Patrick Schmitz: ‘Ik wil de luisteraars van mijn radioshow verrassen’

13 september 2021

Begin deze maand vierde Patrick Schmitz het eenjarig bestaan van zijn radioprogramma ‘Patrick Staat Op’. Een ochtendshow die twee keer in de week (woensdag en zaterdag) bij Omroep Venlo te horen is. Daarmee keert de 53-jarige Venlonaar terug naar zijn roots. Hij stond namelijk mede aan de basis van de eerste radioprogramma’s waarmee de toenmalige Stadsomroep medio jaren 80 begon. Een gesprek over zijn passie voor dit fenomeen, de liefde voor muziek en zijn visie over lokale radio in de toekomst.

Tekst en beeld: Rob Buchholz

Als kind had Patrick eigenlijk niets met popmuziek. “Mijn vader keek naar TopPop, maar ik vond het echt vreselijk,” zo biecht hij nu op. Die interesse voor Top-40 muziek begon eigenlijk begin jaren 80. “Mijn smaak was al snel heel breed, maar wel puur gefocust op de hits. Vraag mij bijvoorbeeld niet naar albumtracks van een band als The Rolling Stones. Misschien moet ik die verdieping eens gaan zoeken, maar ik ben vooral een man van singles.” Behalve het maken van radioshows was hij in het verleden tevens actief als DJ bij Café De Gouden Tijger en vereniging De Meulewiekers. “Dat was voor mij voldoende. Plaatjes draaien op feestjes heb ik bijvoorbeeld bijna nooit gedaan. Ik vond het vreselijk om met een zware bak vol singles op mijn fiets te stappen. Bovendien was ik erg zuinig op mijn collectie. Op feestjes en partijen ben ik dus nauwelijks actief geweest.”

Radio vanuit de Postflat
Zowel zijn muzikale smaak als de aanpak van een goede DJ ontwikkelde zich door veelvuldig naar de radio te luisteren. Frits Spits (die jarenlang op werkdagen het programma De Avondspits presenteerde) was daarbij zijn favoriet. Het inspireerde de jonge Patrick om contact op te nemen met de in 1982 opgerichte Stadsomroep, toen nog gevestigd in de Postflat. Hij meldde zich bij de geestelijk vader van de Omroep, Karel Leenders. Deze gaf hem direct de kans om een eigen radioprogramma te maken. “Er was toen nog geen radio, ze maakten alleen een tv-programma. Op dat kanaal was tevens de beeldkrant met korte nieuwsberichten te lezen. Op de achtergrond klonk muziek, dus Karel Leenders vond het een goed idee om radio een kans te geven. Wat mij zo aanspreekt aan het medium radio? De snelheid. Je kunt direct inspelen op het nieuws. Er hoeven geen camera’s bij te zijn; als presentator kun je middels een enkel telefoontje de luisteraars informeren. Die combinatie met goede, passende muziek vind ik fascinerend.”

TDK-120 cassettes
Het waren jaren van aanpassen. Niks professionele of flitsende apparatuur. Patrick lacht als hij terugdenkt aan de oertijd van de Stadsomroep in de Postflat. “De studio was een ruimte achter de lift. ’s Winters was het daar stervenskoud. Tijdens de zomermaanden snikheet. Ik had thuis inmiddels flink wat apparatuur staan. Daar maakte ik op TDK-cassettes van 120 minuten mijn shows: Fojo en de Venlose Top 20. Fojo stond voor informatie voor jongeren. De Venlose Top 20 maakte ik in samenwerking met de Free Record Shop. Een soort van Venlose Top 40. Alleen de verkoopcijfers van dat filiaal telden mee. Zo kon het gebeuren dat bijvoorbeeld een lokaal nummer als ‘Ein Buuske Bloome’ van Wooden Chain plotseling in die lijst terechtkwam. Fojo stond voor de zaterdagmorgen op het programma. De hitlijst was op zaterdagmiddag te beluisteren. Met die thuisgemaakte bandjes ging ik naar de Postflat. Dan startte ik na het radiojournaal kant één. Tijdens de volgende nieuwsuitzending draaide ik de cassette om en zette vervolgens kant twee op. Ook het maken van jingles deed ik zelf. Hoe? Door te jongleren met zes cassetterecorders. Haha. Het was een mooie tijd. Later bracht Herm Faessen, alias ‘De Rat’ nog een cassettedeck naar de Omroep. Zo kregen we stap voor stap meer mogelijkheden.”

Verrassen
Patrick bleef tot eind jaren 80 actief bij de Stadsomroep, waarna hij voor zijn studie tot verpleegkundige uit Venlo vertrok om daar uiteindelijk pas afgelopen jaar weer terug te keren. De passie voor radio was hij niet verloren. Integendeel. Sinds 2015 maakte hij in Sint Michelsgestel bij het radiostation Lokaal 7 al een ochtendshow. Wat maakt volgens hem een goed radioprogramma? “Het gaat altijd om de luisteraar. Die staat centraal. Ik wil ze verrassen. Een programma maak je als DJ niet voor jezelf, maar voor de mensen. Het begint met een goede muziekkeuze. Frits Spits weigerde in het verleden wel eens om bepaalde nummers te draaien. Ik zal niet zeggen dat ik iets weiger, maar heb wel een duidelijke voorkeur voor de vergeten hits. Zodat de luisteraar echt een aha-moment beleeft. Liedjes die veel mensen kennen, maar niet meer direct in hun geheugen zit. Dus niet Hotel California van The Eagles draaien, maar wel een ander nummer van die band. En natuurlijk een gevarieerd repertoire. Klassiekers, modern, Duits, Nederlandstalig en hits uit eigen regio.”

Vastelaovesmuziek
Zorg dat je iets unieks doet, dat is volgens Patrick een ander ingrediënt om succesvol te zijn. “Ik wil zeker geen collega’s imiteren. Zo draai ik zowel op woensdag als op zaterdag bij Patrick Staat Op steevast om 08.45 uur een echt Venloos Vastelaovesnummer. Een klassieker of een relatief nieuw liedje. In het begin waren er mensen die daar een beetje vreemd tegenaan keken, maar inmiddels vinden veel luisteraars het fantastisch. Sommigen zetten zelfs speciaal rond dat tijdstip de radio aan.” Er verschijnt een frons op zijn gezicht en hij begint vervolgens te lachen. “Eigenlijk heb ik altijd al voor de verrassende aanpak gekozen. Tijdens mijn jaren bij de Gouden Tijger was er een keer zomers een bloedhete zaterdagavond. De eigenaar zei:’Dat wordt niks vanavond.’ Vervolgens stuurde hij drie personeelsleden naar huis. Ik zei met een lach: ‘daar ga je spijt van krijgen’. We hebben de deur opengezet en ik begon met het draaien van Vastelaovesmuziek. In recordtijd stond het hele café bomvol en kon de baas die drie personeelsleden weer bellen met het verzoek om toch maar weer te komen werken.”

Toekomst lokale radio
Radio is volgens Patrick nog steeds een essentieel medium. Vooral voor lokale omroepen ziet hij een belangrijke rol in de toekomst. “Kijk naar wat er in juli gebeurde tijdens het hoog water in de gemeente. Heel veel mensen stemden weer af op Omroep Venlo Radio. De combinatie met TV en internet kan prima werken. Bij de radio kunnen ze de hele dag luisteren naar exclusieve interviews en het laatste nieuws. Op TV zijn dan ’s avonds beelden te zien. Samenvattingen van nieuwsberichten zijn online te lezen. Maar die gebeurtenis heeft wat mij betreft opnieuw het belang van radio aangetoond. Bovendien heeft Omroep Venlo binnen de gemeente een enorm draagvlak. In Sint Michelsgestel moest ik de mensen uitleggen wat Lokaal 7 precies was. Hier hoef je de naam maar te noemen en iedereen weet waar je voor komt. Ik merk het ook aan het toenemende aantal reacties op mijn eigen radioprogramma. Zowel via social media als op andere manieren. De mensen luisteren nog steeds graag naar radio en zeker naar Omroep Venlo. Die basis is bijna 40 jaar geleden al gelegd. Veel mensen hebben daar in de afgelopen decennia hard aan gewerkt en ook het huidige team blijft bezig met een positieve ontwikkeling. De samenwerking tussen professionele krachten en vrijwilligers is uitstekend en dat is een geweldige uitgangspositie voor een mooie toekomst bij Omroep Venlo.”

Patrick maakt als vrijwilliger zijn show nu dus twee keer in de week in zijn vrije tijd. Op dit moment werkt hij gewoon met veel plezier en enthousiasme als vertegenwoordiger bij Cook Medical. Hij staat er zeker voor open als de kans zich voordoet om ooit nog eens fulltime radio te maken. “Ik denk veel na over de mogelijkheden die een zender als Omroep Venlo heeft. Wat de toekomst brengt? Ik zie het wel. Maar kijk eens wat hier nu voor apparatuur staat om radio te maken. Dat is echt superprofessioneel en niet ver verwijderd van wat ze bij de NPO gebruiken. Als de Omroep ooit een professionaliseringsslag op het gebied van radio wil maken, hoop ik dat ze mij uitkiezen om die uitdaging als betaalde kracht op te pakken. Dat durf ik in alle bescheidenheid wel te zeggen. Ik heb de passie en beschik inmiddels over veel kennis en ervaring. Kijk naar het succes dat Omroep Venlo nu al heeft met programma’s als de Vastelaovend Top 555 of de Venlose 100 die we komende week weer gaan uitzenden. Dat zijn programma’s waar de mensen zich mee verbonden voelen en de radio voor aanzetten. Ook regionale artiesten zullen een verdere uitbreiding omarmen. Zoals gezegd: ik geloof echt in dit medium en de mogelijkheden hiervan bij Omroep Venlo.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad