Met Hemelvaart weer een Odd Kunstroute Venlo: “kunstenaar uit de anonimiteit halen”

11 mei 2022

Sinds 2010 kent Venlo de Odd Kunstroute. Die wordt altijd gehouden op Hemelvaartsdag. Vanwege corona gingen de edities van 2020 en 2021 niet door. Dit jaar is er wel weer een Odd Kunstroute, op 26 mei. “De voorbereidingsperiode was kort, maar we hebben de schouders er vol onder gezet.”

Tekst: Jac Buchholz : Beeld: Odd Kunstroute, Polina Tankilevitch

Het leek zo’n mooi idee. Na de reguliere editie van de Odd Kunstroute in 2019 een tweede evenement in het toen nog leegstaande voormalige gebouw van museum van Bommel van Dam. ‘Odd gaat vreemd’ zoals dat evenement werd genoemd kon rekenen op grote belangstelling. Anja van Rijen, kunstenaar en een van de organisatoren van de Odd Kunstroute, vertelt met een lach wat er daarna gebeurde: “Het leek wel of we hard gestraft werden voor dat ‘vreemdgaan’ want daarna kwam het virus en de bijbehorende maatregelen. Met als gevolg twee jaar geen kunstroute.”

Vrijblijvend
Dat is nu allemaal achter de rug, geeft ze aan. Geen beperkende maatregelen meer, geen testen voor toegang. Op 26 mei gaan van 11.00 tot 18.00 uur de deuren van diverse ateliers, musea en galeries in de omgeving van Venlo weer open voor bezoekers. Dat gebeurt al sinds 2010, weet Van Rijen na enig nadenken. “We zijn destijds begonnen met als doel kunstenaars meer zichtbaar te maken, ze uit de anonimiteit te halen.” Ze glimlacht: “Kunstenaars zijn heel benaderbaar, vertellen graag over hun werk. Met de Odd Kunstroute maken we dat mogelijk, halen we ook een mogelijke drempel weg. Mensen die interesse hebben in een kunstwerk kunnen er tegen op zien een afspraak te maken. Tijdens de Odd Kunstroute kunnen ze heel vrijblijvend bij een kunstenaar binnenstappen en zich laten informeren.”

Nieuw werk
Meer aandacht voor de lokale en regionale kunst en kunstenaars is heel welkom, vindt Van Rijen. Wat haar betreft geeft museum van Bommel van Dam momenteel met de exposities van André Wiehager en Pii Daenen, beiden uit de regio afkomstig, het goede voorbeeld. “Maar er mag zeker meer aandacht voor kunst komen. Kunst verrijkt een omgeving, een stad.” Ze geeft dan aan dat de kunstenaars in de coronaperiode niet stil hebben gezeten. “Die hebben doorgewerkt, hebben zich verder ontwikkeld. Dus nadat er twee jaar geen Odd Kunstroute is geweest, kunnen ze de bezoekers verrassen met nieuw werk.”

Oranje fiets
De kunstroute op 26 mei bestaat uit 20 adressen. “Van Schandelo tot Steyl, goed bereikbaar met zowel fiets als auto”, zegt Van Rijen. “Het betreft kunstenaars in uiteenlopende disciplines, van schilderkunst, keramiek, sculpturen, glaskunst, fotografie, collages en design. Er is een plattegrond en de locaties zijn herkenbaar aan de vertrouwde oranje fietsen en banners.” Ze merkt op dat er naast de vertrouwde deelnemers ook nieuwe namen deel uitmaken van de kunstroute. Kunstenaars die volgens haar allemaal uitkijken naar die dag. “Twee jaar lang mocht het niet, nu gelukkig weer wel. En daar hebben we enorm veel zin in.”

Voor meer informatie zie: www.oddkunstroutevenlo.nl


Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad