OnstageVanbinnen: Klassiek, pop en musical op drie verschillende locaties in Nettetal

14 maart 2022

In deze editie van OnstageVanbinnen kijken we over de grens wat er op de podia bij onze buren in Nettetal zoal te doen is. Daar presenteert de Kulturkreis der Wirtschaft (KdW) ook dit jaar weer vier exclusieve muziekconcerten voor iedere muzieksmaak: De nacht van de gitaar in de oude kerken van Lobberich, muziek en klassieke muziek in het kasteel Krickenbecker en pop in de circustent.

Tekst: Andreas Koll | Beeld: KdW, Daniel Ziegert

De Kulturkreis der Wirtschaft in Nettetal (KdW) plant dit jaar vier zeer verschillende concerten, variërend van klassiek tot pop. Het begint op vrijdag 20 mei 2022 met de ‘Nacht van de Gitaar’ in de Oude Kerk in Lobberich. Hier zullen de drie grote gitaarmeesters – Timo Gross, Ralph Brauner en Ignaz Netzer – hun kunnen demonstreren met een breed programma van rhythm & blues ballads. Het trio krijgt onder meer veel lof toegezwaaid door de Südkurier: ‘De drie bekende gitaarmeesters verstaan hun vak en staan garant voor eerlijke, akoestische muziek uitgevoerd op het hoogste niveau. Elk soloconcert van deze drie uitzonderlijke musici is een bezoek waard. Hun gezamenlijke concerten zijn een onvergetelijke ervaring.’

Nacht der Gitarre

Hits uit de musicals
De musical ‘Over the Rainbow’ met de Peter Wölke Band (foto boven), al verschillende keren uitgesteld vanwege de pandemie, staat nu op het programma op zaterdag 2 juli op de binnenplaats van kasteel Krickenbeck. Samen met de Peter Wölke Band nemen vier internationale musicalsterren het publiek mee op een adembenemende reis door de internationale muziekgeschiedenis. De inhoud en de thema’s zijn even gevarieerd als hun melodisch spectrum. Ze bestrijken een scala van drama, cult, emotie, actie en plezier, ingebed in klassieke melodieën, ballads, pop & rock, en zelfs hits. Hits uit Starlight Express, The Lion King, Sister Act, We Will Rock You, Madness en vele andere internationale musicalproducties worden aangeboden. De show is volledig live, met Peter Wölke als artistiek directeur.

NVDKammerAkademie Neuss (foto:Daniel Ziegert)

Klassiek zomerconcert
Zes weken later, op zondag 14 augustus, vindt een ander evenement plaats in Schloss Krickenbeck. Op uitnodiging van de KdW geeft het orkest van de Duitse Kameracademie Neuss een klassiek zomerconcert in Nettetal. Het orkest van Neuss bestaat uit jonge, zeer getalenteerde musici die op het punt staan hun muziekstudies af te ronden of deze juist hebben voltooid. Onder leiding van chef-dirigent Christoph Konz zal het orkest klassiekers ten gehore brengen van onder andere Guiseppe Tartini, Ludwig van Beethoven, Tsjaikovski en Bela Bartok. Het precieze programma wordt later bekendgemaakt.

Footprint Project

Energieke popmuziek
De KDW sluit haar reeks evenementen dit jaar af met een concert voor het jongere publiek en voor hen die jong van hart zijn. Op zaterdag 10 september geeft het Berlijnse ‘Footprint Project’ een popconcert in de circustent van de jeugdherberg Hinsbeck. Het tienkoppige High Power Brass’n’Beats Combo speelt energieke popmuziek. Het is niet gemakkelijk ze in één genre onder te brengen. Wanneer Afrobeat, jazz, funk en breakbeats samensmelten tot een groove-mozaïek dat gekenmerkt wordt door plotselinge veranderingen van tempo, ritme en toonsoort, komen de genregrenzen en de gewrichten in gelijke mate los. De bezetting van de band is net zo uniek als hun muziek: drums, beatbox, bas, toetsen en gitaren vormen een knisperende basis voor scherpe brasslines en soulvolle vocalen. De naam zegt het al. Met zijn ongewone show wil het Footprint Project het publiek niet alleen vermaken, maar ook verrassen en inspireren.

“Alle vier de concerten worden uiteraard met de nodige voorzichtigheid en met een samenhangend corona-hygiëneconcept georganiseerd”, verklaart Reinhard Klumpen, voorzitter bij KdW, en hij voegt eraan toe: “Uiteraard worden alle concerten afgestemd met de openbare orde- en gezondheidsinstanties. Bovendien is de Kulturkreis organisatorisch in staat om snel te reageren op nieuwe situaties en omstandigheden.”

Meer informatie over de concerten en het jaarprogramma vindt u op: www.kdw-nettetal.de.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt dankzij:

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad