OnstageVanbinnen: Weer klassiek van hoog niveau in Domani

17 november 2022

Met cellist Andrej van Brakel en pianiste Anastasia Safonova haalt Domani in korte tijd wederom klassiek van hoog niveau naar Venlo. Het duo speelt op zondag 20 november vanaf 16.00 uur werken van Schumann, Brahms, Ravel, Rachmaninov en Piazzolla.

Beeld: Sergei Karpukhin (imago images/ITAR-TASS

Nog geen maand geleden was toppianiste Marietta Petkova te gast in Domani. Haar faam was haar vooruitgesneld en het publiek was in groten getale aanwezig. De organisatie achter de klassieke concerten in de voormalige kerk hoopt aanstaande zondag op eenzelfde opkomst. Opnieuw staan er dan met cellist Andrej van Brakelen pianiste Anastasia Safonova twee topmusici op het podium.

Jong
Andrej van Brakel (2005) begon al op 4-jarige leeftijd met het spelen van cello en het volgen van lessen. Van 2016 tot 2019 studeerde hij aan de Young Talent Academy Hellendaal/Codarts bij Joachim Eijlander. Om zijn spel naar een nog hoger niveau te tillen studeert hij sinds september 2019 bij de cellist Godfried Hoogeveen en vanaf 2021  eveneens bij Gabriel Schwabe aan het conservatorium Maastricht. Ondanks zijn jonge leeftijd mocht hij al diverse belangrijke prijzen in ontvangst nemen.

Jeugd Orkest Nederland
Hij trad als solist onder meer op tijdens het  Amstelveld festival (Amsterdam), Winteravonden aan de Amstel (Amsterdam) en het Internationaal festival van Vladimir Spivakov in Moskou. Tevens speelde hij met een orkest voor meer dan 6.000 toeschouwers. het internationale festival van Boris Berezovsky in Elabuga. Sinds 2020 is Andrej aanvoerder celli bij het Jeugd Orkest Nederland.

Geroemd
De Russisch-Nederlandse pianiste Anastasia Safonova wordt door publiek en pers geroemd om haar diepe muzikale begrip, het kleurrijke en poëtische pianisme, de voortdurende betrokkenheid en de fascinerende energie. Ze begon haar professionele carrière op 12-jarige leeftijd met het uitvoeren van het Mendelssohn Concerto met het Moskouse Jeugdorkest. Ze studeerde aan de Gnessin Russian Academy of Music en behaalde een Master of Music degree aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Festivals
Anastasia heeft eveneens een aantal prestigieuze prijzen op haar naam staan. Ze staat internationaal hoog aangeschreven, eveneens bij collega’s in het vak, en heeft dan ook al tal van optredens verzorgd in bekende concertzalen in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Engeland, Duitsland, Spanje, Italië, Turkije, China en Rusland. Daarnaast is ze regelmatig te gast op internationale festivals als solist en kamermusicus zoals tijdens het Schleswig-Holstein Musik Festival (Duitsland), Grachtenfestival (Nederland), Tiberius Festival (Roemenië), Pianoscope (Frankrijk) en Festival Klassiek (Nederland). Ze is verder regelmatig te horen op radio en televisie. In 2021 verscheen haar solo cd ‘Vol vers l’étoile’. Anastasia doceert tegenwoordig kamermuziek aan het Conservatorium Maastricht.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad