Nieuwe programmeur Joop Aerdts: “Iedere Venlonaar minstens één keer per jaar naar Domani”

25 augustus 2021

Sinds januari van dit jaar is Joop Aerdts de nieuwe programmeur van cultuurpodium Domani. Hij wil de vrijheid die hij bij het programmeren krijgt optimaal benutten om een zo breed mogelijke doelgroep aan te spreken. “De oude stadsmuur aan de achterkant is een prachtig stukje Venlo en zou een bijzonder decor voor uiteenlopende acts kunnen zijn.”

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

Hij is inderdaad in een lastige periode begonnen, bevestigt Joop Aerdts (25). Want programmeren in een tijd dat er als gevolg van corona nauwelijks iets te programmeren valt, is een heel vreemde situatie. Hij had echter wel de tijd zich goed op zijn werkzaamheden voor te bereiden. Bovendien is er zijn werk als journalist bij L1. “Klopt, daar werk ik 3 à 4 dagen in de week. Met zeker in de periode van het hoogwater heel wat extra uurtjes meer, dus stilzitten was en is er niet bij.”

Andere keuzes
Een journalist dus die veel affiniteit heeft met theater. Hoe zit die vork precies in de steel? Aerdts lacht: “Ik ben een theatermens. Heb onder meer meegedaan met de Venlose revue en het Volkstheater Frans Boermans.” Dus besloot hij op enig moment voor de theateropleiding in Eindhoven te kiezen. “Daar bleek dat ik het niet voldoende in me had om in die wereld echt te slagen. Dan moet je gewoon realistisch zijn en andere keuzes maken. De journalistiek trok ook, dus ben ik overgestapt naar de hbo-opleiding Journalistiek in Utrecht.”

Achtergrond
Hij volgde onder meer een stage bij BNN-VARA, met in het achterhoofd dat een tweede stageplek wat dichter bij huis moest liggen. “Omdat ik de intentie had om weer terug te komen naar het zuiden. Het werd dus L1.” Hij was daar goed en wel aan het werk toen hij door de vorige programmeur van Domani, Shanou Basten-Janssen, werd benaderd om haar op te volgen. “Vanwege mijn achtergrond, netwerk en de feeling die ik uiteraard met de cultuur- en theaterwereld heb.”

Nieuwe mogelijkheden
Er volgde een gesprek met Geert Göbbels en Marcel Tabbers van Stichting Domani. Daarin kwam de achtergrond van Aerdts aan het licht en kreeg hij te horen wat van hem werd verwacht en wat de mogelijkheden waren. Kort samengevat, legt Aerdts uit, gaat hij verder op de weg die zijn voorgangster is ingeslagen, maar gaat hij tevens nieuwe mogelijkheden bekijken. “Ik heb heel wat vrijheid. We willen een zo breed mogelijke doelgroep aanspreken; iedere Venlonaar moet minstens één keer per jaar bij een voorstelling of iets dergelijks in Domani zijn geweest. Overigens hoef ik niet de hele agenda zelf te vullen. Bepaalde concerten worden aangedragen door verenigingen zoals koren of een fanfare.”

De oude stadsmuur is een prachtige omgeving voor bijvoorbeeld een toneelspel, historische lezing, dansvoorstelling of intiem klassiek concert”

Oude stadsmuur
Op de vraag of hij al een tipje van de sluier kan lichten voor wat komend seizoen betreft knikt Aerdts bereidwillig ja. “Er komt bijvoorbeeld een theaterstuk van het boek ‘Naar de overkant van de nacht’ van Jan van Mersbergen – een bewerking van Frans Pollux. De Venlose componist en pianist Willen Suilen doet een optreden met een jazzkwintet in oktober, voor de kinderen is er een opvoering van ‘Peter en de wolf’ en in de winter is er een binnenfestival voor singer-songwriters en treden Kwante Hippe en de Drekskaters op.” Verder wil Aerdts onderzoeken of het mogelijk is om iets bij de oude stadsmuur aan de achterzijde van Domani te doen. “Een inspirerende en gave plek – het enige stukje authentieke stadsmuur in Venlo. Een prachtige omgeving voor bijvoorbeeld een toneelspel, historische lezing, dansvoorstelling of intiem klassiek concert.”

Gevarieerd en laagdrempelig
Is hij niet bang dat hij in het vaarwater komt te zitten van bijvoorbeeld De Maaspoort en Poppodium Grenswerk? Aerdts schudt zijn hoofd; merkt op dat hij met die partijen al goede contacten heeft of gaat leggen en dat ze juist gaan bekijken hoe ze elkaar kunnen aanvullen. “Zo ben ik momenteel met allerlei andere partijen eveneens contacten aan het leggen. Om te horen wat voor ideeën ze hebben. Ik wil me zo breed mogelijk oriënteren. Zo opperde kunstenaar Eric Toebosch om Domani een plek te laten zijn waar jonge kunstenaars zich kunnen laten zien – daarover ga ik graag met hem in gesprek. Ik ga natuurlijk het Kunstencentrum benaderen en zo zijn er nog diverse andere partijen. Met als doel een heel gevarieerd en laagdrempelig programma samen te stellen.”

Spannend
Een programma in een aankomend seizoen vol onzekerheid. Dat beseft Aerdts terdege. Hoe de situatie over pakweg drie maanden zal zijn is meer dan koffiedik kijken. Het veelzijdige karakter van Domani noemt hij een voordeel. “Je merkt dat de mensen nog wat terughoudend zijn wat het bezoeken van een theater betreft. Daarnaast weten we momenteel niet hoe en hoeveel mensen we binnen mogen laten. Zittend kunnen er zo’n 150 bezoekers in, staand tussen de 400 en 600. Domani biedt gelukkig allerlei mogelijkheden en het programma is ook zodanig dat we het kunnen aanpassen. Maar nee, al te ver vooruit kijken kunnen we momenteel niet. Dus het zal een heel spannend eerste cultuurseizoen voor me worden.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad