Op zondag 2 april vindt de jaarlijkse palmhöltjesoptocht plaats in Venlo. Die begint om 12.00 uur vóór de St-Martinus Basiliek. In Blerick vindt de optocht eveneens die dag plaats, met de start om 11.15 uur Sint-Antonius van Paduakerk.
Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Lodie Suiker
Waar de belangstelling voor bijvoorbeeld het doen van de eerste heilige communie steeds verder afneemt, daar kunnen andere katholieke of kerkelijke tradities nog altijd op veel animo rekenen. Zoals het feest van Sint Maarten (Sintermerte) en ook de viering van Palmzondag. Dat is de laatste zondag van de vastenperiode, de eerste dag van Goede Week en vooral de intocht van Jezus in Jeruzalem.
Ezel
Jezus reed die dag gezeten op een ezel de stad in, zo gaat het verhaal. Onderweg werd hij toegejuicht door omstanders die mantels en (palm)takken op de weg lagen. Dat verklaart de benaming van die zondag. Bij aankomst zou Jezus naar de tempel zijn gereden waar hij de daar actieve handelaren en geldwisselaars uit ‘het huis van zijn vader’ joeg. Enkele dagen later vond op donderdag het befaamde laatste avondmaal plaats, een dag later werd hij gearresteerd en gekruisigd om met Pasen uit zijn graf te verrijzen.
Traditie
De palmhöltjesoptocht is onderdeel van een lange traditie die ooit begon als plechtige processie. Tegenwoordig heeft de optocht een wat luchtiger karakter en zijn de voorbereidingen en het meelopen leuk voor het hele gezin. De kinderen dragen dan een palmhöltje met daarin snoepgoed, fruit en buxustakken, dat laatste is een verwijzing naar de palmtakken die in noordelijke streken vanwege het klimaat niet of nauwelijks voorkwamen. Die takken worden voorafgaand aan de optocht gezegend en werden lange tijd na afloop thuis achter een kruisbeeld geplaatst.
Traktatie
Dat zegenen kan nog altijd, in Venlo vanaf circa 11.45 uur in de Basiliek. Deelnemers aan de optocht in Venlo kunnen bovendien op zaterdag 1 april tussen 10.00 en 13.00 uur gratis een palmhöltje maken bij Ruitersport Equidrôme, gelegen op het terrein van Tuincentrum Leurs aan de Straelseweg. De optocht begint op 2 april om 12.00 uur onder muzikale begeleiding van koninklijke muziekvereniging fanfare Venlo en V.S.O Ut Hetje. De route start op de Grote Kerkstraat en gaat vervolgens via Parade, Klaasstraat, Vleesstraat, achter langs het stadhuis naar de Markt waar het defilé wordt afgenomen door wethouder Verhaegh en de voorzitter van stichting kinderfeesten Venlo. De deelnemende kinderen krijgen na afloop nog een traktatie aangeboden.