Modeontwerpster Monique Désar vindt de tijd rijp voor een theatervoorstelling

21 juni 2021

‘Dromen, durven, doen’ zo luidde de titel van een boek dat de Venlose modeontwerpster Monique Désar zo’n vijftien jaar geleden las in een voor haar moeilijke tijd. Titel en boodschap van het boek zijn haar altijd bijgebleven. Sterker nog, ze heeft er een theatervoorstelling van gemaakt, in juli te zien in Theater de Garage.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Caroline Tries

Een theatervoorstelling (lezing) om anderen te motiveren en inspireren te doen wat zij ook heeft gedaan, vertelt Monique Désar, het najagen van haar dromen. “Het boek ‘Dromen, durven, doen’ is ontzettend belangrijk voor me geweest. Het heeft ervoor gezorgd dat ik het roer omgooide en mijn passie ben gaan volgen.”

Moeilijke periode
In de tijd dat ze het boek las was Monique nog geen modeontwerpster. Ze werkte onder meer als gastvrouw bij Holland Casino. Ze vertelt over de reden waarom ze het boek las. “Het was destijds een moeilijke periode voor mij, voor ons gezin. Ik las veel, om me te ontwikkelen.” Het bewuste boek was een eye opener, zegt ze, waar ze een aantal jaren later profijt van had. “Dat was zo’n tien jaar geleden, toen ben ik de mode min of meer ingerold.”

Cradle 2 Cradle
Ze herinnert zich hoe het gebeurde. “Ik ontdekte mijn creativiteit. Deed visagie voor een fotoshoot, deed dat nog eens en werd daardoor geïnspireerd om te ontwerpen.” Ze ging aan de slag met het mixen van materialen, van kleuren, maakte zo haar eerste creaties. “Toen ik ze liet fotograferen wist ik, dit is het.” Al snel vielen haar ontwerpen op, werd ze gevraagd voor shows. “Een jaar later zat ik al op Curaçao, om 15 missen uit het Caribisch gebied te kleden.” Een van haar onderscheidende kenmerken vanaf het begin was dat ze Cradle 2 Cradle werkte. “Dat doe ik nog steeds. Materialen zoals placemats of andere gekke dingen zijn voor mij de basis.”

Eigen shows
Bekend Nederland ontdekte haar ook. Ze maakte een ontwerp voor onder andere Yolanthe Cabau, werd columniste voor diverse magazines waaronder dat van Wendy van Dijk (online) en kleedde heel wat bekende Nederlanders. Werd ook gevraagd voor de New York Fashion week en Paris Fashion week. Maar dat sloeg ze af. Waarom? “Het is niet helemaal mijn wereld en het paste niet in wat ik voor ogen had: eigen shows organiseren met eigen regels waarbij ik ook anderen een gratis podium kan bieden. Mijn eigen dromen en doelen najagen.”

Podium
Dat doet ze nu al zo’n tien jaar, mede dankzij dat eerder genoemde boek. Ze stelt zich ieder jaar een doel en bereikt dat ook. En als het haar lukt, waarom dan anderen niet ook? Dus gaat ze nu met haar verhaal het podium op van Theater de Garage, om anderen te motiveren. Is dat niet vreemd en een beetje eng, zo opeens in de spotlights, alleen ook nog? Ze lacht: “Als columniste ben je gewend verhalen te vertellen. Dat is wat ik nu ook ga doen, míjn verhaal vertellen. Ik heb daarnaast al eens gesproken tijdens TEDx, dan sta je ook alleen op een podium.”

Gewone vrouw
Maar, erkent ze, nu is het toch wel anders. Het is een heel persoonlijk verhaal, over succes, mooie herinneringen maar soms ook verdrietige momenten. “Het is vooral ook een verhaal om anderen te stimuleren, om aan te tonen dat als je iets echt wilt, je het ook moet doen. Veel mensen dromen, maar durven niet te doen wat ze voor ogen hebben. Ik heb dat wel gedaan, ik, een gewone vrouw. Zoals gezegd, als het mij lukt, lukt het anderen ook.”

Nieuwe ervaring
Over waarom ze juist nu met haar verhaal het podium op gaat en niet al jaren eerder is Monique duidelijk. “Omdat nu het juiste moment is. Het sluimerde al langer, maar nu ben ik er klaar voor. Heb voldoende ervaring en durf om mijn persoonlijke verhaal te vertellen, om me bloot te geven. De toeschouwers mogen ook vragen stellen, daar sta ik open voor. Dus ja, het wordt een hele nieuwe ervaring waar ik erg naar uitkijk.”

De voorstelling ‘Dromen, durven, doen’ van Monique Désar vindt op 22 juli plaats in Theater de Garage en is inmiddels uitverkocht. Momenteel wordt bekeken of er in september een of meerdere extra voorstellingen worden gepland.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad