Maaspoort onthult nieuwe theaterprogramma: ‘Het is tijd om samen weer mooie herinneringen te maken’

9 juni 2022

De ontlading bij het complete team van De Maaspoort was woensdag tijdens en na afloop van de Previewnight groot. Na drie jaar mocht het Venlose theater eindelijk weer voor een volle zaal een compleet nieuw theaterprogramma presenteren.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Laurens Eggen

“Het was echt een ontlading,” aldus Linda Keijzers – Van Vegchel, adjunct directeur en tevens manager Marketing, Programmering & Educatie. “Zelfs donderdagmorgen kwam iedereen nog met een grote lach op het gezicht naar het werk. Gastdames- en heren, de mensen van het licht en geluid, gewoon iedereen kon weer laten zien waarom De Maaspoort er toe doet. Het was een fantastische avond. Op dit moment hebben we lang moeten wachten.”

Emotioneel moment
Leon Thomassen had de eer om de gasten in de zaal, maar ook het publiek dat thuis meekeek via de livestream welkom te heten. Dat kostte de directeur bij zijn eerste woorden enige moeite. Hij was zichtbaar aangedaan. “Ja dit is zeker een emotioneel moment. Het is waanzinnig om weer zoveel mensen hier te mogen ontvangen. Daar ben ik heel blij om. Ook met die nieuwe programmering. Tot nu toe gaat het om 200 voorstellingen, maar het is goed mogelijk dat er op termijn nog meer voorstellingen bijkomen.” Een theaterseizoen dat overigens nog is samengesteld door de inmiddels vertrokken programmeur Maarten van Erp. Hij is inmiddels actief bij de Stadsschouwburg en Concertgebouw de Vereeniging in Nijmegen. Volgens eigen zeggen was het zijn meest uitgebalanceerde programma waarin een mix van grote namen wordt afgewisseld met minder bekende artiesten en gezelschappen.

Leon Thomassen

Leon Thomassen en Frans Pollux

Nieuwe programmeur
De opvolger van Van Erp is Wieke Vrijhoef. Als nieuwe programmeur gaf ze in een recent interview met VenloVanbinnen aan blij te zijn dat haar voorganger het komende theaterseizoen nog voor zijn vertrek had ingevuld. “Dat geeft mij de komende maanden de tijd de stad en de mensen beter te leren kennen.” Ook zij was woensdagavond tijdens de Previewnight aanwezig. “Theater laat je lachen, brengt ontroering en geeft nieuwe inzichten. Het is voor mij mooi om daar nu een rol in te spelen. Vrijhoef ervaart het vooral als bijzonder dat ze bij De Maaspoort straks voor drie zalen mag programmeren. “Die hebben elk een eigen profiel.” De komende tijd ziet ze als een periode van leren en ontmoeten. “In september denk ik dat ik wat dat betreft al heel wat verder zal zijn.”

Tipje van de sluier
De gesprekken met Wieke Vrijhoef en Leon Thomassen vormden slechts een klein onderdeel van de Previewnight. Speciaal voor alle gasten in de zaal en thuis werd een tipje van de sluier opgelicht. Presentator Frans Pollux nam het publiek mee in het programma dat een smaakvolle melange is van dans, toneel, cabaret, klassiek, familievoorstellingen, revues en meer. Een aantal acts was zelf live aanwezig om het publiek over hun voorstelling te vertellen of deze al te beleven middels een korte uitvoering.

Venlose Revue
Een prominente rol was daarbij weggelegd voor de Venlose Revue die vanaf 16 september in totaal 16 voorstellingen van De vlook van Hölster Heinke gaat uitvoeren. Hanneke Vestjens was samen met Evelien Merkx aanwezig om zowel een korte toelichting te geven als ook voor de eerste keer een nummer uit deze nieuwe revue te presenteren. Volgens Vestjens, die twee hoofdrollen voor haar rekening neemt, voelde dat fantastisch. “Toen ik samen met Evelien de trappen naar het podium opliep zei ik tegen haar: het echte gevoel van de Venlose Revue komt nu bij mij naar boven. Hier hebben we jaren naar toe geleefd. Eigenlijk stonden de uitvoeringen al voor najaar 2020 op de agenda, maar door corona moesten we de reeks twee keer uitstellen. Nu komt de première heel dichtbij. En dat gevoel was er woensdagavond zeker. Een volle Maaspoort. De plek waar het straks in september en oktober gaat gebeuren.”

Eerste liedje
Het liedje over de hei dat beide dames live – op piano ondersteund door Werner van Gool – lieten horen, zorgde bij het publiek in de zaal voor veel positieve reacties. Hanneke Vestjens nam de complimenten na afloop in de foyer graag in ontvangst. “Mensen waren geraakt door het liedje en het prikkelde hun nieuwsgierigheid voor de nieuwe Venlose Revue. Sommigen lieten weten al een kaart besteld te hebben, anderen gaven aan dat zeker te gaan doen. Als cast voeren wij de komende tijd de frequentie van repeteren verder op door twee keer per week bij elkaar te komen. Na een korte zomerstop werkt iedereen dan langzaam toe naar die bijzondere première. Die avond waar we jaren lang naar uit hebben gekeken.”

Nieuwe theatergids
Volgens Linda Keijzers – Van Vegchel was het publiek bang dat na de coronaperiode er geen nieuwe brochure meer zou verschijnen. Ze laat weten dat het een bewuste keuze was om het absoluut wel te doen. “De theatergids is een begrip voor Venlo en we zijn blij dat we deze na twee jaar van onzekerheid weer hebben mogen maken.” Leon Thomassen zegt daarop aanvullend. “We geven iedereen ruimschoots de kans om een aantal dagen rustig door de nieuwe brochure te bladeren. In het verleden begonnen we vaak al de dag na de Previewnight met de verkoop. Deze keer doen we het anders. Iedereen kan rustig via de info in de gids en door verder te zoeken op internet voorstellingen uitzoeken die passen bij hun smaak of die juist de nieuwsgierigheid prikkelen. Wie door de gids bladert en rustig de informatie tot zich neemt, zal vaak zin krijgen om bepaalde voorstellingen live te ervaren.”

Voorstellingen
Wie de nieuwe gids – die inmiddels voor iedereen gratis is af te halen bij het theater aan de Oude Markt – doorbladert, zal inderdaad zien dat de omschrijving van voormalig programmeur Maarten van Erp geen loze woorden bevatten. Van familievoorstellingen als Kruimeltje en Assepoester tot grote cabaretnamen als Guido Wijers, Theo Maassen, Bert Visscher en Peter Pannekoek. Tevens is er ruimte voor grote musicalproducties als The Prom en Charlie and the Chocolate Factory en kleinschalig theatercollege dat door Maarten van Rossum, Brainpower en William Rutten op de planken wordt gebracht. Muziekliefhebbers hebben eveneens voldoende te kiezen dankzij voorstellingen van The Analogues, Candy Dulfer, Kim Wilde, OG3NE, Wende, een ABBA-tribute. Op klassiek gebied gaat het om een operacocktail uitgevoerd door de cast van het partnertheater uit Krefeld en Mönchengladbach, het Metropole Orkest en het Zwanenmeer. Allemaal voorstellingen die bezoekers van het Venlose theater op verschillende manieren gaan raken. “Het is tijd om samen weer mooie herinneringen te maken,” aldus Leon Thommassen. “Komend theaterseizoen kunnen we die verloren tijd weer inhalen.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad