Odd Kunstroute viert 10-jarig bestaan met bijzondere groepsexpositie

5 december 2019

Wie Odd Kunstroute zegt, denkt meteen aan Hemelvaart, wanneer dat jaarlijkse kunstevenement plaatsvindt. Maar Odd gaat, zoals ze zelf stellen, nu vreemd. Wel op een nette manier: met een groepsexpositie in het voormalig Van Bommel Van Dam-pand half december.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Odd Kunstroute

Ja, het wordt een bijzondere expositie, zegt Anja van Rijen, kunstenaar en een van de organisatoren van Odd. “Omdat er werken van 31 Venlose kunstenaars worden samengebracht. Maar ook omdat het waarschijnlijk de laatste keer is dat het voormalige Van Bommel Van Dam-pand een museale functie heeft. We kregen de mogelijkheid om in dat gebouw te exposeren en hebben de kans meteen gegrepen. Het is natuurlijk de perfecte omgeving voor onze expositie.”

Persoonlijk
Aanleiding voor de Odd-groepsexpositie is het 10-jarig bestaan van het initiatief. Dat voert normaal gesproken kunstliefhebbers ieder jaar op Hemelvaartsdag langs galeries en de ateliers van in Groot Venlo gevestigde kunstenaars. Van Rijen: “Dat is heel persoonlijk, mensen komen dan in de omgeving waar de kunst wordt gemaakt. Maar om het jubileum te vieren wilden we wat geheel anders doen. Dat is dus de groepsexpositie.”

Curator
Het idee daarvoor ontstond eind augustus van dit jaar. Kort dag om een en ander te organiseren, geeft Van Rijen aan. “Mede omdat de expositie voor het einde van het jaar moest plaatsvinden. Het gebouw gaat na 1 januari in de verkoop.” Dus werden alle 44 kunstenaars die in het verleden aan de Odd Kunstroute hebben meegedaan benaderd. Daarvan besloten er 31 om deel te nemen. In de persoon van Hans Lenders werd een curator gevonden. “We zijn heel blij met zijn begeleiding. Hij heeft een ontwerpbureau en heeft het juiste inzicht om een tentoonstelling ruimtelijk en qua routing in te richten.”

Meer zichtbaar
Alle kunstwerken zijn gefotografeerd. Die foto’s zijn gebruikt voor het maken van een goede indeling van de expositie. Daarnaast komen ze in een catalogus te staan. “Zo maken we de groep kunstenaars in Venlo, althans de deelnemende, een beetje meer zichtbaar.” Van Rijen legt dan uit dat de expositie zal bestaan uit uiteenlopende kunstwerken: schilderijen en sculpturen, maar ook foto’s, keramiek, glas en textiel.

Momenteel wordt er door de organisatoren – naast Anja van Rijen zijn dat de kunstenaars Herman Marissen, Arjan Markenstein, Yvonne Rooding, Jan Klop en Ruud Simons – hard gewerkt om het interieur van het voormalig Van Bommel Van Dam-pand, waar een tijdlang de Universiteit Maastricht was gehuisvest, voor te bereiden voor de Odd-groepsexpositie. “We hopen dat veel mensen uit Venlo en omgeving een van de vrije dagen rond kerst of Tweede Kerstdag benutten voor een bezoek aan wat je best een unieke expositie mag noemen.”

De Odd-expositie vindt plaats op 20, 21, 22 en 26, 27, 28 en 29 december 2019 van 12.00 tot 17.00 uur. Groepjes en groepen kunnen zich aanmelden voor een rondleiding. Zie ook https://www.facebook.com/OddKunstrouteVenlo/.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad