OnstageVanbinnen: Geulpop grootser, Score Jazz Orchestra met Simon Rigter in Grenswerk

9 augustus 2022

Op zaterdag 3 september vindt de 12e editie plaats van Geulpop in Lomm. De organisatie heeft dit jaar voor een andere aanpak gekozen en heeft in plaats van kleinere lokale bands meer bekende, gerenommeerde bands geprogrammeerd. In Poppodium Grenswerk in Venlo heeft enkele weken later – op 23 oktober – het Score Jazz Orchestra saxofonist Simon Rigter als speciale gast uitgenodigd.

Tekst: redactie VenloVanbinnen | Beeld: Zoë van der Zanden

Veel was er vanwege de coronamaatregelen op festivalgebied niet te doen in de gemeente Venlo in de zomer van 2021. Geulpop in Lomm ging echter wel door vanwege de kleinschalige opzet. Het werd de drukbezochtste editie tot dan en dat deed de organisatie besluiten tot een koerswijziging: “In 2022 pakken we het nog groter aan.” Dat blijkt uit de line-up. Geen kleine lokale bands maar gerenommeerde bands die bekend zijn van de grote festivals zoals Paaspop en de Zwarte Cross.

Baby Blue
Op het podium bij de hoogwatergeul in Lomm staan tijdens deze editie coverband Lukazz, New BIiss, en Uncle Henries Last Freakout. Afsluiter is de nog jonge coverband Baby Blue. De nieuwe leadzanger ven Baby Blue is een bekend gezicht op Geulpop. Dion Noya, afkomstig uit buurdorp Velden, stond vorig jaar al op het podium van Geulpop met zijn John Mayer Tribute-band. Daarna maakte hij al snel de overstap naar Baby Blue dat optredens verzorgde tijdens bijvoorbeeld Paaspop en de Zwarte Cross. Naast de gerenommeerde namen op het hoofdpodium is er tevens een podium voor jong talent uit de regio in de vorm van de ‘Young Talent Stage’.

Simon Rigter
Van een heel andere orde zijn de regelmatig terugkerende optredens in Poppodium Grenswerk van het Score Jazz Orchestra, een project-bigband die in haar huidige vorm bestaat sinds 1993 en is samengesteld uit (semi-)professionele muzikanten en betere amateurs. Tijdens die optredens in Grenswerk nodigt de big band vaak gasten uit en dat is op 23 oktober eveneens het geval. Dan maakt saxofonist Simon Rigter (Leiden, 1973) zijn opwachting.

Indrukwekkend cv
Als zoon van saxofonist Bob Rigter groeide Simon op in een muzikale omgeving. Hij studeerde van 1989 t/m 1996 aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij John Ruocco en daarna aan het Hilversums Conservatorium bij Ferdinand Povel, waar hij in 1997 afstudeerde. Nadien bouwde hij een indrukwekkend cv op met cd-opnames met onder meer The Dutch Jazz Orchestra, The Jazz Ochestra of the Concertgebouw, The Rotterdam Jazz Orchestra, The Reeds, Curtis Fuller, Slide Hampton, John Marshall en Peter Beets. Daarnaast stond hij op het podium met George Coleman, Elvin Jones, Joe Cohn, Jim Rotondi, Nancy Marano, Alvin Queen, Ferdinand Povel, Ruud Jacobs, Pim Jacobs en tal van anderen. Samen met de Limburgse trompettist Ruud Breuls vormt hij het Ruud Breuls/Simon Rigter Quintet waarmee hij in november terugkeert in Venlo (daarover later deze week meer, red.).

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad