Pilot project: Missiemuseum en Bouten & Zoon organiseren workshops preparen

19 oktober 2021

Het Missiemuseum in Steyl kondigde begin september een nieuw concept aan. Het museum wil zich namelijk ook nadrukkelijk richten op de nieuwe generatie. Dat doet ze nu met een pilot project, in samenwerking met Taxidermie Studio Bouten & Zoon: een aantal workshops prepareren. De eerste vindt woensdag 20 oktober plaats.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Taxidermie Studio Bouten & Zoon

Het Missiemuseum in Steyl heeft een lange historie, hetzelfde geldt voor Taxidermie Studio Bouten & Zoon in Venlo. Zowel afzonderlijk van elkaar, maar beide partijen werken ook al zo’n eeuw samen; in de jaren tachtig verzorgde het Venlose bedrijf bijvoorbeeld de omvangrijke restauratie van het natuurhistorische gedeelte van het museum. Beide blikken nu ook volop naar de toekomst, vertelt marketingmanager Julia Siahaija van het Missiemuseum. “We richten ons op de nieuwe generatie, ook weer ieder afzonderlijk, maar eveneens binnen onze samenwerking.”

Nichegroep
Daar komt onder meer de pilot workshop prepareren uit voort. Of eigenlijk twee workshops, maakt Siahaija duidelijk. “De ene is een workshop vlinders prepareren. Deelnemers gaan zelf aan de slag. Onze Vlinderkamer verandert zo in een practicumlokaal. De ander is een demonstratie van het prepareren van zoogdieren.” Ze legt uit dat met de workshops wordt gemikt op de doelgroep jongeren van 12 jaar en ouder. “Een nichegroep inderdaad, maar we merken bijvoorbeeld via social media, vooral via ons Instagram-kanaal, dat die doelgroep er zeker is. Jongeren die geïnteresseerd zijn in fossielen. Omdat bij ons veel is geprepareerd leek ons dat een prima thema om mee te beginnen.”

Combineren
Die workshops vinden plaats op 20, 23, 27, en 30 oktober, worden begeleid door twee specialisten van Bouten en Zoon en per workshop is er een maximum van 10 deelnemers. Die deelnemers worden heel breed gezocht, zegt Siahaija. “We hebben bewust voor deze periode, de herfstvakantie, gekozen. Momenteel heeft een andere regio van ons land vakantie, maar dat betekent wel dat er mensen uit die regio hier in vakantieparken verblijven. Die willen het bezoek aan het Missiemuseum wellicht combineren met deelname aan zo’n workshop. Volgende week heeft deze regio dan herfstvakantie en verwachten we meer bezoekers uit het zuiden van het land.”

Dus is er via de social media maar tevens via andere kanalen een campagne gestart om de workshops onder de aandacht te brengen. Met resultaat, merkt Siahaija op. “We hebben al de nodige aanmeldingen binnen. Verwachten dat het zeker een succes zal zijn. Waarna we gaan bekijken of we op dat vlak in de toekomst meer kunnen gaan doen. Want met die toekomst, met de nieuwe generatie, zijn we zoals gezegd nadrukkelijk bezig.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad