Maaspoort biedt jonge musici podium: Amuse Concert met het Santres Trio

13 januari 2020

Aya Kitaoka (viool), Sofía Lluciá Roy (cello) en Anna Michels (piano), drie jonge musici die elkaar enkele jaren geleden ontmoetten tijdens hun studie aan de Universiteit Maastricht. Het klikte meteen tussen de dames die vervolgens gingen samenspelen in het Santres Trio. Zondagmiddag 19 januari staan ze op het podium van de Piet Kingma zaal in de Maaspoort.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Santres Trio

Aya Kitaoke komt uit Japan, Anna Michels is van Schotse afkomst en Sofía Lluciá Roy is Spaanse. Aan laatstgenoemde de vraag wat het drietal deed besluiten in Maastricht te gaan studeren. “Vanwege de kwaliteit van de docenten, in mijn geval cellodocent Gustav Rivinius. De kwaliteit van het lesniveau is bijzonder hoog.”

Vriendschap
De drie dames leerden elkaar enkele jaren geleden in Maastricht kennen, raakten bevriend en besloten samen te gaan musiceren. Zo ontstond het Santres Trio. Sofía Lluciá vertelt dat hun vriendschap belangrijk is bij het samen muziek maken. “Het maakt het repeteren gemakkelijker. We begrijpen elkaar vaak snel. Discussiëren ook veel, maar altijd op een positieve manier”, lacht ze.

Emotie
Sinds de oprichting stond het Santres Trio op tal van internationale podia. Hun programma, zegt Sofía Lluciá, bestaat uit prettig in het gehoor liggende stukken van componisten als Mozart, Beethoven en Rachmaninov, maar ze willen het publiek ook kennis laten maken met minder bekende componisten. Hoewel ze muziek al met de paplepel kreeg ingegeven, componeert ze zelf niet, geeft Sofía Lluciá aan. “Ik kom inderdaad uit een muzikaal gezin. Mijn beide ouders spelen piano, mijn twee broers musiceren eveneens. De emotie die ik voel bij muziek kan ik echter niet vertalen naar composities. Daar is heel veel creativiteit voor nodig.”

Jongeren
Het karakter van hun optredens stemmen ze enigszins af op het publiek, legt Sofía uit. “Soms spelen we een complete compositie, soms een deel eruit.” Ze erkent dat hun publiek over het algemeen wat ouder is, maar ze proberen ook jongeren te bereiken. “We musiceren soms in scholen; geven dan onder meer uitleg over de stukken die we spelen. Je merkt dat mensen aandachtiger luisteren als ze de achtergrond van de muziek kennen.”

Een inleiding krijgen de bezoekers van het concert van het Santres Trio ook voorafgaand aan het concert in de Maaspoort. Dat begint om 11.30 uur. Het is een zogenaamd Amuse Concert, een nieuwe concertbeleving, bedoeld om jonge musici van het Conservatorium Maastricht een podium te bieden. Zondag is er tevens een kunstexpositie van Luna Art. Meer info: https://www.maaspoort.nl/programma/amuse-concert-het-santres-trio/19-01-2020-11-30/

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

Geen enkel evenement kan zonder steun van vrijwilligers. Ook de Venloop niet. De populariteit van het evenement is in ruim 15 jaar explosief gegroeid. Ondanks het feit dat corona de afgelopen twee jaar voor een korte onderbreking zorgde, nemen dit weekend weer...