Marc Nelissen: ‘Nee, verwacht niks, maar laat je in augustus juist verrassen tijdens het Zomerparkfeest’

20 mei 2021

“Het Zomerparkfeest gaat zeker door,” zo benadrukt voorzitter Marc Nelissen nog maar eens keer naar aanleiding van de video die de organisatie van het festival de wereld instuurde. De boodschap ‘verwacht niks’ die aan het einde te zien is, riep veel vragen op, maar we moeten deze volgens hem niet te letterlijk opvatten.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: archief VenloVanbinnen en Zomerparkfeest

“De bezoeker die normaal gesproken het Julianapark inliep, deed dat ook zonder verwachtingen, maar liet zich juist verrassen door het rijke culturele aanbod. Dat zal dit jaar ook gebeuren. Anders dan anders, maar het gaat gebeuren. Gewoon vier dagen. In het Julianapark. En nee, dus niet puur online. Mogelijk wel een hybridevorm. De tijd zal het leren.  Deze videoboodschap was slechts een voorproefje.”

Aantal scenario’s
Voor het tweede jaar op rij moeten alle festivalorganisatoren zich aanpassen aan de grillen van het coronavirus. Hoewel er wereldwijd en ook in omringende landen hoopvolle geluiden zijn over het doorgaan van festivals, staan daar voor deze zomer nog net zo veel annuleringen tegenover. Dat het Zomerparkfeest de mensen uit de stad en regio nu zekerheid wil geven, is lovenswaardig. Nelissen: “Hoe we het precies gaan doen, dat onderzoeken we nog. Er liggen een aantal scenario’s klaar waarmee we kunnen inspelen op de verschillende coronamaatregelen. Beperkingen of steeds meer terug naar normaal. Dat weten we nu nog niet. De gemeente is de vergunningverlener en zij adviseren ons de komende maanden over wat wel en niet mag of kan. Maar zoals gezegd: wij gaan iets doen. Op 26, 27, 28 en 29 augustus.”

Hoop houden
Op de vraag of het in deze onzekere tijden niet lastig is om bands te boeken reageert de voorzitter duidelijk. “We zijn al geruime tijd bezig met het vastleggen van artiesten. Onderschat niet hoe intensief we hier mee bezig zijn. We hebben altijd hoop gehouden op positieve ontwikkelingen. Die zijn nu duidelijk zichtbaar. Daarbij is het voor ons als festival ook belangrijk om partners als zzp’ers en bedrijven die actief zijn in de evenementenbranche de hoop op betere tijden te bieden.”

Anders dan anders
Het bestuur heeft in de afgelopen maanden regelmatig overlegd en zichzelf daarbij de vraag gesteld: wat willen we? Volgens Nelissen was het antwoord helder: een festival in Venlo. In het Julianapark. En nee dus ook niet uitwijken naar een andere datum. Dat werkt volgens de voorzitter niet. “Die vraagtekens zullen blijven. Maar wij voelen ons als organisatie van het Zomerparkfeest verplicht om en de regio iets moois te bieden. Daarbij zullen de bezoekers en natuurlijk rekening mee moeten houden dat het een andere editie dan anders gaat worden. Wij kijken in ieder geval naar wat wel mogelijk is. Het echte Zomerparkfeestgevoel zal eind augustus zeker voelbaar zijn. Al is het in een andere setting. We gaan de bezoekers in ieder geval vermaken binnen de geldende normen.”

Slapeloze nachten heeft Nelissen in ieder geval niet gehad, “Nee, ben je gek. Er zijn veel essentiëlere zaken in het leven. Denk eens aan al die getroffen ondernemers en de gezondheid van de mensen. Je moet wel kunnen relativeren. Dat geldt ook voor ons als organisatie. Maar voor nu staan we er in ieder geval positief in en hopen we dat de bezoekers gaan waarderen wat ze straks in augustus te zien krijgen.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad