Leden Akkermansgilde maken zich op voor Koningsvogelschieten

24 mei 2022

De leden van het Venlose Akkermansgilde (opgericht in 1594) zijn blij dat ze voor het eerst sinds 2019 weer deel kunnen nemen aan allerlei schuttersactiviteiten; bij andere verenigingen of door ze zelf te organiseren. Zoals in het weekend van 4 en 5 juni als het Koningsvogelschieten en het verenigingsschieten op het terrein aan de Louisenburgweg plaats vinden.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Akkermansgilde

“Goed dat het weer kan,” zo laat secretaris Bart Kok met een lach weten. Afgelopen weekend nam het Akkermansgilde nog deel aan het Bondsfeest in Reuver. Nu is de focus gericht op volgend weekend als de nieuwe Koning bekend wordt gemaakt. Een van de jaarlijkse hoogtepunten voor het gilde. Kok en voorzitter Eef Bergs vertellen over de invulling en betekenis van de twee feesten die bol staan van de tradities.

Bart Kok en Eef Bergs

Speciale dag
Het Koningsvogelschieten vindt altijd plaats tijdens het eerste weekend van juni. Deze dag houdt voor de leden van het Akkermansgilde meer in dan het schieten. “Het is een heel speciale dag voor de vereniging,” aldus Eef Bergs. “We beginnen volgende week zaterdag met een mis in de Sint Martinusbasiliek. Dat is natuurlijk ter nagedachtenis aan de overleden leden van het gilde en familieleden. Na een koffietafel brengen we gezamenlijk een bezoek aan de jubilarissen. Dat is dit jaar extra bijzonder omdat ook de leden die tijdens de coronaperiode niet gehuldigd konden worden aan bod komen. Het zijn er daarom drie. Sjraar Boom is al 60 jaar lid. En voor Bert Kok en Ad Roodbeen geldt het 50-jarig jubileum. Na afloop van deze serenades trekken we in een optocht door de Venlose binnenstad. Daarbij geven vanzelfsprekend Flujas en zijn vrouw acte de présence. Deze optocht eindigt bij het stadhuis waar we aan de locoburgemeester de jaarlijkse schatting betalen. Dat is de opbrengst van het land: een mand vol met groenten. Het is een symbolische betaling voor de privileges die het gilde al eeuwen heeft.”

Nieuwe Koning
Tijdens het bezoek aan de jubilarissen heeft de loting voor het Koningsvogelschieten plaatsgevonden. De winnaar van deze wedstrijd, waaraan alleen leden van de vereniging deel mogen nemen, mag zich het komend jaar Koning van het Akkermansgilde noemen. “Die loting is daarbij belangrijk,” zo verklaart Bart Kok die zelf in 2012 deze wedstrijd won. “De leden schieten om beurten op een boomstronk. Degene die het laatste schot plaatst waardoor de stronk naar beneden valt, is de nieuwe Koning. Wint iemand drie jaar achter elkaar deze titel, dan kronen we dit lid tot Keizer. Maar aangezien dat al 200 jaar niet meer is voorgekomen, zal dat ook de komende jaren niet snel meer gebeuren. Twee keer achter elkaar winnen, is al bijzonder.” De Koning heeft een belangrijke functie bij het gilde. Hij gaat voorop tijdens optochten, zoals bij het aanstaande OLS in Meijel en de Internationale Reuzenstoet in Bergen op Zoom. Kok: “Indien de partner van de Koning dat wil kan ze hem vergezellen in de rol van Koningin.” Eef Bergs zegt daarop aanvullend: “Dit jaar hebben we nog een primeur. Tijdens optochten waarbij het Akkermansgilde aanwezig is, zal voor het eerst een vrouwelijke bordjesdrager, in de persoon van Luna Janssen, aanwezig zijn.”

Bordjesdrager Luna Janssen

Verenigingsschieten
De dag na het Koningsvogelschieten vindt dan het verenigingsschieten plaats. Een activiteit waarbij ook niet-leden welkom zijn. Bergs: “Verenigingen, families, vriendengroepen, collega’s. Iedereen kan zich opgeven via akkermansgildevenlo@gmail.com . Tijdens deze dag wordt traditioneel geschoten in drietallen, waarbij iedere groep 3 x 3 schoten mag lossen. De groepen die geen blokje gemist hebben, sluiten de wedstrijd af met het kavelen. Ja, vergelijk dat maar met de penalty’s bij het voetballen. Dan schieten deelnemers om beurten. Degene die mist valt af. Uiteindelijk blijft één winnaar over die de wisseltrofee het Akkermenke krijgt uitgereikt. Het is altijd een feestelijke dag met eten, drinken, muziek en voor de kinderen zorgen wij dat er een springkussen aanwezig is. Bovendien krijgt de jeugd ook de kans om met een windbuks op een speciale schiethark te schieten. Zo maken zij kennis met onze fraaie traditie en wie weet worden ze in de toekomst lid van het Akkermansgilde. Want nieuwe leden blijven altijd welkom.”

Wisseltrofee ut Akkermenke

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad