OnstageVanbinnen: Van Morrison tribute bij Hotel Wilhelmina

12 september 2022

Op zondag 2 oktober organiseert Cultuurpodium Bel-Arte voor het eerst in Hotel Wilhelmina in Venlo een evenement. Op die dag treedt in de Glen Corneille Zaal de Van Morrison Tribute Band voor het voetlicht met een eerbetoon aan de Ierse singer-songwriter.

Tekst: redactie VenloVanbinnen | Beeld: Bel-Arte

Hoewel hij niet heel veel grote hits scoorde, is Van Morrison – echte naam George Ivan Morrison – uitgegroeid tot een van iconen van de popmuziek. Zoals veel tijdgenoten werd hij beïnvloed door Amerikaanse jazz en vooral blues. Dat mengde hij met Ierse folk waarmee hij een van de grondleggers van de Belfast Blues werd. Hij kwam al op jeugdige leeftijd in contact met allerlei soorten muziek door zijn ouders. Morrisons moeder was zangeres en via zijn vader en diens platen maakte hij kennis met onder andere Leadbelly, Woodie Guthrie, John Lee Hooker en Jimmy Rodgers. Op zijn twaalfde speelde hij in zijn eerste band.

Them
In 1963 trad Van Morrison toe tot een band genaamd The Gamblers. Een jaar later volgde een platencontract en werd de bandnaam veranderd in Them, omdat er al een andere band was die The Gamblers heette. Met rhythm ‘n’ blueskwintet Them nam hij twee albums op. Daarvan werden ‘Baby Please Don’t Go’ en ‘Here Comes the Night’  hits in Groot-Brittannië. Het B-kantje ‘Gloria’ groeide in de loop der jaren uit tot een rockklassieker. In 1966 stapte Morrison uit de groep en vertrok naar Amerika waar hij een contract bij het label Bang tekende. Zijn eerste single, ‘Brown Eyed Girl’, werd meteen een Amerikaanse top-10 hit. Bang bracht vervolgens, zonder goedkeuring van Van Morrison, het album ‘Blowin’ Your Mind’ uit. Het in 1968 verschenen album ‘Astral Weeks’ wordt door critici als een mijlpaal in de popgeschiedenis beschouwd.

Sir
Daarna begaf Morrison zich van de R&B meer richting andere muzieksoorten: eerst was er de invloed van de jazz en countrypop, later volgden enkele meer soulgeoriënteerde albums. Het zoeken naar invloeden uit bepaalde muzieksoorten bleef en blijft kenmerkend voor de Ier. Het dichtst bij zijn wortels ligt het album dat hij in de jaren tachtig opnam met folkgroep The Chieftains, ‘Irish Heartbeat’. Van Morrison mag zich sinds 2015 ‘Sir’ noemen nadat hij in dat jaar in de adelstand werd verheven.

De muziek van de aansprekende Ierse muzikant komt nu in Venlo tot leven dankzij de Van Morrison Tribute Band. Die bestaat uit: Piet Hakkens (zang), Albert van Boekel (toetsen), Kees van de Broek (drums), Theo van Dooren (sax), Ton Lavrijsen (trompet), Lambert Rombouts (toetsen), Egbert Daal (gitaar), Neeltje van Boekel (achtergrondzang), Marjo van Herk (achtergrondzang) en Sabrina van Straaten (achtergrondzang). Hun optreden begint zondagmiddag 2 oktober om 15.00 uur.

De entree bedraagt € 12,50; kaarten reserveren kan via www.bel-arte.nl

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad