Limburgs Museum duikt in eeuwenlange traditie van Sinterklaasfeest

15 november 2022

‘Het avontuur van SuperSint’, zo heet de tentoonstelling die tot en met 4 december in het Limburgs Museum in Venlo is te zien. De doe-tentoonstelling laat kinderen kennis maken met de legendes rondom Sinterklaas en op avontuur gaan met de Goedheiligman. De Sint komt bovendien enkele malen zelf op bezoek in het museum.

Beeld: Limburgs Museum

De omschrijving geeft het al aan, ‘Het avontuur van SuperSint’ is een doe-tentoonstelling en dat betekent onder meer op daken klimmen, de pakjesmachine bedienen en het paard Ozosnel voeren in de paardenstal. Kinderen oefenen zo op speelse wijze taal, rekenen en motorische en sociale vaardigheden. Ze ontdekken dat ze net als SuperSint heel goed in staat zijn om iemand anders te kunnen helpen.

Legendes
Al eeuwen is Sinterklaas een heilige voor jongens en meisjes, voor arme mensen, vissers en zeelieden. De tentoonstelling en het bijbehorende prentenboek SuperSint laten zien waar al die bekende en minder bekende legendes rond Sinterklaas vandaan komen. Voor oudere kinderen en ‘grote mensen’ bevat de tentoonstelling een ‘verdiepingslaag.’ Daarin wordt ingegaan op waarom we het Sinterklaasfeest vieren zoals we dat nu doen. Waarom krijg je bijvoorbeeld strooigoed in je schoen? En waarom rijdt Sinterklaas op zijn paard over de daken?

Op bezoek
De Sint zelf komt op een aantal momenten eveneens op bezoek in het Limburgs Museum. Hij leest dan voor uit het prentenboek SuperSint. Wanneer dat is en voor tickets, klik hier. Tijdens ‘Het avontuur van SuperSint’ gelden er aangepaste openingstijden. Het Limburgs Museum is dan, met uitzondering van de maandagen, van 10:00 tot 17:00 geopend.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad