Organisatie reünie Petrus Canisius Mavo blij: ‘Feest kan gewoon in heropende Venlonazaal’

10 juli 2023

Twee oud-leerlingen van de voormalige Petrus Canisius Mavo, Sonja Backus en Hélène van den Broek-Kuyper (foto boven) organiseren op zaterdag 28 oktober een reünie. Locatie: de Venlonazaal. Het feit dat het feest op deze historische locatie kan plaatsvinden maakt deze avond volgens beide dames bij voorbaat meer dan speciaal.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: archief Petrus Canisius, Rob Buchholz, archief VenloVanbinnen

Dat in deze zaal in het verleden veel schoolfeesten plaatsvonden, maakt het al gedenkwaardig om hier de reünie te organiseren. Dat deze avond überhaupt op deze locatie kan plaatsvinden voelt volgens Sonja en Hélène als de kers op de taart.

“De Venlonazaal werd een paar maanden geleden definitief gesloten en zou uit het straatbeeld verdwijnen,” zo begint Hélène de uitleg. “Het doel was om het gebouw te renoveren en er appartementen van te maken. Zoals veel mensen vind ik het echt ontzettend jammer dat een dergelijke unieke zaal met zoveel Venlose historie verdwijnt.”

Verbouwing uitgesteld
Een paar weken geleden had de organisatie contact met Djino Snijtsheuvel (eigenaar van Mad Piano’s op de Parade). Hij zou in 2020 een deel van de muzikale omlijsting bij de reünie hebben verzorgd. Dat feest – eveneens gepland in de Venlonazaal – kon toen door de coronapandemie niet doorgaan. “Daarom benaderden Sonja en ik hem weer met de vraag of hij bij deze tweede poging weer voor de muziek wilde zorgen. Niet veel later belde hij terug met de mededeling: ‘Ik heb goed nieuws. Het kan weer in de Venlonazaal.’ Wat bleek: De verbouwing was voor ongeveer twee jaar uitgesteld en tot die tijd gaat Djino tijdelijk als uitbater aan de slag. Je begrijpt dat we daarmee ontzettend blij zijn. Toen we dit nieuws afgelopen week op Facebook bekend maakten, wilden veel mensen het niet eens geloven. ‘Dat kan toch niet? Die zaal is toch gesloten?’ zo was de meest genoemde reactie. Geloof mij: het kan gewoon in de Venlonazaal.”

Djino Snijtsheuvel

Venlonazaal is een begrip
Djino Snijtsheuvel zelf is trots dat hij voor langere tijd gebruik kan maken van deze locatie. Hoe is hierbij terecht gekomen? “Wij deden al zaken met de vastgoedeigenaren Eric en Nik Walther. Zij benaderden ons of wij geen zin hadden om de exploitatie van de Venlonazaal over te nemen tot de verbouwing. Natuurlijk alles onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeente, maar dat zal wel loslopen. Inmiddels staan er al een aantal grotere partijen gepland en gaan we hier laten zien wat we normaliter met Madpianos on tour doen: twee vleugels en een grotere show dan in onze zaak op de Parade. Zo krijgt Venlo de kans om kennis te maken met de Dueling Pianoshow. Dit is een plek met die veel nostalgische gevoelens oproept. Het is dus mooi dat wij nog een paar jaar door kunnen met de Venlonazaal. Het is een begrip in het Venlose eventgebeuren.”

Tweede poging
Een mooie locatie dus. Met een verleden. Waarom deze nieuwe poging nadat het feest in 2020 geen doorgang kon vinden? Sonja: “We hebben er samen in 2022 toen de pandemie echt voorbij was al over gesproken, maar door privéomstandigheden hadden we allebei geen tijd om de organisatie weer op te pakken. Op de Facebookpagina van de Petrus Canisius Mavo bleef regelmatig de vraag terugkeren of er toch nog een reünie zou plaatsvinden. Een maand of drie geleden hebben Hélène en ik er weer voor de eerste keer over gesproken. Vervolgens plaatsen we een bericht op social media of er voldoende animo was. Want er moeten echt voldoende kaarten verkocht worden om deze reünie door te laten gaan. In vergelijk met drie jaar geleden is alles duurder geworden, dus moeten we zorgen dat we uit de kosten komen en er niet op hoeven toe te leggen. Gelet op het aantal verkochte kaarten in 2020 en de positieve reacties op onze eerste oproep van een paar weken geleden ben ik er van overtuigd dat dit gaat lukken.”

Eindexamenklas 1990-1991 Sonja en Hélène samen in het midden op de tweede rij van beneden.

Echte feestavond
Hélène benadrukt dat het vooral een echte feestavond gaat worden. “Het is meer dan alleen maar bijkletsen. De muziek van toen zal zeker centraal staan. Dat is bij Djino Snijtsheuvel zeker in goede handen. Een deel van de avond zit hij zelf achter de piano om verzoeknummers te spelen. Daarnaast zorgt een DJ voor de juiste sfeer. Djino is gelukkig een perfecte partner om dit feest te organiseren. Hij doet de nodige suggesties en neemt veel belangrijke zaken, zoals de aanwezigheid van gastheren en catering, uit handen. Het voordeel van de Venlonazaal is dat je hier kunt dansen, meezingen en feesten in de grote zaal, maar in een ander deel van het gebouw rustig kunt bijkletsen. Een locatie als deze blijft uniek voor Venlo.”

Sonja begint te lachen als ze terugkijkt naar een klassenfoto uit die periode. “Natuurlijk hebben we veel bijzondere herinneringen aan die jaren. (Klik hier voor artikel uit 2020 waarin beide dames herinneringen ophalen). Het toeval wil dat het na de zomer precies 35 jaar geleden is dat Hélène en ik op deze mavo zijn begonnen. Een mooie gelegenheid om nog één keer samen te komen. Met leerlingen en docenten van toen.”

Opgeven voor de reünie kan door een mail te sturen naar: reuniepetruscanisius@outlook.com
De entree bedraagt 35 euro en is inclusief drie consumpties, hapjes/snacks en livemuziek.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad