Ze heeft eigenlijk een HR-achtergrond, maar tijdens de coronaperiode besloot de Venlose Madeleine Kremers enigszins gedwongen door de omstandigheden een nieuwe weg in te slaan. Dat werd het theater. Met een aantal creatievelingen uit uiteenlopende disciplines realiseerde ze een bijzondere theatervoorstelling voor mensen uit de zorg: ADEM. Dat werd zo’n succes dat er nu een vervolg komt, OPGELUCHT, waarbij de mentale gezondheid centraal staat.
Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen
ADEM ging medio 2021 in première en werd een groot succes. Niet alleen in Venlo en Limburg, eveneens elders in het land. Meer dan twintig zorginstellingen boekten de voorstelling in de grotere theaterzalen. Zakelijk leider Madeleine Kremers: “We combineerden daarin monologen, zang en dans met live muziek en korte films, met als doel het zorgpersoneel, waarvan op dat moment het uiterste werd gevergd, een hart onder de riem te steken en ze op adem te laten komen. Zij waren toeschouwers, maar tevens de hoofdrolspelers en bron van inspiratie. Wat op het podium gebeurde was heel herkenbaar voor ze.”
Vervolg
Vanwege het succes van de theatervoorstelling ging Madeleine al vlug nadenken over een vervolg. Dat wilde ze met nagenoeg dezelfde mensen gaan doen. Met Jeroen Marcellissen weer als regisseur, Suzan Seegers speelt opnieuw de hoofdrol, afwisselend met Verie Thijssen. Willem Suilen verzorgt net als de eerste keer de muziek, de beelden zijn ook in dit geval van Rob Hodselmans en Frans Pollux werd weer benaderd voor het verhaal. Jelle Truijen is wederom verantwoordelijke voor de productie van het geheel. Neuropsycholoog Teun van den Elzen werd benaderd om vanuit zijn expertise inhoudelijke input te geven, zoals ook bij ADEM, zodat het thema van mentale gezondheid geborgd zou blijven. “Dat we elkaar inmiddels goed kennen en op elkaar zijn ingespeeld is een voordeel”, merkt Jeroen Marcellissen op. “Het fundament was er al.”
Zichzelf
Hij legt uit dat de doelgroep nu anders is. “Dit is een stuk voor iedereen. Veel mensen maken een mentale worsteling door, hebben het vooral druk.” “Suzan en Verie verbeelden dat op het podium”, vult Madeleine aan, “daarnaast hebben we acht mensen geïnterviewd over hún mentale worsteling; daarvan worden korte films vertoond. Die mensen stellen zich heel erg open op. Ze vertellen hoe ze met die drukte omgaan.” Suzan Seegers en Verie Thijssen vertellen dat ze weliswaar als acteur op het podium staan, maar heel veel van zichzelf in hun rol leggen. “Natuurlijk zitten er vaste elementen in, maar we staan daar vooral als onszelf, geven ons net als de mensen in de filmpjes bloot wat onze mentale worstelingen betreft. Frans Pollux heeft het verhaal geschreven, maar in overleg met iedereen, ook met ons. Zodat we het heel persoonlijk konden maken.”
Complete band
Op de vraag hoe het theaterstuk het beste omschreven kan worden, antwoordt Jeroen Marcellissen met een glimlach: “Net als ADEM kun je het niet onder één noemer vangen. Het combineren van al die disciplines is uniek.” Een van die disciplines is muziek. Willem Suilen legt uit dat er ten opzichte van de vorige keer een andere weg is ingeslagen. “Bij ADEM was de muziek wat zwaarder, met onder andere een vleugel en een cello. Nu is er een complete band met blazers. We spelen bestaande nummers maar dan in aangepaste, op het stuk afgestemde versies. Zoals ‘Relax’ van Mika, dat is bij ons een ballad geworden. Of ‘My favorite things’ in een bewerkte versie.”
Moeten wordt mogen
En wat is de rol van Teun van den Elzen? “Madeleine en ik zijn oprichters van Wij zijn Tijdmakers. We willen Nederland mentaal gezonder maken. Dat doen we volgens een bepaalde aanpak en die is in de voorstelling verwerkt. Het is een cyclische aanpak waarbij we bijvoorbeeld kijken hoe mensen op adem kunnen komen, hoe ze met spanning omgaan en hoe ze hun mentale veerkracht kunnen ontdekken. Dat kan iets heel eenvoudigs zijn. Probeer er wel iedere dag even mee bezig te zijn, al is het maar een paar minuten, luidt onze boodschap.” Madeleine Kremers wijst op een van de geïnterviewden. “Een Venlose ondernemer die heel openhartig over zijn drukke bestaan vertelt en aangeeft dat hij aan zijn mentale weerbaarheid werkt door iedere dag even te gaan zwemmen.” “Moeten wordt mogen”, vult Jeroen Marcellissen aan. “Vroeger dacht ik bij tuinieren, ik moet weer. Nu vind ik het heerlijk en ben ik blij als ik mag tuinieren. Dat is mijn rustmoment.” Ook de anderen hebben zo’n rustmoment, variërend van wandelen en yoga tot een bezoek aan de sauna.
Vervolg
Madeleine Kremers geeft aan dat de voorstelling mensen aan het denken zet, maar ze beseft dat die niet meteen tot een radicale ommekeer zal leiden. “Na afloop geven we de toeschouwers een kaart met reflectie-vragen mee. Ze kunnen zich onder meer tot ons wenden als ze verder aan hun mentale weerbaarheid willen werken.” En verder? Er staan vier voorstellingen van OPGELUCHT in De Maaspoort gepland. Is het de bedoeling dat het er net als bij ADEM meer worden? Ze lacht en knikt. “Zonder meer. We weten dat er tijdens die vier voorstellingen mensen komen van bijvoorbeeld de GGZ, bedrijven, de overheid en uit het onderwijs. Die zijn heel geïnteresseerd om die voorstelling te tonen aan de eigen achterban. Dus OPGELUCHT zal ongetwijfeld een vervolg krijgen op plekken door heel Nederland.”
Foto (vlnr): Willem Suilen, Teun van den Elzen, Verie Thijssen, Jeroen Marcellissen, Madeleine Kremers en Suzan Seegers
OPGELUCHT gaat op 20 maart 2023 in première in De Maaspoort en wordt die dag twee keer opgevoerd. Op 21 maart volgen nog twee voorstellingen. Zie voor meer informatie www.ademtheater.nl.