“Meer tijdelijke kunst in de openbare ruimte getuigt van lef”

25 mei 2022

Het is meer dan een tentoonstellingsruimte, vertellen Paul en Carla Wilms over hun galerie aan die Venlose Nieuwstraat. Die bestaat 15 jaar, iets wat wordt gevierd met twee overzichtstentoonstellingen van de kunstenaars die ze vertegenwoordigen. In die periode hebben ze een internationale klantenkring opgebouwd. Over de galerie en hun visie op kunst en kunstbeleving vertellen ze in KunstVanbinnen.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Galerie Wilms

Natuurlijk staan en hangen er kunstwerken bij Galerie Wilms. Maar niet overdadig. Ze zijn bedoeld om een klant verder het oeuvre van een kunstenaar in te leiden. “We begeleiden een klant naar een kunstwerk, zoals we ook kunstenaars op een heel brede manier begeleiden”, vertellen Paul en Carla Wilms. “Onze aanpak verschilt dan ook van die van veel andere galeries. Wij werken veelal met vaste kunstenaars, vaak al een lange periode. Die promoten we, nemen ze mee naar beurzen, zetten ze in de markt. Zijn als het ware ook agentschap.” Paul toont dan enkele fraaie, luxe uitgevoerde kunstboeken. “Dit soort boeken zijn heel kostbaar, kunstwerken op zich. Wij helpen onder andere mee met het publiceren en de crowdfunding.”

Diepte in
Ze begonnen dus 15 jaar geleden, vanuit hun passie en liefde voor kunst. In de Bolwaterstraat in Q4, wat toen nog als dé kunstwijk van Venlo gepland was. Paul had voor die tijd nog wel twee jaar op de Kunstacademie in Den Bosch gezeten, maar merkte dat er geen uitvoerend kunstenaar aan hem verloren zou gaan. In 2013 verhuisden ze naar de Nieuwstraat. “Het Dominicanenplein vinden we inmiddels een van mooiste plekjes van de Venlo binnenstad.” Meestal zijn er solotentoonstellingen van een kunstenaar te vinden. Paul: “We gaan het liefste de diepte in. En zoals gezegd, klanten lopen hier, vrijblijvend of op afspraak binnen, om zich uitgebreid in het werk van de betreffende kunstenaar te verdiepen.”

Eigen beeldtaal
Op de vraag hoe ze hun kunstenaars uitkiezen en aan welke criteria die moeten voldoen antwoorden Paul en Carla afwisselend. “Het werk moet zich zonder meer onderscheiden. Een eigen beeldtaal hebben. Van de kunstenaar verwachten we een onderzoekende houding en ambachtelijke vaardigheden. Vernieuwing eveneens, al kun je dat heel breed interpreteren. Het ligt ook enigszins aan de kunstenaar zelf.” Paul merkt op dat ze hun vaste kunstenaars goed kennen en ook de klant zo goed mogelijk willen leren kennen. “Zodat we als spil tussen de twee kunnen functioneren, verbindingen kunnen leggen.” Veel contacten, zegt hij, vinden buiten de galerie plaats. Bij klanten of tijdens beurzen.

Twee prachtige musea
Het accent van het gesprek wordt dan naar buiten de galerie verlegd, naar de kunst- en cultuurbeleving in Venlo. Het tweetal geeft aan dat ze weten dat daar nog wel eens uiteenlopend over wordt gedacht. “In Venlo lopen genoeg mensen rond met een groot hart voor kunst en cultuur, maar we zijn we geen universiteitsstad of stad waar een kunstacademie is gevestigd, twee partijen die een stad een culturele ‘boost’ kunnen geven.” Paul denkt dat mensen van buitenaf vaak meer waarderen wat Venlo op kunst- en cultuurgebied te bieden heeft dan de Venlonaar zelf. “We hebben bijvoorbeeld twee prachtige musea. Zeker als de wisselwerking tussen die twee goed is, kunnen ze de stad een impuls geven. Ja, als galeriehouders hebben we daar eveneens een rol in.” Carla geeft daarvan een voorbeeld. “Wij hebben hier een tentoonstelling gehad van Les Deux Garçons, twee kunstenaars die kunst maken op basis van taxidermie. Venlo en omgeving heeft ze zo leren kennen. Binnenkort zijn ze terug te zien, nu in het Limburgs Museum.”

Commissie openbare ruimte
Paul wijst dan onder meer ook op het Missiemuseum in Steyl. “Die hebben een heel bijzondere collectie. Ja, een tijd lang was er weinig vernieuwing, maar de afgelopen jaren zijn ze bezig met een inhaalslag. Vergeet niet dat er in Nederland 1,2 miljoen museumjaarkaarthouders zijn. Mensen die dus regelmatig een museum bezoeken. Daar moet je als stad op inspelen. Onder andere door goed om te gaan met de meest zichtbare kunst die er is, die in de publieke ruimte.” Paul en Carla vinden dan ook dat er in Venlo behoefte is aan een sterke commissie openbare ruimte, mensen met verstand van zaken die een adviserende functie hebben, en onafhankelijk van de gemeente hun taken kunnen vervullen. “En daar mag je best om de zoveel jaar wat nieuw bloed in pompen, een nieuw iemand in introduceren. Dat leidt weer tot nieuwe inzichten.” Paul noemt het een misvatting dat kunst in de openbare ruimte niet vervangen of verwijderd mag worden. “Niet alle kunst is voor de eeuwigheid. Meer tijdelijke kunst in de openbare ruimte getuigt juist van lef. Je mag bijvoorbeeld best om de tien jaar heroverwegen of een kunstwerk nog wel actueel is. Ja, ook in Venlo staan werken die mijns inziens heroverwogen mogen worden. Een sterke kunstcommissie zou hierin een visie kunnen ontwikkelen.”

Atelierwoningen
Het mag volgens Paul en Carla ook best wat gewaagder wat kunst in de openbare ruimte betreft. “Durf eens met andere ogen naar die ruimte te kijken. Een sterke commissie zou daar de kaders voor kunnen scheppen waarbinnen dat gebeurt. Neem wat meer risico, denk meer out of the box. En geef daarbij vooral ook jonge kunstenaars een kans, zodat ze hier mogelijkheden zien.” Paul noemt het wat dat betreft jammer dat Venlo nauwelijks tot geen atelierwoningen heeft. “Zoals ooit in de voormalige tuinbouwschool, en later in Q4 de bedoeling was. Dat is wel een punt van aandacht: het faciliteren van jonge kunstenaars.”

Vooruit kijken
Nog even terug naar de galerie. Waar momenteel met een tentoonstelling wordt teruggekeken naar de afgelopen vijftien jaar. Carla lacht. “Dat doen we niet zo vaak, terugkijken. Om onze kunstenaars recht te doen, hebben we de overzichtstentoonstelling in tweeën verdeeld. Het eerste deel tot en met 28 mei, het tweede deel van 5 juni tot 23 juli. Maar we kijken vooral vooruit, bijvoorbeeld naar de eerste solotentoonstelling daarna, van de Zwitser Stefan à Wengen. Even terugkijken wat we in vijftien jaar hebben bereikt is leuk, maar we willen ons toch vooral met nieuwe dingen bezighouden.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad