Maaspoort introduceert streaming in theaterzalen

3 augustus 2020

Een theatervoorstelling bijwonen vanuit de eigen huiskamer of tuin? Als het aan De Maaspoort ligt, gaat dat in de toekomst gebeuren. Sinds het samenkomen in grote groepen verboden is, liggen de voorstellingen en evenementen in De Maaspoort nagenoeg stil, maar gelukkig was het Venlose theater al enige tijd bezig met de installatie van streaming mogelijkheden.”

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Selin Yildirim en VenloVanbinnen 

Concrete voorstellingen waarbij deze optie mogelijk is, zijn er op dit moment nog niet. Programmeur Maarten van Erp heeft de optie wel bij diverse boekingskantoren en impressario’s aangeboden. “Door de coronacrisis is deze ontwikkeling in een stroomversnelling geraakt en zijn wij ervan overtuigd dat een aantal artiesten of gezelschappen hier positief op gaan reageren.”

Groter publiek
Live-streaming maakt het mogelijk een veel groter publiek te bereiken. Zeker bij kennisevenementen kan dit zeer waardevol zijn. Maar ook amateurgezelschappen kunnen op deze manier een unieke productie vastleggen voor later of streamen voor meer bereik. Daarnaast wil De Maaspoort de techniek gaan gebruiken om bezoekers die niet in staat zijn het theater te bezoeken, toch te laten genieten van voorstellingen.

Camera’s aangebracht
De oplevering van de laatste technische aanpassingen aan de Rabobank Venlo zaal en Frans Boermans zaal onlangs kwam dus als geroepen. Hierdoor is het mogelijk een evenement, congres, lezing of uitvoering live te streamen of een professioneel geregisseerde opname vast te laten leggen. “De afgelopen tijd zijn diverse camera’s aangebracht in de theaterzalen, daarnaast is de oude dirigentenkamer omgebouwd tot professionele afgesloten regieruimte. Uniek in theaterland. We krijgen dan ook veel belangstelling van collega theaters uit het hele land om te komen kijken naar onze inrichting,” zo laat theatermanager techniek Ton Lamberts weten.

 

V-tickets
Voor het streamen van theatervoorstellingen vanuit het Venlose theater is het echter nog te vroeg. Van Erp hoopt dat deze maand een uitgebreide test plaatsvindt. “Dan komen zeker enkele kinderziektes bovendrijven. Als deze service dan verder geperfectioneerd is, hopen we ergens dit najaar de zogenaamde v-tickets aan het publiek te gaan verkopen. Wij zien het vooral als een toegevoegde waarde voor ons publiek.” De programmeur verwacht niet dat alle artiesten staan te trappelen om hun voorstelling zo maar online te laten streamen. “Nee, zeker de cabaretiers zullen huiverig zijn dat hun grappen online gedeeld worden. Het moet voor hun honderd procent veilig zijn. Bij muziekgroepen verwacht ik minder weerstand. Daar is streaming in de afgelopen maanden al op diverse plekken in het land met veel succes gebruikt.” Het kan dus goed zijn dat de kaartjes voor een populaire act zijn uitverkocht, maar dat mensen toch vanuit thuis mee kunnen genieten. “Dit kan zelfs voor de kwetsbare groepen, zoals ouderen, een belangrijke vervanging zijn om in plaats van een kaartje in de zaal te kiezen voor deze optie. Natuurlijk gaat er niets boven een live-ervaring in het theater zelf, maar we zijn ons bewust van het feit dat sommige mensen in deze tijd liever voor veiligheid kiezen. Maar, zoals gezegd, eerst zullen artiesten akkoord moeten gaan.”

 

Meerdere camera’s
Het plan om voorstellingen via een streamingdienst aan te bieden bestaat al langer bij De Maaspoort, maar door de coronacrisis kwam alles in een stroomversnelling. Als het daadwerkelijk zover is, zullen meerdere camera’s in de zaal staan. Zoals gezegd beschikt het theater over een eigen regieruimte. Directeur Leon Thommassen: “Kwaliteit staat voorop, in alles wat we doen. We wilden niet alleen streaming aan kunnen bieden, maar juist streaming op een professioneel niveau. Dat is met de huidige inrichting gelukt. Er is ook al veel belangstelling. Dit biedt niet alleen mogelijkheden op het gebied van congressen en amateuruitvoeringen maar ook in samenwerking met professionele artiesten. Daar kijken we erg naar uit.”

Nederlands Danstheater
Volgens manager Marketing & Programmering Linda Keijzers-van Vegchel zal De Maaspoort in ieder geval v-tickets gaan aanbieden voor een voorstelling van het Nederlands Danstheater die in september in Den Haag plaatsvindt. “Er zijn meer theaters in het land met de optie van streaming bezig. Over voorstellingen in Venlo die op deze wijze worden aangeboden, kunnen we zoals Maarten aangeeft inderdaad nog niks concreet zeggen, maar wij zijn enthousiast en hopen dat artiesten dit ook snel zijn.”

Wat betreft de programmering voor komend najaar kan Keijzers nog geen namen noemen, wel dat diverse uitvoeringen twee keer per avond geprogrammeerd worden. “De voorstellingen zijn korter dan gebruikelijk. Dat maakt het mogelijk om zowel om half acht als om half tien een voorstelling te plannen. Binnenkort maken we daar meer over bekend.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad