Mural Lage Loswal: ‘Mooder Maas’ oog in oog met Mooder Maas

21 juli 2022

Ruim 90 meter lang is hij, de woensdag 20 juli door wethouder Marij Pollux (Cultuur) onthulde mural bij de Lage Loswal in Venlo. Het kunstwerk, ‘Mooder Maas’ genaamd, is gemaakt door Joren Joshua uit Rotterdam. Die laat in de mural heden en verleden van Venlo en de Maas terugkomen.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

De kunstenaar zelf moest verstek laten gaan, maar Venlonaar Vincent Huibers, zelf ook graffitikunstenaar, neemt de honneurs waar. Hij speelde met zijn Graffiti Agency een bemiddelende rol bij het vinden van de juiste kunstenaar. “Maar ik had verder geen zeggenschap in de keuze voor wie het werk zou maken. Dat het uiteindelijk Joren is geworden, heeft met een aantal aspecten te maken. Onder andere omdat zijn werk toegankelijk is en dat is voor een plek als de Lage Loswal, waar een uiteenlopend publiek komt, wel een belangrijk criterium.”

Longlist
Dat Joshua niet uit Venlo komt, was volgens Huibers geen probleem. Hij lacht: “Joren heeft overigens wel een band met Venlo, zijn vader komt er vandaan. Maar dat ontdekten we pas nadat de keuze op zijn ontwerp was gevallen.” Hoe ging dat selectieproces eigenlijk in zijn werk? Huibers legt uit dat de mural de eerste van een project ‘Limburg Murals’ is, een initiatief van de stichting Limburg Straalt en ondersteunt door de provincie Limburg. “Die stichting heeft behalve met mij ook contact gezocht met de gemeente Venlo en Venlo Partners. Uit een longlist is vervolgens een selectie van drie kunstenaars gemaakt die elk een ontwerp hebben gemaakt.”

Verhaal
Dat ontwerp, legt hij uit, is niet alleen door de gemeente beoordeeld, maar tevens door omwonenden en de kunstklas van het Valuascollege. Die deden ook aanvullende suggesties en leverden informatie over de historie van Venlo en de Maas aan. Zelf dook Huibers eveneens in de archieven. “Je ziet dat in de mural, die de naam ‘Mooder Maas’ heeft gekregen, terug. Bijvoorbeeld het vroegere industriële karakter dat onder meer wordt verbeeld door de havenarbeider en het treintje dat hier reed. Je ziet de golven van het hoogwater. En het huidige karakter, met de pleziervaart. Joren heeft de enorme lengte van de strook goed benut om het verhaal van de Maas in stappen te vertellen.”

Q4
Wethouder Marij Pollux geeft dan tijdens de onthulling aan zeer tevreden te zijn over hoe een grauwe strook beton is getransformeerd naar een kleurrijk kunstwerk. “Er zijn ongetwijfeld qua oppervlakte grotere murals, maar de lengte van meer dan 90 meter is volgens mij uniek.” Ze wijst dan op de goede samenwerking tussen de diverse betrokken partijen. “Daardoor is dit hele traject vlotjes verlopen.” Smaakt dit nu naar meer? Vanuit bijvoorbeeld Q4 klinken geluiden om in die wijk meer kunst aan te brengen, onder andere in de vorm van murals. Pollux glimlacht: “Lijkt me prima. Als er goede ideeën ontstaan, zullen we als gemeente zeker kijken hoe we een en ander kunnen faciliteren.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad