als zelfstandige betrokken bij de implementatie van cultuureducatie in het onderwijs, zijn de drie met deze uitdaging aan de slag gegaan. “Roken is een startpunt voor het bevragen van consumentisme, materialisme en de opgefokte hedendaagse samenleving als zodanig. Wij vinden het interessant om te bekijken waarom mensen dit doen en waar dergelijk gedrag vandaan komt. De presentatie van Harry Pouwels was ons startpunt, maar waar het eindigt….? Mogelijk gaan we er een absurdistische draai aan geven. Wij hopen de mensen vooral aan het denken te zetten. Er zijn al diverse ideeën gelanceerd. Het is nu zaak om te bepalen: waar willen we heen? Wordt het één geheel of lanceren we alle drie apart een eigen kunstzinnige visie voor een rookvrije generatie.”

Eigen specialisme
Alle drie de kunstenaars hebben ieder een eigen specialisme. Kim de Bis is actief als documentairemaker die met haar werk probeert te begrijpen en wil weten wat mensen denken, voelen en vinden. Edwin de Klein is op zijn eigen manier veel bezig met thema’s als de consumptiemaatschappij, massacultuur en hedonisme. Dit doet hij door het organiseren van projecten en exposities. Renée Verberne zelf wil vooral middels beeldende kunst (onder andere foto’s, video’s en performances)  de verhouding tussen mens en natuur onder de aandacht te brengen. “De wereld om me heen vervult me met gevoelens van onbehagen en vervreemding. Ik voel me er niet thuis en verlang naar elders; ik verlang ernaar ergens thuis te komen. In mijn werk speelt dit verlangen een belangrijke rol. Daarom trek ik mij graag terug in de natuur. Dat deed ik als kind al. Ik ben opgegroeid in een natuurrijke omgeving en genoot er enorm van om in een boom te klimmen en minutenlang een spin te observeren. Dat werkt voor mij rustgevend.”

Niet oprecht gelukkig
Renée kan zich verbazen over vaste gewoontes van de massa. “We gaan allemaal maar door en staan te weinig stil. Iedereen is druk of mensen leiden een leven waarin ze niet oprecht gelukkig zijn. Daar maak ik mij zelf ook schuldig aan. Ben altijd druk en zou best anders willen leven. Weg van de hectiek, het afleggen van verantwoording en zeker ook weg van de digitale wereld. Gewoon terug naar de basis, de natuur. Ik ben te weinig bezig met het nu en laat mijn leven leiden door vaste gewoontes. Het voelt als een verplichting om mee te gaan. Daarom is het juist leuk om het consumentisme en de massamaatschappij door middel van dit project op een ludieke manier op de hak te nemen. Zo hopen we mensen bewust te maken van hun manier van leven. ”

Volgens Renée is vooral Edwin de Klein goed in het op de hak nemen van het consumentisme. “Hij consumeert enerzijds graag, maar anderzijds vindt hij het consumentisme ingewikkeld en niet goed. De komende weken en maanden treffen we elkaar regelmatig in zijn atelier om samen aan dit kunstproject ter bevordering van de Rookvrije Generatie de juiste invulling te geven. De combinatie van onze drie visies en achtergronden moet verrassend werk opleveren.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

VenloVanvruuger: D’n Huzaar

VenloVanvruuger: D’n Huzaar

Onlangs werd in Museum van Bommel van Dam het kunstbehang d’n Huzaar ten doop gehouden. Het is niet zomaar behang, zoals een rolletje Rauhfaser van Bauhaus. Eveneens niet qua prijs. Een gang behangen met d’n Huzaar is nogal begrotelijk. Tekst: Sef Derkx | Beeld: Leon...