OnstageVanbinnen: Pynarello in Domani – de Passie maar dan anders

17 maart 2022

We gaan richting Pasen en dan komt ook het moment dat er in veel kerken en theaters de Matthäus-Passion wordt opgevoerd. In Venlo gebeurt dat op 11 april in Cultuurpodium Domani op geheel eigen wijze, door het muzikale gezelschap Pynarello, met onder meer de uit Venlo afkomstige Eva Traa.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld:Liz van den Akker (foto Eva)

Je kunt gerust stellen dat ze uit een muzikale familie komt, Eva Traa. Haar ouders zijn beroepsmusici, evenals haar zeker in Venlo bekende broer Baer. Ze lacht: “Ja, je kunt wel stellen dat we het met de paplepel ingegeven hebben gekregen. Niet vreemd dus dat we naar het conservatorium zijn gegaan. Waar Baer overigens de kant van de jazz op is gegaan en ik een klassieke opleiding heb gedaan.” Ze speelt tegenwoordig onder meer bij het muzikale collectief Pynarello. “Daar zit ik inderdaad sinds de oprichting in 2017 bij. We zijn met allemaal redelijk jonge mensen die de klassieke muziek wat van het stoffig imago willen ontdoen, laten zien dat het ook anders kan.”

Bonte mix
Niet dat ze zich verzet tegen de traditie van de klassieke muziek. Eva speelt onder meer ook in diverse symfonieorkesten. Pynarello is daar een tegenhanger van, zegt ze. “Bij het traditionele klassieke orkest zijn alle muzikanten meestal in het zwart gekleed en staat er een dirigent voor. Bij Pynarello trekken we aan wat we leuk vinden, wat vaak voor een bonte mix op het podium zorgt, en werken we zonder dirigent en zonder bladmuziek. Er staat dus niets en niemand tussen ons en het publiek in.” Pynarello, legt ze uit, brengt verder een mix van stijlen schuwt daarbij het experiment niet. “We denken buiten de geijkte hokjes en willen zo onze liefde voor muziek overbrengen.”

Bandoneon
Dat geldt eveneens voor ‘Passie Highlights’ waarmee het gezelschap binnenkort op tour gaat en op 11 april Cultuurpodium Domani aandoet. Het is een programma waarin passiemuziek centraal staat, met stukken uit de Mattheus-Passion van Bach, maar eveneens soortgelijke muziek van andere componisten, zoals Pegolesi, en een nieuwe aria van de Nederlandse componist Bart Visman. Pynarello – dat naar gelang de gelegenheid in verschillende samenstellingen kan spelen, van kwartet tot 50-koppig orkest – doet dat met 10 instrumentalisten en 4 zangers. Voor de hand liggende instrumenten, maar bijvoorbeeld eveneens een bandoneon, geeft Eva aan. “We spelen onder meer een compositie van Astor Piazzolla, daar past die heel fraai in. Het is voor ons een uitdaging om niet voor de hand liggende instrumenten in te passen en daarbij wel de muziek eer aan te blijven doen.”

Toegankelijk
Opvallend aspect: waar de Mattheus-Passion alles bij elkaar drie uur duurt, daar is de lengte van het programma van Pynarello ongeveer een uur en een kwartier. “Voor veel mensen is het werk een hele zit, zeker in een koude kerk. Wij willen diegenen die daar niet of nog niet klaar voor zijn op een toegankelijke en informele – we geven bijvoorbeeld uitleg tussendoor – manier laten kennis maken met de muziek die bij de passie hoort. Uiteraard zijn ook bezoekers welkom die geen moeite hebben met de lengte van de complete Mattheus-Passion, maar geïnteresseerd zijn in onze benadering.”

Podium Witteman
Wie daarvan een voorproefje wil, kan een dag eerder het muziekgezelschap al aan het werk zien in het tv-programma Podium Witteman. “Maar ik hoop dat dan al heel wat mensen in Venlo een kaartje hebben gekocht. Die kunnen genieten van Bach en andere passiemuziek zonder het kerkbankgevoel, maar wel in een heel fraaie voormalige kerk. Het is voor mij als Venlose bijzonder om in Domani te kunnen optreden.”

Zie ook: www.domani-venlo.nl/cultuuragenda/pynarello

Photo: Nichon Glerum

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad