‘Op de Buun!’ start met masterclasses ‘vastelaovesleedjes en -kleinkuns’

27 september 2021

Om jeugd te stimuleren vastelaoves-liedjes te schrijven is er al Stichting De Herfshane. Maar voor de pakweg 30-plusser die dat ene fantastisch idee voor een liedje of act maar niet uitgewerkt krijgt was er eigenlijk geen begeleiding. Tot nu. Het vorige week gepresenteerde initiatief ‘Op de Buun!’ richt zich met masterclasses op het stimuleren en ondersteunen van mensen die een vastelaoves-liedje willen schrijven of een vastelaoves-act willen uitwerken.

Tekst: Redactie VenloVanbinnen | Beeld: Op de Buun!

Ieder jaar blijkt weer dat in Venlo volop vastelaoves-talent rondloopt. Tijdens Jocus Leedjesaovend en andere vastelaovend-gerelateerde evenementen. Maar er is ook verborgen talent. ‘Op de Buun!’ wil juist die verborgen talenten vanaf pakweg 30 jaar en ouder stimuleren en ondersteunen bij het schrijven van een liedje of het ontwikkelen van een act.

Team van coaches
Dat gebeurt tijdens 11 masterclasses die in oktober van start gaan. Masterclasses waarin de deelnemers worden begeleid door ervaren artiesten, tekstschrijvers, componisten en acteurs. Het team van coaches bestaat onder andere uit Fred van den Bogaard, Herm en Bert Pollux, Martin Peters, Hans Jacobs, Elian van Ewijk, René Oostdam en Marinho Peters. Chris Thenu, die verantwoordelijk is voor de artistieke leiding, vertelt: “Soms is ‘t zoeken naar het juiste dialectwoord, of blijkt het moeilijk te zijn om een melodie vorm te geven. Daarnaast is het een hele stap om zomaar even op een podium te gaan staan. Deze verlegen en/of verborgen talenten wil ‘Op de Buun!’ de helpende hand bieden.”

Doelstelling
Voorzitter Ine van der Vorst vult aan: “Afgelopen jaren is gebleken dat niet alleen jongeren, maar ook volwassenen in de leeftijdsgroep van 30 tot 111 jaar interesse hebben in het volgen van masterclasses voor vastelaoveskleinkuns-acts en –muziek. Hoe vaak hoor je niet dat iemand ‘n idee heeft voor een liedje of act maar niet precies weet hoe dit tot ’n goed einde te brengen?” ‘Op de Buun!’ gaat in die behoefte voorzien. Volgens Van der Vorst is de doelstelling om uiteindelijk een of meerdere liedjes te vertolken tijdens de jaarlijkse ‘Veurselectie’ van Jocus Leedjesaovend. Daarnaast worden er ‘vastelaoveskleinkuns”-acts ontwikkeld om optredens te verzorgen bij bijvoorbeeld zittingen van de vastelaovesverenigingen in Groot Venlo, zoals Blauwe Zaoterdaag en De Waus.”

Informatie en/of inschrijven via Yvette Geurts: ygeurts.voi@gmail.com

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad