Organiseren Boerebroelof als bindende factor in de Herungerstraat

24 januari 2020 | Leestijd: 6 minuten

Zaterdagavond presenteert het Boerebroelofsgezelschap van de Herungerstraat zich tijdens het Boeremoosbal aan het Venlose publiek. Een nieuw hoogtepunt voor deze rasechte en – naar eigen zeggen – oudste Venlose straat die een aantal jaren bezig was om de organisatie binnen te loodsen. Hoe verloopt een dergelijke aanmelding en wat gebeurt er vanaf het moment dat een gezelschap definitieve goedkeuring krijgt van Jocus?

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Foto Kino Linders & Boerebroelofsgezelschap Herungerstraat

Ja, het is alweer een aantal jaren geleden dat ceremoniemeester Saskia Theunissen en bruid Simone Aarns tijdens een buurtbarbecue het idee kregen om zich bij Jocus aan te melden als Boerebroelofsgezelschap. “Vooral bij Simone is dat idee blijven leven,” zo beaamt Saskia Theunissen. “Ze sprak mij er later weer over aan en ik weet wat het betekent. Mijn vader is jaren actief geweest bij Jocus en als familie organiseerden we in 1974 al de Boerebroelof. Het is niet zomaar een lollige avond op het Boeremoosbal en jezelf vier weken later op het bordes van het stadhuis presenteren. Het is een intensief jaar van keihard werken en waar uiteindelijk alle neuzen dezelfde kant op moeten staan. Bij een straat is dat misschien nog wel lastiger dan bij bedrijf of vereniging. Je groet elkaar wel en maakt eens een babbeltje, maar een heel intensief dagelijks of wekelijks contact heb je niet met iedereen. Het mooie is echter dat we elkaar dankzij deze organisatie veel beter hebben leren kennen en merkt welke verborgen talenten sommige mensen hebben. Dat is misschien wel de belangrijkste winst.”

Tweede kans
De Vastelaovend weer dichter bij de mensen brengen, dat was het doel van Jocus een aantal jaar geleden. Bij voorkeur het vieren in de eigen straat. De Herungerstraat had als doel om in 2018 al de organisatie naar zich toe te trekken,maar het was personeelsvereniging van de gemeente Venlo die het gegund werd. Dit in verband met het 675-jarig jubileum van de stad. “Ja, we waren even slechte verliezers,” zo kijkt Saskia nu met een lach terug. “We waren rotsvast overtuigd dat de keuze op onze straat zou vallen. De geluiden vanuit Jocus waren heel positief. Uiteindelijk begrepen we het wel. Er waren twee erg sterke kandidaten, Venlo had 675 jaar stadsrechten en op dat moment bekijkt Jocus of een organisatie of vereniging een jubileum te vieren heeft. Dat is namelijk eenmalig. Als straat waren wij niet aan een bepaalde reden of jubileum gebonden.”

Geen garanties
Het bleef knagen bij de gedreven bewoners van de Herungerstraat. Overleg, nieuwe impulsen en een goed gevoel zorgden ervoor dat de straat zich voor dit jaar opnieuw kandidaat stelde. Saskia: “We kregen van Jocus te horen dat onze presentatie en ideeën echt heel erg goed waren geweest. Dat motiveerde ons enorm om het nog een keer te proberen. Nee, garanties zijn er niet, maar we kregen opnieuw de bevestiging een goede kandidaat te zijn. Toen we het afgelopen jaar in De Gaaspiėp de bevestiging kregen dat de organisatie van 2020 aan ons gegund was, zorgde dat natuurlijk voor een ongekende jubelstemming. Hoe dat gaat? Je bent als organisatie bij elkaar en krijgt een telefoontje met de mededeling. Het mooie was: D’n Erme Tak van Benders kwam ons direct feliciteren. Zij hadden het nieuws ook gehoord.”

Diverse commissies
Vanaf dat moment kwam alles in een stroomversnelling en starten de voorbereidingen. De rolverdeling en het samenstellen van een bestuur is vers één, maar daarmee houdt het niet op. Integendeel. “In een klein half jaar moet alles geregeld en gepland zijn. Grote en kleine zaken. Fotograaf, begeleidende joekskapel, teksten, logo, pinnetjes, kleding, locaties en niet te vergeten het benaderen van sponsoren; want het gaat hier niet om een paar duizend euro. Vanaf de bekendmaking is bijna iedereen van het gezelschap wel dagelijks met de organisatie bezig. Vanuit Jocus kregen we veel advies en steun, maar je moet het uiteindelijk zelf doen. Dit is ons feest. Daarom zijn ook diverse commissies samengesteld. Bijvoorbeeld voor evenementen, pers en propaganda, sponsoring, kleding et cetera.”

Sponsoren
Over die financiën. Hoe krijgt een gezelschap dan het benodigde bedrag bij elkaar? “Natuurlijk zijn er bepaalde sponsoren die je gunstig gezind zijn en een bedrag beschikbaar stellen, maar voor het meeste geld moet je hard werken, veel praten en innovatief zijn. We zijn als straat bijvoorbeeld bij diverse evenementen actief geweest. Zo hebben we tapdiensten gedraaid bij het Zomerparkfeest, het OLS in Sevenum en het Oktoberfest in Arcen. Daarnaast verkopen wij eigen pinnetjes en een deel van de bierverkoop bij onze eigen residentie De Venlonazaal belandt eveneens in de kas. Dus de biertjes die we daar drinken tijdens de presentatie en andere evenementen zijn belangrijk om alles financieel geregeld te krijgen. Tevens zijn er nog sponsoren die goederen of etenswaar beschikbaar stellen. Ook die bijdrages zijn enorm belangrijk.”

Modern gezelschap
Saskia benadrukt dat er niet met geld gesmeten wordt. Ook niet wat betreft aanschaf van kleding. Integendeel. “Ieder lid van het gezelschap heeft eerst in de eigen alde kleierkas gekeken wat er nog lag. Waarom alles nieuw kopen als kledingstukken nog gewoon goed zijn? Eigenlijk zijn we enorm cradle-to-cradle bezig geweest en dat idee past perfect bij deze tijd. Toch? Eigenlijk zijn we op meerdere fronten een heel modern Boerebroelofsgezelschap en vormen dus zijn een afspiegeling van de maatschappij met veel diversiteit.”

Traditie staat centraal
Maar dat is niet alles. De organisatie heeft tevens geprobeerd een aantal Marokkaanse en Poolse bewoners van de Herungerstraat bij het gezelschap te betrekken. Volgens Saskia waren ze heel vereerd met de vraag, maar botste de Vastelaovend te zeer met hun eigen geloofsovertuiging. “Dat respecteren wij. Vanzelfsprekend hebben we dit allemaal met Jocus besproken. Tevens hebben wij een modern eigen liedje laten maken dat we tijdens onze presentaties en bezoekjes zingen. Maar bij alles wat we doen staan de historische aspecten en tradities van de Boerebroelof centraal. Het vernieuwende aspect moet niet dusdanig overheersend zijn, dat de traditie verdwijnt. Daarvoor is de Boerebroelof te uniek. Daarom zingen we tijdens al onze bezoekjes ook de evergreen ‘Det duit um ut veurjaor’. Vooral vanwege de zin ‘Beej os in ut straotje’, dat is passend voor het gezelschap.”

Open communicatie
En dat is allemaal goed gegaan? Nergens scheve gezichten? Er verschijnt een lach op het gezicht van Saskia. “In de Herungerstraat wonen veel ondernemers. Sterke karakters die allemaal gewend zijn om zelfstandig beslissingen te nemen. Maar daarvan waren we ons vooraf bewust: gaan er spanningen komen? Daarom is onderling afgesproken om continu voor open communicatie te kiezen. Dat werkt het beste. Het bestuur heeft daarbij een belangrijke rol. We moeten het natuurlijk niet hebben dat over een jaar bij veel huizen in de straat het bordje ‘te koop’ voor de deur staat. Hahaha. Zonder gekheid, eigenlijk is tot nu toe alles heel positief verlopen. Het leeft echt in de straat. Iedereen is er zich enorm van bewust dat we de komende weken uiteindelijk heel vaak samen een feestje gaan vieren. Mensen kloppen bij elkaar aan, willen even iets bespreken of gewoon hun verhaal kwijt. Uiteindelijk heeft het organiseren van de Boerebroelof het sociale aspect enorm versterkt. Het is dus een enorme bindende factor. Na de bekendmaking leidde dat zelfs tot een moment dat spontaan de statafels op straat belanden en veel bewoners met een drankje plus hapjes er een gezellige middag van gemaakt hebben. Dat was wel heel uniek. En de buurtverenging wordt op deze manier ook weer nieuw leven ingeblazen. ”

Geen overvolle agenda
Volgens Saskia heeft bijna iedereen de rol gekregen die hij of zij op het formulier had ingevuld. “Natuurlijk is dat niet voor de volle honderd procent gelukt, maar we zijn een heel eind gekomen. Er zijn rollen in zowel het kleine als grote gezelschap,maar ook bestuurlijke taken. Het groot gezelschap bestaat uit 38 personen, de kleine groep uit 29 mensen. Uiteindelijk we er bewust voor gekozen om de agenda niet bomvol te plannen. Iedereen heeft voorstellen kunnen doen over eventueel te bezoeken locaties en natuurlijk zijn er bepaalde verplichtingen vanuit Jocus, maar we willen zeker momenten van rust.”

De Boeremoosbal van zaterdagavond moet vanzelfsprekend een eerste hoogtepunt vormen. “We komen ’s middags om vier uur bij elkaar, gaan samen eten, ontmoeten de AZ-commissie van Jocus en zijn tevens uitgenodigd voor een bezoek bij de Raod van 11. Daarna beginnen de traditionele plichtplegingen. Zo krijgt onze bode de acte van ondertrouw, deze wordt bevestigd in het kastje bij de ingang van het stadhuis en dan vertrekken we gezamenlijk naar d’n Hoonderstal. Dit worden weken die niemand van het gezelschap ooit zal vergeten. Vanaf morgen tot en met Vastelaovesdinsdag komen we in een slinger van hoogtepunten. Zoals gezegd: we gaan vooral genieten.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad