Nieuwe cd Egbert Derix met onder andere Baer Traa en Huub Stapel

27 juni 2022

De basis werd jaren geleden al gelegd en de corona-periode gaf muzikant Egbert Derix de ruimte om aan een nieuwe cd te werken, Boomasiel. Waarop hij Nederlandse gedichten op muziek heeft gezet. De samenwerking bij dit project met de Venlose muzikant Baer Traa is voor Derix vanzelfsprekend. Net zoals het inschakelen van acteur Huub Stapel.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Daan Kmiecik e.a.

Het begin van dit project ligt volgens Egbert Derix in 2015. “In museum van Bommel van Dam was destijds een expositie van de Maastrichtse schilder Willy Gorissen. Bij een aantal van de schilderijen die tentoon werden gesteld was een gedicht geschreven. Dichter Frans Budé, eveneens uit Maastricht, vroeg me om een van zijn gedichten, ‘Lied van de twee bomen’, op muziek te zetten.” Derix vertelt dat hij in die periode Baer Traa had leren kennen en samen met hem enkele optredens had verzorgd. “Dat ging zo goed dat ik hem vroeg om ook tijdens de tentoonstelling mee op te treden. Sinds die tijd staan we vaker samen op een podium.”

Marillion
De volgende stap in het proces was de dichtbundel ‘Boomasiel’ die in 2018 door zijn broer Govert Derix werd uitgebracht. “Ik wist toen, ik wil een album opnemen met Nederlandse gedichten op muziek. Gedichten van mijn broer Govert, Frans Budé, maar bijvoorbeeld ook van de voormalige Venlose stadsdichter Herman Verwey en anderen.” Als groot fan van Marillion en Fish, de zanger van die band waar hij inmiddels ook arrangementen voor heeft geschreven, wilde Derix tevens een Marillon-lied als gedicht op het album. “Dus heb ik Tsead Bruinja, ooit dichter des Vaderlands en net als ik fan van Marillion en Fish, gevraagd om een Friese vertaling te maken van de Marillion-song ‘Pseudo Silk Kimono’.”

Huub Stapel
De corona-tijd gaf de laatste zet aan het project. Derix zat thuis, zonder optredens. Op dat moment werden zijn ideeën concreet. “Ik wilde niet alleen een album met spoken word, maar tevens met zang. Een van de eerste waar ik bij uitkwam was Baer Traa. Daarna heb ik heel zorgvuldig gezocht naar andere muzikanten om mee samen te werken. En naar een spreker, iemand die de gedichten passend kon inspreken, iemand met een bepaalde statuur. Zo kwam ik uit bij Huub Stapel, die meteen heel enthousiast reageerde. Ik ken Huub overigens al heel lang, via mijn vader Jan Derix.”

Dicht bij thuis
Daarna kwam de uitdaging van het opnemen, met inachtneming van de corona-maatregelen. Derix heeft een eigen thuisstudio waar opnames werden gemaakt en dat gold ook voor een deel van de andere muzikanten. “Maar de strijkers bijvoorbeeld, die zaten bij elkaar – weliswaar op anderhalve meter – en zijn live opgenomen.” Derix legt uit dat hij met ‘Boomasiel’ in alle opzichten dicht bij huis is gebleven. “Of eigenlijk is dicht bij thuis beter. Dat geldt bijvoorbeeld voor de musici, mensen die ik al jaren ken en met de meeste heb ik vaak samengewerkt. Dicht bij thuis geldt ook voor het gezongen Horster en Venloos dialect dat naast het Nederlands en Fries op de cd is te horen.”

Thematiek
Hij vertelt dat de thematiek van de gedichten heel verschillend is, maar dat ze allemaal gaan over inzichten, levensvragen, de liefde, de muziek en de natuur. “In die zin zijn ze een ode aan het landschap in ons en het landschap om ons heen.” Op de slotvraag wanneer de eerste optredens rondom ‘Boomasiel’ gepland staan – dat mag nu tenslotte weer – reageert Derix lachend: De cd is net uit en los van een of twee optredens die al langer geregeld waren verwacht ik dat we pas richting eind van het jaar echt regelmatig op een podium te zien zullen zijn. Komende tijd ga ik eens bekijken in welke setting dat mogelijk is.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad