OnstageVanbinnen: eighties-ster Kim Wilde en schlagerzanger Heino in Maaspoort

15 september 2022

De samenwerking tussen Poppodium Grenswerk en theater De Maaspoort is tijdens onder meer het samen organiseren van het Aan de Waterkant-festival goed bevallen. Zo goed dat beide podia in het najaar enkele grote acts naar Venlo halen. Zo zullen onder meer de bekende Engelse popzangeres Kim Wilde (26 november) en de inmiddels tot cultzanger uitgegroeide Heino (17 december) acte de présence geven in De Maaspoort.

Tekst; redactie VenloVanbinnen | Beeld; Maaspoort/Grenswerk

Het begon met Kids in America. Daarna scoorde Kim Wilde met name in de jaren tachtig een reeks grote hits zoals View from a bridge, Chequered Love, Cambodia, You came en Never trust a stranger. Dat Kim in de muziekindustrie terecht zou komen was niet zo vreemd. Vader Marty Wilde was in de jaren vijftig een bekende rock ‘n’roll-ster die onder meer een grote hit scoorde met Sea of love. Moeder Joyce Baker maakte deel uit van de Vernons Girls. Ook broer Ricky ging in de muziek. In eerste instantie was Kim een van zijn backgroundzangeressen, maar al snel oversteeg ze Ricky, die wel – samen met vader Marty – enkele hits voor haar schreef.

Tuinieren
In de jaren negentig verdween Kim Wilde beetje bij beetje uit beeld. Ze kreeg haar eerste kind en besloot zich vanaf 1998 vooral op het tuinieren toe te leggen. Dat werd zo serieus dat ze enkele jaren tuinprogramma’s presenteerde op Channel 4 en de BBC. Ook schreef ze boeken over tuinieren. De muziek liet haar echter niet los. In 2003 scoorde ze samen met de Duitse zangeres Nena een grote hit met Anyplace, Anywhere, Anytime (oorspronkelijk een Duitstalig nummer van diezelfde Nena uit de jaren tachtig). In 2006 verscheen er een nieuwe cd en vanaf die tijd treedt Kim Wilde ook weer regelmatig op. In de Maaspoort zullen alle grote hits voorbij komen.

Heino zorgt voor kerststemming

Las Vegas
Karamba, karacho, ein whisky, Karneval in Rio, La Montanara, Blau blüht der Enzian, Die schwarze Barbara, al meer dan 50 jaar is Heino (echte naam Heinz-Georg Kramm) met zijn karakteristieke voorkomen een begrip in Duitsland maar ook in de rest van de wereld. Zo trad hij onder meer op in Las Vegas. Lange tijd stond Heino bekend als schlagerzanger pur sang. In 2005 deed hij zijn afscheidstournee, maar het podium bleef trekken. Hij ging zich meer richten op het zingen van geestelijke liederen, maar bleef tevens zijn vroeger repertoire trouw. In 2009 was hij te gast bij de Vrijthofconcerten van André Rieu.

Rammstein
In 2013 deed Heino opeens op een heel ander manier van zich spreken; hij nam een album op met covers van Duitstalige popnummers, onder andere van metalband Rammstein. De plaat werd een groot succes. Toen hij vervolgens in augustus 2013 als verrassingsact samen met Rammstein op het podium van het metalfestival Wacken Open Air verscheen, kon zijn status als cultheld niet meer stuk. Heino kondigde aan in 2018 – het jaar waarin hij 80 zou worden – definitief te stoppen, maar in 2019 stond hij weer op het podium. Zoals ook op 17 december in De Maaspoort, met het Weihnachtsfest mit Heino. Het optreden is onderdeel van een serie shows die in het teken staan van de decembermaand en Kerstmis.

De kaartverkoop voor deze shows loopt via www.grenswerk.nl en www.maaspoort.nl.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad