‘Muziek, een glas bier en gezellige mensen; meer is niet nodig om Vastelaovend te vieren’

25 januari 2022

Nu het kabinet de coronamaatregelen voor de horeca en de cultuursector lijkt te gaan versoepelen, begint bij veel Venlonaren het bloed sneller te stromen. Als de cafés tot tien uur open mogen en zelfs evenementen zijn toegestaan, kan dat goed nieuws betekenen voor de Vastelaovend. Diverse burgemeesters uit de veiligheidsregio lieten echter al weten hun hart vast te houden. Is de massa, die niets liever wil dan feestvieren, in toom te houden? En hoe streng moeten ze gaan toezien of de anderhalve meter regel en het checken van de QR-code wel wordt nageleefd tijdens de dolle dagen?

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Peter Janssen en Rob Buchholz

Diverse personen die direct betrokken zijn bij de Vastelaovend verwachten dat in ieder geval de Venlonaar verstandig met mogelijkheden om zal gaan. Tonny Geraads van Versierhoés Van der Veer, Josje Wolters van Just For Fun Shop, Arno Hendericks, eigenaar van Café Restaurant Central, zanger en voormalig stadsprins Jeroen van den Ham en Roel Versleijen, Vors Joeccius XI bij Jocus spreken hun verwachtingen uit. Ze denken vooral aan kleinschalige activiteiten en veel spontaniteit. Jeroen van den Ham is vol verwachting: “Als het doorgaat, kon het wel eens de mooiste Vastelaovend ooit worden.”

Tonnie Geraads, Versierhoes Van der Veer

Pleinen in de stad
Tonny Geraads kan zich vinden in de woorden van Van den Ham. Zij ziet voldoende mogelijkheden om feest eind februari op aangepaste wijze te vieren. “Ik hoor het bij veel klanten. Ze verwachten allemaal dat er iets gaat gebeuren. Hoe kleinschalig ook, maar ze zijn klaar om los te gaan.” Ze merkt het in haar winkel op de Jodenstraat aan de verkoop van kinderkleding. Daarvoor is de laatste dagen steeds meer interesse. “Op scholen zijn sowieso meer mogelijkheden dan een jaar geleden. Ik denk dat de beste oplossing is om toch op de pleinen in Venlo enkele activiteiten te organiseren. Kijk eens hoeveel pleinen er in de stad zijn. Dat is beter dan dat mensen toch de cafés in gaan. Anderhalve meter, QR-codes en zitplaatsen in de kroeg, dat werkt niet met Vastelaovend. Zorg dat ze buiten blijven. Dat is veiliger dan binnen. Tevens verwacht ik dat veel mensen er voor kiezen om in de eigen straat of gewoon thuis te blijven en daar van spontane momenten gaan genieten. Maar dat ze gaan vieren, staat voor mij als een paal boven water. De Venlonaar weet hoe het is om op ongeorganiseerde wijze Vastelaovend te vieren.”

Jocus staat klaar
Bij de Just for Fun Shop op de Klaasstraat is een klant overtuigd dat de Vastelaovend door gaat. De vraag is echter alleen hoe. “Waarschijnlijk kleinschalig,” zo verwacht eigenaar Josje Wolters. Ze kan zich vinden in de woorden van haar collega Geraads. “De mensen hebben behoefte om het te vieren en de spontaniteit zal inderdaad nog meer dan in het verleden van belang zijn.” Maar als de massa dan toch eind februari massaal naar de Parade of de Markt trekt, dan is het niet meer kleinschalig? “Poeh, ik vind het moeilijk om daar nu al iets over te zeggen. Er zullen, mits verantwoordelijk, voldoende alternatieven zijn. Ik weet zeker dat Jocus klaar staat om een steentje bij te dragen aan een veilige, maar gezellige Vastelaovend.” In haar winkel merkt ze dat mensen zich al heel voorzichtig op de nieuwste trends op het gebied van versieren en verkleden aan het oriënteren zijn. “Ze willen zich voorbereiden, als over een paar weken blijkt dat het echt kan. Het kriebelt. En zeg nou zelf: de Venlonaar heeft toch niet veel nodig: een box waar muziek uit klinkt, een lekker glas bier en gezellige mensen om je heen. We hebben voldoende creativiteit om het feest naar de mogelijkheden die er dan zijn, te vieren.”

Josje Wolter, Just for Fun

Joekskapellen en kinderoptocht
Vors Joeccius XI Roel Versleijen hoort de woorden van Josje Wolters geamuseerd aan. “En vergeet de schmink niet,” zo zegt hij met een lach. Versleijen zal als geen ander de ontwikkelingen rondom de maatregelen de komende weken intensief volgen. Hij weet dat er voor Vastelaovend mogelijk nog een persconferentie volgt. “Als Jocus wachten wij rustig af wat mogelijk is en van daaruit denken we graag met de gemeente Venlo mee over het kleinschalig en veilig organiseren. Onze vereniging koestert de Vastelaovend en wij willen de mensen graag zoveel mogelijk aanbieden.” Als Versleijen even hardop denkt, valt zelfs even het woord kinderoptocht. “Het zou toch fantastisch zijn als we deze als een doorstroomactiviteit door de stad kunnen laten trekken. Misschien is zelfs wel iets mogelijk met joekskapellen op kleine podia zonder versterkt geluid, maar gewoon op traditionele wijze. Of dat allemaal echt kan, dat durf ik nu nog niet te zeggen. Wat ik wel weet, is dat de Venlonaar wil vieren. De Vastelaovend is traditioneel de afsluiting van een donkere periode en de tijd om vooruit te kijken naar betere tijden. Dat is de essentie van het feest. Juist dit jaar geldt dat nog meer dan in het verleden. We kunnen juist nu een heel donkere periode achter ons laten. Maar nogmaals, laten we de ontwikkelingen afwachten.”

Spontaan en kleinschalig
Het spontane aspect dat dit jaar mogelijk de boventoon gaat voeren, spreekt Jeroen van den Ham enorm aan. “Iedere Venlonaar kan het dan op eigen wijze, in eigen buurt of thuis vieren. Dat kleinschalige, zonder moeten en vooral mogen, dat lijkt mij echt fantastisch. Het moet natuurlijk vooral veilig en verantwoord zijn.” En als het anders is en toch massaal? Burgemeester Scholten gaat deze week al met collega’s van diverse gemeenten uit het zuiden van het land in gesprek over de handhaving. Van den Ham begint te lachen. “Daarbij wens ik ze veel succes. Als de mensen massaal de stad in trekken, dan gebeurt het maar zoals het gebeurt. Dan is er geen houden aan. Het lijkt mij goed om vooraf al maatregelen te nemen. Laat kroegen met entreekaarten werken. Die kunnen ze zelfs gratis aan vaste klanten uitdelen. Er zijn in het afgelopen jaar wel meer grootschalige evenementen in het land georganiseerd. Nergens was na afloop sprake van een massale besmetting. Bovendien zijn de meeste mensen net massaal geboosterd, dus als er een moment is dat het veilig kan, dan is dat volgens mij nu. Nee, ik ben geen viroloog, maar probeer logisch te denken en verwacht dat, als de omstandigheden blijven zoals ze nu zijn, de Vastelaovend op aangepaste wijze door kan gaan.”

Arno Hendericks van Central begint te schaterlachen als hem de vraag over het vieren van Vastelaovend wordt voorgelegd. “Vind je het heel erg als ik eerst met morgen (woensdag) bezig ben? Dan gaat mijn zaak weer open. Dat heeft nu prioriteit. Ik ben gestopt met het wekken van verwachtingen. Wij kunnen zoveel willen, maar de overheid beslist. Dus die energie om mij nu al druk te maken over Vastelaovend bespaar ik mijzelf liever.” Dat hij het serieus meent, blijkt wel uit de rest van zijn relaas. “Laten we eerst eens kijken of we eind februari nog steeds open zijn. Ik snap de verwachtingen bij veel mensen, maar we hebben de afgelopen twee jaar genoeg meegemaakt. Ik leef van dag tot dag en zie wel wat er dan wel of niet kan. Aan dat geroeptoeter aan de zijlijn van zogenaamde deskundigen heb ik sowieso geen boodschap. Ik hoor mensen zeggen: je moet iets organiseren. Dan zeg ik: kom maar, regel het maar. Eens kijken hoe ver je komt. Maar geplaceerd zitten in de kroeg, dat is geen Vastelaovend vieren. Mogelijk kan dit jaar veel op spontane wijze gebeuren. Want als het te moeilijk wordt, gaan de mensen zelf wel iets organiseren. Maar nogmaals, ik wacht eerst de ontwikkelingen in de komende weken wel af.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad