OnstageVanbinnen: toppianiste Marietta Petkova in Domani, Score Jazz Orchestra in Grenswerk

18 oktober 2022

“Of het nu Rachmaninov, Bach, Brahms of Liszt is, Petkova speelt fenomenaal”. Het is maar één van de vele lovende recensies over klassiek pianiste Marietta Petkova. Daarnaast won ze al sinds haar jeugd tal van prestigieuze prijzen. Waar ze het ene moment in het Amsterdamse Concertgebouw speelt, daar treedt ze zondag 23 oktober op in Domani in Venlo. Diezelfde dag speelt in Poppodium Grenswerk het Score Jazz Orchestra met onder meer als gast saxofonist Simon Rigter.

Tekst: redactie VenloVanbinnen | Beeld: Sebastiaan Westerweel

Ze was nog maar tien jaar oud toen ze de Grand Prix van het Bulgaarse Nationale Pianoconcours won. Vervolgens was Marietta Petkova prijswinnaar en finalist in diverse Europese landen, waaronder Nederland waar ze het Eduard Flipse Concours won. In 1993 ontving ze de prestigieuze titel “Lauréate Juventus” door de Fondation Nicolas Ledoux en de Raad van Europa. Een jaar eerder had Nederland kennis met haar gemaakt door haar optreden in het tv-programma ‘Jonge Mensen op het Concertpodium’ waarin zij het 3e Pianoconcert van Rachmaninov vertolkte met het Radio Symfonie Orkest.

Marietta Petkova werd geboren aan de Donau, in Roese, Bulgarije. Zij studeerde in Sofia, Wenen (bij Paul Badura-Skoda), Banff (als Resident Artist) en in Amsterdam, waar zij in 1994 bij Jan Wijn haar studie afrondde met een 10 met onderscheiding. Daarnaast volgde zij tien jaar lang lessen bij de befaamde pianist György Sebök, die een sleutelrol in haar muzikale ontwikkeling heeft gespeeld. Tegenwoordig geniet Marietta Petkova een florerende carrière. Zij staat bekend om haar authenticiteit en veelzijdigheid. ‘Of het nu Rachmaninov, Bach, Brahms of Liszt is, Petkova speelt fenomenaal’, schreef HP/De Tijd over haar populaire cd ‘Encores’ (toegiften). Ook werd zij al eens de ‘ideale Mozart-pianiste’ genoemd naar aanleiding van haar cd met het Concertgebouw Kamerorkest. Het vooraanstaand klassieke magazine Luister noemt haar ‘Een van de grootste pianisten van deze tijd’.

In Domani speelt Petkova werken van Debussy, Beethoven, Skrjabin en Chopin. Het concert begint om 16.00 uur. Kaarten verkrijgbaar via www.maaspoort.nl of bij de dagkassa van Domani.

Score Jazz Orchestra en Simon Rigter
Het Score Jazz Orchestra (SJO) is een project-bigband die in haar huidige vorm bestaat sinds 1993. Het orkest is samengesteld uit (semi-)professionele muzikanten en betere amateurs die uit pure liefhebberij meest hedendaagse bigband-muziek maken. Het SJO treedt regelmatig met gasten op in Poppodium Grenswerk. Op zondag 23 oktober zijn dat Simon Rigter, Helen Nilessen en Angelo La Rosa.

Als zoon van saxofonist Bob Rigter groeide Simon (Leiden, 1973) op in een muzikale omgeving. Hij studeerde van 1989 t/m 1996 aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij John Ruocco en daarna aan het Hilversums Conservatorium bij Ferdinand Povel, waar hij in 1997 afstudeerde. Nadien bouwde hij een indrukwekkend cv op met cd-opnames met onder meer The Dutch Jazz Orchestra, The Jazz Ochestra of the Concertgebouw, The Rotterdam Jazz Orchestra, The Reeds, Curtis Fuller, Slide Hampton, John Marshall en Peter Beets. Daarnaast stond hij op het podium met George Coleman, Elvin Jones, Ferdinand Povel, Ruud Jacobs, Pim Jacobs en tal van anderen. Samen met de Limburgse trompettist Ruud Breuls vormt hij het Ruud Breuls/Simon Rigter Quintet.

Het concert begint om 15.00 uur. Voor tickets en meer informatie: klik hier.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad