Museum van Bommel van Dam: nieuw werk en tentoonstelling van André Wiehager

24 februari 2022

Museum van Bommel van Dam heeft de collectie uitgebreid met een werk van de ooit in Venlo woonachtige André Wiehager. Dit dankzij een schenking van de Vrienden van museum van Bommel van Dam. Het doek, Presence / Authority / I love King Selassie genaamd, zal deel uitmaken van een overzichtstentoonstelling van Wiehager die vanaf medio april 2022 in het museum te zien zal zijn.

Tekst Redactie VenloVanbinnen | Beeld: collectie André Wiehager

Van Bommel van Dam opende in september 2021 de deuren van haar nieuwe onderkomen in het voormalig Venlose postkantoor aan de Keulsepoort. Bij die gelegenheid bood voorzitter Paul Wilms van de Stichting Vrienden van Museum van Bommel van Dam een kunstwerk als geschenk aan. Dat werd het werk van Wiehager, vanwege de voorkeur van directeur Paulo Martina. Het museum heeft meerdere werken van de kunstenaar in de collectie, maar de serie iconen – waartoe Presence / Authority / I love King Selassie uit 2012 behoort – was daarin nog niet sterk vertegenwoordigd.

Toeval
Het doek is dus binnenkort te zien in de eerste overzichtstentoonstelling van Wiehager in van Bommel van Dam. In de expositie ‘See You In Heaven’ kunnen bezoekers vanaf medio april 2022 ruim dertig jaar werk van Wiehager ontdekken. De schenking van het werk en de kort daarop volgende tentoonstelling is overigens toeval, laat een woordvoerster weten. “Paulo Martina had twee jaar geleden al eens het atelier van André Wiehager bezocht. Na dat bezoek wist hij dat we meer werken van hem moesten hebben voor de collectie.”

Voormalige tuinbouwschool
Venlo speelde al eerder een rol in het leven van Wiehager. Hij werd in 1966 in het Duitse Orsoy geboren uit een Duitse vader en Tegelse moeder. Toen hij vijf was verhuisde het gezin terug naar Tegelen. Zijn carrière kreeg een impuls toen hij zijn atelier vestigde in de voormalige tuinbouwschool aan de Rijnbeekstraat in Venlo. Aangemoedigd door de mensen om hem heen, besloot hij zijn werk in te sturen voor de Koninklijke Prijs voor de Schilderkunst: een prestigieuze aanmoedigingsprijs voor jonge kunstenaars. In 1999, 2000 en 2001 werd hij geselecteerd voor de prijs en verwierf hij bekendheid.

Overspoeld
André Wiehager staat bekend om zijn ogenschijnlijk eenvoudige werken. Het zijn makkelijk leesbare iconen, pictogrammen, logo’s en afbeeldingen, geïnspireerd op beelden uit de reclamecultuur, moderne techniek en kleursymboliek. De kunstenaar is van mening dat de mens wordt overspoeld door beelden, maar dat we uiteindelijk alleen maar pictogrammen en verkeersborden kunnen duiden. Het lukt Wiehager om met zijn werken de blik van de toeschouwer te grijpen en te blijven boeien.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad