Mis in Venlose kerken bezoeken kan weer zonder te reserveren

1 juli 2020

Het was wel wat vreemd de afgelopen weken, reserveren om een mis te bezoeken in een van de Venlose kerken, zegt deken Jos Spee van de Venlose kerkparochies. Dankzij de versoepelingen van 1 juli is dat komend weekend niet meer nodig.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Federatie Parochies Venlostad

Na maanden van geen en weken van slechts beperkte toegang – maximaal 30 bezoekers – gaan de Venlose kerken dankzij de versoepelingen van 1 juli komend  weekend weer open. Geen maximum aantal bezoekers meer, wel de anderhalve-meter-regel. Volgens deken Jos Spee komt dankzij hun omvang de situatie in de kerken weer in de buurt van het normale.

Livestream
Want normaal was het de afgelopen weken en maanden met alle beperkingen niet. Toch is het allemaal redelijk goed verlopen, geeft Spee aan. “Ja, natuurlijk was het vreemd voor de mensen dat ze moesten reserveren voor een plek in de kerk. En natuurlijk hebben we wel eens iemand teleur moeten stellen. Maar veel kerkgangers hebben de mis gevolgd via een livestream vanuit de Familiekerk – iets dat we blijven doen. Waar, net als in de Martinuskerk 2 missen op een dag waren. Dat hebben we niet verder hoeven uitbreiden.”

Kapel van Genooi
Met inachtneming van alle regels kunnen in de meeste Venlose kerken zo’n 100 bezoekers terecht, zegt Spee, “Dat is zo’n beetje het gebruikelijke aantal.” Hij wijst dan op de kleinere kapel van Genooi. “Als het weer het toelaat gaan we daar de zaterdagmis, die altijd goed wordt bezocht, de hele zomer in de buitenlucht houden, in het nabij gelegen processiepark. Daar is veel meer ruimte.”

Oudere kerkbezoekers
Hij vertelt dan dat een deel van de oudere kerkbezoekers heeft aangegeven voorlopig nog even wachten met het bezoeken van de mis. Een mis die ook de komende tijd nog niet mag worden opgeluisterd met koorzang. “Dat blijft zoals het de afgelopen weken was, met orgelmuziek en een solist.” Ter communie gaan mocht de afgelopen weken wel, dat blijft zoals het was. “Daar geldt ook de anderhalve meter afstand houden voor.” Het bij binnenkomst desinfecteren van de handen blijft eveneens staan als maatregel, maakt Spee duidelijk. “Maar reserveren hoeft niet meer en daar zijn we heel blij om.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad