De reacties op social media waren maandagavond eenduidig positief. Venlo was in jubelstemming nadat Jocus bekend had gemaakt dat de Molukse gemeenschap de Boerebroelof van 2024 mag organiseren.
Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Bibi Parinussa-Boom, Rob Buchholz en archief VenloVanbinnen
Mede-initiatiefnemer Tasilo Pieck is trots: “Wij zien dit als een stukje erkenning voor de eerste generatie Molukkers die 70 jaar geleden naar Venlo kwamen. Helaas is niemand van deze groep nog in leven, maar oh wat zouden ze trots zijn geweest. Natuurlijk zullen we er op een bepaalde manier bij stilstaan. Onze opa’s en oma’s hebben zich opgeofferd en met hun verdriet leren leven. Toch hebben ze het op positieve wijze overgedragen aan de tweede en derde generatie. Daarom is deze gunning vanuit Jocus zo mooi en bijzonder. Wij zijn onze grootouders dankbaar, maar ook de mensen in Venlo en voelen ons vereerd dat wij nu dit feest mogen organiseren. Dit is niet zomaar een gunning. Nee, dit besluit en de reacties zijn afkomstig uit de harten van de Venlose gemeenschap. Daarom waren de reacties maandagavond op social media ook zo mooi en ontroerend. Dit bevestigt ons gevoel van verbondenheid met de stad en met de Venlose vastelaovend.”
Volgens Pieck zal zeker op enige wijze het verhaal van die eerste generatie op passende wijze verteld worden. In liedjes, speeches, klederdracht en op culinaire wijze. “Die eerste generatie is ondanks alles hier gebleven. Wij zijn hier geboren en kregen de kans een mooie toekomst in Venlo op te bouwen. Het is een bepaalde vorm van trots die we voelen en willen uitdragen.”

Tasilo Pieck
Positieve reacties
De concrete plannen moeten nog verder vorm krijgen, maar de basis voor het idee werd begin dit jaar geboren. “In januari van dit jaar ben ik benaderd om mee te denken. Er werd een kerngroep van zes personen samengesteld om de meningen van de Molukse gemeenschap in Venlo te peilen. Ik heb ongeveer 70 mensen gebeld en de reacties waren eigenlijk allemaal heel positief. Sommige mensen waren zelfs licht ontroerd en vielen stil. Na die positieve reacties zijn we verder gaan inventariseren wat het concreet gaat inhouden. Het is een behoorlijk grote organisatie. Natuurlijk mag je als gezelschap gebruik maken van de ervaringen van Jocus. Zij hebben een draaiboek voor de complete periode, maar er komt toch veel op ons af. Daar was iedereen zich wel van bewust. Aanmeldingen zijn er al voldoende. Volgens mij staat de teller al op 180 mensen die een rol van betekenis willen spelen. Dan heb ik het over rollen in het gezelschap zelf tot taken in de diverse commissies. Ik ga mij zelf bijvoorbeeld bezig houden met teksten en muziek. De rollen worden verder dit voorjaar verdeeld.”
Moluks sausje
Een veel gehoorde reactie op social media afgelopen week was natuurlijk de hoop op traditioneel lekker Moluks eten tijdens deze Boerebroelof. Gaat de Venlonaar aangenaam verrast worden? Pieck begint te lachen. “We houden vast aan de traditie van de Boerebroelof. Daar hoort Boeremoos bij, maar we gaan over alle aspecten wel letterlijk en figuurlijk een eigen sausje gieten. Dan heb ik het over het eten, de kleding en muziek. Natuurlijk blijft de gebruikelijke zwarte boerenkleding overheersen, maar we gaan met details op diverse wijze de Molukse gebruiken en tradities er in verwerken. Het wordt een mooie mix van twee culturen. Kijk naar mijn generatie. Bijna alle Molukkers zijn met een echte Venlose jong of maedje getrouwd. Die combinatie gaan we ook gebruiken tijdens de Boerebroelof. Hoe precies? Daar kan ik nog weinig over vertellen. Diverse personen zijn daar al volop mee bezig. We hebben voldoende creatieve en gespecialiseerde mensen in de gemeenschap die dat op juiste wijze kunnen uitwerken. De Venlonaar zal het over een aantal maanden vanzelf zien…en natuurlijk proeven.”
Verbinding zoeken
Roel Versleijen, voorzitter van V.V.G. Jocus, laat weten dat de uitverkiezing is gegaan zoals tijdens alle andere jaren. “Diverse organisaties en bedrijven melden zich met een uitgewerkt plan. Daarin vertellen ze waarom zij van mening zijn dat de Boerebroelof aan hun gezelschap gegund zou mogen worden. De AZ-commissie van Jocus (Algemene Zaken) beoordeelt al deze aanvragen. Vervolgens doen zij een voorstel tijdens de raadsvergadering van april. Dat was dus afgelopen maandag.” Waarom gekozen is voor de Molukse gemeenschap kan Versleijen perfect verwoorden. “Zij willen op diverse manieren verbinden. Tussen generaties, maar ook tussen de diverse gemeenschappen binnen onze stad. Zij hebben duidelijk gemaakt waarom ze zich op en top Venlonaar voelen en zich thuis voelen binnen de Venlose gemeenschap. Verbinden is een essentieel aspect bij de Boerebroelof. Het feest op vastelaovend-dinsdag is volgens een recent onderzoek de hoogst gewaardeerde dag voor de meeste Venlonaren. Overigens hoeven we ons de komende jaren geen zorgen te maken over de organisatie van deze dag. Veel bedrijven en organisaties die over een aantal jaren een jubileum te vieren hebben, melden zich nu al voor bijvoorbeeld 2025 of later. Het geeft eens te meer aan hoe geliefd de Boerebroelof nog steeds is.”

Roel Versleijen
Emoties
Nadat Jocus maandagavond de Molukse gemeenschap officieel als organiserende groep had aangewezen ontstond een spontaan feest (zie foto boven artikel). Pieck: “Veel mensen waren samengekomen in Ut Tref in Venlo-Zuid. Geloof me als ik zeg dat er behoorlijk wat emoties loskwamen nadat het verlossende telefoontje van Jocus binnenkwam. Iedereen is inmiddels geboren en getogen Venlonaar, maar die Molukse afkomst blijft in ons zitten. Dat maakt ons trots. Zeker met de wetenschap van de gezamenlijke geschiedenis van de eerste generatie. En natuurlijk hoe onze cultuur in zeventig jaar een onderdeel van deze stad is geworden en wij op onze beurt de Venlose cultuur omarmd hebben. Die mix moet begin 2024 tot een onvergetelijk feest leiden.”