Ontmoeting: DICX Kruisweg en Passiespelen in Limburgs Schutterij Museum

7 juni 2021

Vanaf volgende week tot en met eind augustus is in het Limburgs Schutterij Museum in Steyl een bijzondere wisseltentoonstelling te zien: DICX Kruisweg gecombineerd met materiaal uit 90 jaar Passiespelen. Met daarnaast ook stukken uit de collectie van het schutterijmuseum zelf krijgt de bezoeker een mooie inblik in een stukje plaatselijke volkscultuur.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen, Leon Vrijdag

Het liep allemaal wat anders dan gepland. Eigenlijk had DICX Kruisweg – een kunstwerk gemaakt door Dick Evers samen met Michelle van Asperen en Jacques Spee – al met Pasen in het Limburgs Schutterij Museum, de voormalige Rochuskerk in Steyl, moeten staan. En de Passiespelen zouden eigenlijk vorig jaar hebben plaatsgevonden. De oorzaak van de verschuivingen is bekend. Maar uitstel betekende geen afstel en beide exposities en de eerste uitvoeringen van de Passiespelen in Tegelen vallen nu mooi samen.

Blij
Vanwege de coronamaatregelen wordt de gezamenlijke expositie in tweeën geopend. De diverse sprekers verwijzen allemaal naar de afgelopen periode waarin maar weinig mocht en kon. Zoals Gerard Fokkens, voorzitter van het schutterijmuseum, die tevreden naar de binnengelopen gasten kijkt. Weliswaar nog met mondkapje en op afstand, maar, zo zegt hij, “ik ben blij dat ik weer meer mensen bij elkaar zie”.

Core business
Ook burgemeester Antoin Scholten refereert aan de een dag eerder ingegane versoepelingen. “We ontwaken uit een diepe winterslaap.” En met een lach: “Het is één van de eerste bijeenkomsten waar ik weer mijn core business mag doen, het knippen van linten en het openen van tentoonstellingen.” Dat doet hij alleen, bij afwezigheid van de zieke en herstellende bisschop Harrie Smeets, door de doornenkroon van Jezus naast de kroon van Herodus te plaatsen.

Met het plaatsen van de doornenkroon opent burgemeester Scholten de tentoonstelling

Uniform
Voormalig wethouder en huidig voorzitter van de Passiespelen Jos Theeuwen duikt even terug in de tijd dat hij zelf, lang geleden, een van de acteurs tijdens de Spelen was. “Ik zie daar een uniform van een soldaat van Herodus. Die rol heb ik in de jaren zeventig nog gespeeld. Misschien is het wel hetzelfde kostuum.” Hij wijst op de bijzonderheid van het samenkomen van drie tentoonstellingen, elk met een plaatselijk karakter maar ook een heel eigen uitstraling. “Bezoekers van de Passiespelen kunnen dat combineren met een bezoek aan deze tentoonstellingen. Ook komen er nog exposities in De Tiendschuur in Tegelen en het Limburgs Museum in Venlo.”

Monniken
Waar de tentoonstellingen over de Passiespelen en het schutterijleven traditioneel van aard zijn, daar heeft de DICX Kruisweg een vernieuwend karakter, met in plaats van de 14 statiën van de lijdensweg van Jezus, 15 statiën. Michelle van Asperen vertelt er, nadat de tentoonstelling is geopend, meer over. Ze is voormalig student van Dick Evers aan de Kunstacademie, waar de derde kunstenaar Jacques Spee, eveneens les geeft. “Het idee voor een kruisweg ontstond bij Dick zo’n vijf jaar geleden. Hij heeft veel onderzoek gedaan en ook laten doen. Zo heeft hij ondersteuning gehad van twee monniken die veel uitzoekwerk hebben gedaan. Twee jaar geleden vroeg hij Jacques en mij om samen met hem aan  de slag te gaan.”

Michelle van Asperen en Dick Evers

Statie nul
Evers, zo legt Van Asperen uit, wil dat mensen de kruisweg vanuit een ander perspectief gaan bekijken. Basis van het werk zijn de vier erkende evangeliën. “Daarin is bijvoorbeeld geen sprake van een doornenkroon, dus die komt ook niet terug in de schilderijen. En het blijkt dat Jezus vrijwel zeker geen compleet kruis heeft gedragen, dus is in deze kruisweg alleen de dwarsbalk te zien.” En dan is er die vijftiende statie? Ze lacht: “Statie nul ja, het grote niets. Wat de betekenis ervan is? Dat mogen de mensen zelf interpreteren. Zoals ze ook de kruisweg niet per se met een religieuze blik hoeven te bekijken. Het gaat over lijden, zoals nu mensen door corona hebben geleden.”

Eigenlijk zou de kruisweg al eerder zijn geëxposeerd, in de kerk op het landgoed Chateau Sint Gerlach bij Valkenburg. Dat ging echter niet door. Of daar een nieuwe datum voor wordt geprikt weet Van Asperen nog niet. “De komende maanden is de kruisweg hier in Steyl te zien, een prima locatie nu de Passiespelen in Tegelen binnenkort van start gaan.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad