Nieuwe pelgrimsroute Marialint: bezinnen bij de Kapel van Genooi

27 juli 2022

Sinds 1 mei heeft Limburg er een nieuwe fietsroute bij: Marialint Limburg. Die verbindt allerlei grote en kleine Mariabedevaartsoorden waaronder de O.L. Vrouw van Genooi-kapel. Die kapel maakt tevens onderdeel uit van de bekende pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. En dan is Venlo ook nog halteplaats van de seculiere Pieterpad-wandelroute. “Mensen willen de jachtigheid op een of andere manier even achter zich laten.”

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

De nieuwe route, Marialint Limburg, is feitelijk een aaneenschakeling van fietsroutes van Tienray tot Maastricht. Opgezet om met behulp van de grotere, meer bekende Mariabedevaartslocaties, zoals de Kapel van Genooi, kleinere kapellen in de buurt beter onder de aandacht te brengen. Een initiatief van Klooster Wittem, vertelt Thea Kuijer, namens de Federatie Parochies Venlostad bij het project betrokken. “Vanuit Wittem ontstond in 2019 het idee om de Mariabedevaartsoorden door middel van fietsroutes met elkaar te verbinden. Rondom iedere grote locatie is een route gerealiseerd, in totaal zijn het er negen. Mensen kunnen zo’n lokale route fitsen, maar ook routes combineren.”

Interessante verhalen
Corona gooide in eerste instantie roet in het eten bij de uitvoering. Vorig jaar werden echter bij wijze van proef de twee routes bij Venlo in gebruik genomen, één richting het noorden naar Velden, de ander naar Belfeld. “Ze waren al klaar en met de gedachte in het achterhoofd dat veel mensen vakantie in eigen land zouden vieren hebben we de Venlose folder in mei 2021 alvast uitgegeven.” Die brengt de fietsers volgens Thea Kuijer langs een aantal bijzondere plekken, Mariakapellen die ze anders niet zo snel zouden hebben ontdekt. Zelf noemt ze de Kapel Onze Lieve Vrouw in ’t Ven aan de Weselseweg heel apart. “Een pittoresk kapelletje waar een interessant verhaal aan vast zit. Dat geldt overigens voor alle locaties.” Sinds 1 mei van dit jaar, zegt ze, zijn alle fietsroutes in gebruik genomen. “Van iedere route is een uitgebreide folder en de informatie is tevens online te vinden.”

Pierre Cuypers
De kapel van Genooi staat dus centraal in de Venlose fietsroutes, een plek die dagelijks door honderden mensen wordt bezocht. Het oorspronkelijke kapelletje stamt uit 1423 en werd gebouwd naar het voorbeeld van de kapel van Loreto in Italië. De uitbreiding kwam in 1917 tot stand, naar een ontwerp van de bekende Roermondse architect Pierre Cuypers. Sommige bezoekers van de kapel volgen de route naar Santiago de Compostella, de ‘Camino’, of de Nederlandse equivalent, het Jacobspad. Santiago, ofwel Jacobus de Meerdere, was één van de apostelen van Jezus Christus.  Zijn graf werd rond 800 ontdekt door een kluizenaar, die er door een flonkerende ster en hemelse muziek naartoe geleid werd. Ongeveer tegelijkertijd verscheen aan Karel de Grote een engel die hem opriep de Moren, die toen de dienst uitmaakten in Spanje, terug te dringen. In de strijd tegen de Moren zou St. Jacob tijdens de slag van Clavijo de christenen gesteund hebben door tijdens het gevecht op een wit paard te verschijnen en met een kruisvormig zwaard vijanden te doden.

Stempel
Vanaf halverwege de tiende eeuw komen de eerste pelgrimages op gang. Vanuit heel Europa komen christenen het graf van de apostel bezoeken, uit religieuze overwegingen, maar er waren ook bezoekers die uit boetedoening het graf bezochten, als straf voor een gepleegde misdaad. Dat gaat tot op de dag van vandaag door. Pelgrims die dus soms ook Venlo aandoen, weet deken Jos Spee. “Die bezoeken dan de Martinusbasiliek of de Kapel van Genooi om een stempel op te halen.” Veel van die bezoekers, zegt Spee, gaan vervolgens op weg naar Roermond, waar in de kathedraal de grootste relikwie van de heilige apostel Jacobus buiten Spanje te zien is, namelijk een onderarm.

Drijfveren
Waar lange tijd mensen gedreven door hun geloof aan de pelgrimstocht begonnen, daar zijn de drijfveren tegenwoordig meer divers, vermoedt ook deken Spee. “Uit dankbaarheid dat ze zelf of een naaste een ziekte heeft overwonnen. Anderen willen het hoofd leegmaken en de hectische maatschappij waarin we leven even achter zich laten – dat zie je ook bij mensen die in retraite gaan. Vrienden lopen de pelgrimsroute om de onderlinge band te versterken. Een ander kiest ervoor om alleen op pad te gaan om zichzelf te hervinden. En er zijn ook nog altijd mensen die vanuit geloofsoverwegingen naar Santiago de Compostella wandelen.”

Voor de pelgrims zijn er overal op de route speciale pelgrimshuizen, de zogeheten refugio’s, waar ze tegen een kleine vergoeding kunnen overnachten. Zo’n pelgrimshuis bevindt zich eveneens bij de Kapel van Genooi, in de voormalige boerderij Genooierhof. Of is dit ‘Pelgrimshoes’ niet helemaal wat het schijnt te zijn? Daarover morgen of vrijdag meer…

De ‘Camino’-routebordjes loodsen pelgrims ook door Venlo

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad