Loop binnen bij Studio Mansvelders: “kunst is er voor iedereen”

24 september 2021

Op 25 en 26 september en 9 en 10 oktober vindt bij Studio Mansvelders het Family & Friends Welcome Event plaats. En dat familie en vrienden heeft betrekking op iedereen die geïnteresseerd is in kunst en graag kennis wil maken met het werk van Hay en Pascalle Mansvelders. “Kunst is niet iets verhevens maar moet voor iedereen bereikbaar zijn.”

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Studio Mansvelders

Studio Mansvelders dat zijn vader Hay en dochter Pacalle als kunstenaars, zoon Gilbert als commerciële kracht en degene die allerlei andere zaken in goede banen leidt en Melanie Küppers-Theunissen als verbinder die alle communicatie voor haar rekening neemt. Dat team heeft een missie. Die willen ze tijdens het event uitdragen, vertellen Pascalle, Gilbert en Melanie. “We willen kunst dichter bij de mensen brengen, meer toegankelijk maken. ‘Art to the people’, kort gezegd.”

Binnenwandelen
Want, zo geven ze aan, voor veel mensen is kunst nog te veel een ver-van-mijn-bed-gebeuren. Die denken dat kunst iets voor de elite is, voor mensen met een brede beurs. Pascalle: “Veel mensen zijn geïnteresseerd in kunst, maar zullen niet snel een museum of galerie binnenlopen. Vandaar dit event, in mijn atelier. De deur staat gewoon open, geïnteresseerden kunnen zonder meer binnenwandelen.” Gilbert vult aan dat het geheel vrijblijvend is. “Rondlopen, een praatje maken, een kunstwerk aanraken, we vinden het prima. Kopen hoeft niet, maar mag wel”, voegt hij er lachend aan toe.

Valuas en Guntrud
Een van de bekendste werken van Studio Mansvelders is het beeldje van Valuas en Guntrud. Het origineel staat op de Keulse Poort maar er zijn inmiddels ook kleine replica’s van. Nieuw is de kinderuitvoering. Die beeldjes zijn gemaakt in serie, wat lastiger is dan bijvoorbeeld dan bijvoorbeeld bij schilderijen het geval is, legt Pascalle uit. “Beelden in serie uitbrengen is technisch meer gecompliceerd, maar inmiddels hebben we mede dankzij de vindingrijkheid van Gilbert de mogelijkheden kunnen uitbreiden.”

Jozef

Jozef
Naast de vermeende stichters van Venlo is er eveneens werk van Pascalle te zien, zoals de ‘Coming thru’-engel en ‘Things go better with Coke’, kunst met een knipoog. Blikvanger is daarnaast de drie meter hoge Maria-stoel die al door heel Nederland te zien is geweest. Een recent werk van Pascalle is Jozef die nadrukkelijk als vader van Jezus is afgebeeld. “Die rol is hem in de kerkelijke geschiedenis min of meer ontnomen, om de onbevlekte ontvangenis te benadrukken. Jozef is steeds meer naar de achtergrond verbannen. Onterecht. Hij was wel degelijk de vader van Jezus en had meer kinderen met Maria. Hij is een rolmodel voor alle stief-, adoptie-, en pleegvaders.”

Origineel
Hoewel ze alle drie kunst serieus nemen, vinden ze dat er nog een wereld te winnen is om kunst meer geaccepteerd te krijgen, toegankelijker te maken. “Dat doen we onder meer door ook kunstwerken tegen heel prettige prijzen aan te bieden, vanaf zeg maar anderhalve euro”, merkt Gilbert op. “We hebben liever dat mensen een origineel kunstwerk kopen dan iets halfslachtigs bij de Action of Ikea omdat het daar zo goedkoop is”, vult Pascalle aan.

Angel comin’ through

Etalagetentoonstelling
Het Friends & Family Welcome event is een eerste stap in die missie, maakt Melanie duidelijk. Over nieuwe plannen wordt al nagedacht, geeft ze aan. “We maken voor dit event gebruik van de uitgebreide netwerken die we met z’n drieën hebben, maar als het aanslaat willen we er ook graag anderen bij betrekken. Zo zijn we met Xie Eyewear bezig een kleine tentoonstelling in hun etalage te houden – in een winkelstraat krijg je veel meer aandacht. Verder denken we ook na over projecten op scholen. Kunst is een heel krachtig middel, om te communiceren en te verbinden. Dat is uit het oog verloren en daar hopen we op onze manier verandering in te kunnen brengen.”

Breder draagvlak
Pascalle knikt. “Er wordt maar bezuinigd en bezuinigd op kunst. En dat een stad als Venlo geen officiële opening van het cultuurseizoen heeft zoals ooit de Ouverture is heel jammer. Maar goed, daar kunnen we van alles van vinden, we kunnen er ook iets aan doen. Dat doen we komend weekend en over twee weken. Zoals gezegd is het een eerste stap om voor kunst een breder draagvlak te creëren, om kunst heel breed toegankelijk te maken. In Venlo, maar wat ons betreft eveneens er buiten.”

Het Family & Friends Welcome event vindt plaats op 25 en 26 september en 9 en 10 oktober, steeds van 12.00 tot 17.00 uur aan de Sint Urbanusweg 6 in Venlo.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad