Nieuwe editie van De Traöt is een geschiedenisles voor toekomstige generaties

11 februari 2020

Maandagavond werd in Domani de nieuwste editie van De Traöt gepresenteerd. De 72e uitgave alweer van dit Staatsorgaan van Vastelaovesvereiniging Jocus. Hoewel De Traöt bol staat van traditie, zijn ook dit jaar weer de nodige nieuwe aspecten doorgevoerd.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Renier Linders

De Traöt is historisch cultureel erfgoed voor Venlo. Natuurlijk vanwege een aantal artikelen over Vastelaovesgerelateerde onderwerpen van toen, maar vooral omdat in dit Staatsorgaan van Jocus de geschiedenis van de huidige nu voor toekomstige generaties is vastgelegd. Over 22, 44 of 66 jaar zullen nog steeds Venlose blage driftig speuren naar edities van 2011 of 2020. Gewoon omdat zij willen weten hoe de Vastelaovend van nu gevierd werd.

Herinneringen
Iedere Venlonaar die geïnteresseerd is in Vastelaovend of de geschiedenis van zijn of haar stad, zal het herkennen. Het bekijken van foto’s, tekeningen, verhalen en advertenties uit de eigen jeugdperiode of uit de tijd van opa en oma blijft fascinerend. Eigenlijk oogt iedere uitgave als een nostalgisch prentenboek vol historische plaatjes en artikelen. Een geschiedenisles voor toekomstige generaties Venlonaren. Ook Prins Marcel II heeft zijn eigen herinneringen aan De Traöt. “Als kind nam ik het blad mee naar het kleinste kaemerke en kon daar rustig genieten van de schitterende tekeningen van Piet Camps. Een mooie herinnering.”

Meer verhalen
Ondanks het historisch belang zijn ook bij deze uitgave weer de nodige vernieuwingen doorgevoerd. Eindredacteur Jaap Stroeken legt het uit. “Binnen Jocus zijn we altijd op zoek naar vernieuwing. Dus ook bij De Traöt. De omslag is anders, maar ook de inhoud en de totale vormgeving zijn een facelift ondergaan. Patty Penders heeft het stokje van Peer Coopmans overgenomen en dat is duidelijk. Het is nog meer een magazine waarin meer ruimte aan verhalen, artikelen en columns is gegeven. Wij hopen dat de lezers niet alleen plaatjes kijken, maar achteraf ook zeggen dat ze van de verhalen hebben genoten.” Over die verhalen. Wat mogen de mensen verwachten? “Denk aan artikel over de festivalisering van Vastelaovend, maar ook belichten we Venlonaren die in het buitenland wonen. Tevens is er ruime aandacht voor Jocus Toekoms en de Dansgardes. Waarom deze twee entiteiten zo belangrijk zijn? Hierdoor heeft het belang van Vastelaovend bij de jeugd een nieuwe impuls gekregen. De Dansgardes hebben in drie jaar tijd 70 leden in diverse leeftijdscategorieën erbij gekregen. Het gaat bij Jocus om meer dan een aantal groepen kinderen bij elkaar brengen. Dat verhaal willen we in De Traöt graag vertellen.”

Mooskop
Opvallend is de keuze voor een paar columnisten van buiten de vereniging. Zo mogen Lucas Bremmers en Peter Leijsten de lezers kietelen. Laatstgenoemde is journalist bij De Limburger en is van mening dat het prikkelen juist bij Vastelaovend hoort. “In deze periode houden we elkaar een spiegel voor en nemen we bepaalde tradities of maatschappelijke ontwikkelingen op de korrel. Kijk naar verenigingen als De Waus en De Naate Raaf. Die lenen daar hun bestaansrecht aan. Ik probeer in mijn column ook te kietelen. Maar Jocus heeft mij wel direct teruggepakt. Op die tekening bij mijn column hebbe ze mich toch un mooskop gegaeve…. maar, maar, maar. Hopelijk hebben ze bij Lucas Bremmers hetzelfde gedaan.”

Bertus Hummel
Een ander artikel dat veel Venlonaren zal aanspreken is het verhaal dat Harry Lücker (Omroep Venlo) over Bertus Hummel schreef. Waarom de keuze voor dit onderwerp? “Ze wilden bij Jocus eindelijk een keer een fatsoenlijk verhaal in De Traöt. Nee, geintje. Ik heb het idee zelf bij Jaap Stroeken aangedragen. Een aantal jaren geleden bleek dat er te weinig bekend was over deze kleurrijke persoon. Omdat Vastelaovend en geschiedenis twee van mijn passies zijn, besloot ik in de levensloop van Bertus te duiken. Het was interessant om te doen, Jocus was er blij mee en als de lezers nu ook nog zeggen dat ze het een leuk verhaal vinden…nou, dan is het toch een prima keuze geweest.”

Nieuwe vormgeving
Terug naar misschien wel de belangrijkste persoon van deze nieuwe editie: Patty Penders. Als vormgever bepaalt zij de indeling, ruimtes, accenten en details. “Ik heb inderdaad volledig de vrije hand van Jocus gekregen. Dat vertrouwen hebben ze gelukkig in mij. In 2014 werkte ik al een keer samen met Peer Coopmans aan een editie van De Traöt. Nu hij gestopt is, was de keuze vrij logisch dat ik het stokje zou overnemen.” Op de vraag welke aspecten van haar hand zijn, zegt ze: “Ik heb bijvoorbeeld wat meer nadruk op de teksten gelegd. In het verleden waren deze wel eens onderbelicht. Door iets meer en anders met kleur te werken, krijgen ze nu net zoveel aandacht als advertenties, foto’s en tekeningen.” Penders is al jaren lid van de P&P commissie binnen de vereniging. Haar vader Twan was de voorganger van Peer Coopmans. “Als pap vroeger met de speciale commissiemedaille rondliep, vond ik dat prachtig om te zien. Nu draag ik dit sieraad zelf. Ja, dan ben ik wel gruuëts.” Ze benadrukt nog dat ze niet – net zoals haar voorganger – 25 jaar de opmaak van het Staatsorgaan zal verzorgen. “Binnen Jocus is zoveel creatief talent. Die verdienen allemaal een kans om zich te bewijzen. Maar de komende jaren zal ik zeker mijn stempel op De Traöt zetten.”

Roy Dambacher (Voorzitter P&P)

Gruuëts
Voorzitter van de P&P commissie Roy Dambacher hoort alle reacties met gepaste trots aan. “Wat mijn bijdrage aan deze editie is? Nul! Haha. Nee wacht, bij één foto heb ik het bijschrift verzonnen. Ik heb als voorzitter het volste vertrouwen in de kwaliteiten van Patty, Jaap en andere leden van het team en weet dat zij bij enige vorm van twijfel altijd even contact opnemen. Patty is een vakvrouw. Daarom houd ik mij niet bezig met inhoud of vormgeving. Pas bij de presentatie krijg ik voor de eerste keer het eindresultaat onder ogen. Wij kunnen als vereniging weer gruuëts zijn op deze editie.”

Een editie vol herinneringen voor de toekomst. Dat is wat De Traöt was, nog steeds is en zal blijven. Ook deze editie. Bijna 100 pagina’s voor slechts drie euro. Vanaf dinsdag bij de bekende adressen in Venlo te koop.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

Geen enkel evenement kan zonder steun van vrijwilligers. Ook de Venloop niet. De populariteit van het evenement is in ruim 15 jaar explosief gegroeid. Ondanks het feit dat corona de afgelopen twee jaar voor een korte onderbreking zorgde, nemen dit weekend weer...