Plastic centraal thema in eerste expositie Venlose fotografe Astrid Roox

16 november 2020

Fotograferen doet ze al tientallen jaren, maar een expositie van haar werk was er nog niet. Tot nu. Sinds vrijdag is werk van de Venlose fotografe Astrid Roox te zien bij Galerie Moeëjen Daag in Tegelen. Plastic staat daarin centraal. “Een mooi product waarmee we veel zorgvuldiger moeten omgaan.”

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Astrid Roox

Moesten het vooral mooie foto’s worden of juist confronterende? Die vraag stelde Astrid Roox zich eerder dit jaar toen ze zich aan het voorbereiden was voor de expositie. Ze besloot voor het eerste te kiezen. “Confronterende foto’s vond ik eigenlijk iets te gemakkelijk. Ik wil het mooie van plastic laten zien, maar dan wel met een vraagteken. We kunnen niet zonder, maar gaan er vaak heel verkeerd mee om. Dat zie je onder meer in de natuur, om ons heen, allemaal dat plastic afval. Terwijl het in de basis een product is dat we nodig hebben. We moeten dus zoeken naar een goede balans om met dat plastic om te gaan.”

Kodak
Het fotograferen werd haar met de paplepel ingegeven, vertelt Astrid. “Vader filmde van alles, 8 millimeter, moeder liep ook frequent met een camera rond. Dan ontstaat er vanzelf interesse.” Ze was een jaar of 14 toen ze haar eerste eigen camera kreeg, een Kodak. “Kijk, hij staat daar nog in de kast.” Een aantal jaren fotografeerde ze fanatiek, tot ze haar aandacht verlegde naar het uitgaan en andere zaken waar jongeren interesse in hebben.

Bruiloftsreportages
“Toen ik een jaar of 20 was, heb ik het weer opgepakt, deed onder meer bruiloftsreportages.” Na een jaar of 5 werd de camera opnieuw aan de kant gelegd. Haar werk nam veel tijd in beslag, legt Astrid uit. Maar het bloed kruipt waar het niet kan gaan en op een gegeven moment besloot ze het fotograferen te hervatten. “Dat was circa 20 jaar geleden. Ik ben daarna niet mee gestopt.”

Oorlogsfotografie
Ze ging op een soort ontdekkingstocht, fotografeerde uiteenlopende disciplines. “Eigenlijk alles tussen de geboorte en het overlijden. Maar eveneens productfoto’s, portretten, modellenwerk. Ik was nieuwsgierig, wilde uitzoeken wat ik leuk vond en wat minder.” De afgelopen jaren spitste haar werk zich meer en meer toe op opdrachten voor bedrijven en op portretfotografie. “Meestal zijn dat opdrachtgevers die weten wat ze willen. Dat scheelt in tijd. Daardoor kreeg ik de kans me wat meer op het vrije werk te richten. Foto’s in Parijs van junks en drunks, dat soort werk. Heb nog even overwogen om een cursus bij De Telegraaf te volgen over oorlogsfotografie. Je wordt dan ook daadwerkelijk naar oorlogsgebieden uitgezonden. Heb ik toch maar van afgezien.”

Geen milieuactiviste
Een van haar opdrachtgevers is Galerie Moeëjen Daag in Tegelen. Sjaak en Lianne Smetsers legden haar eerder dit jaar de vraag voor of ze een eigen expositie zag zitten. Ja, dat was het geval. Met plastic als centraal thema. “Ik wil al jaren iets met plastic doen. Niet dat ik milieuactiviste ben, maar de manier waarop we omgaan met plastic is niet goed. Het is een mooi product, we hebben het nodig, maar het wekt mijn afschuw als ik zie dat de bermen vol plastic liggen, dat plastic in het water drijft en dieren daardoor stikken. Het is toch een kleine moeite plastic mee naar huis te nemen en het bij het afval te doen.”

Eigen omgeving
Met de foto’s in de tentoonstelling wil Astrid mensen beter laten nadenken over hun eigen handelen, over hoe om te gaan met plastic. Foto’s gemaakt in de eigen omgeving zoals bij de Kasteeltuinen, het Trappistenklooster in Tegelen en de Venlose natuur. “Ik toon enerzijds de schoonheid van de natuur, maar ook de schoonheid van het product plastic en anderzijds het destructieve van plastic als we als mens daar niet op een goede manier mee omgaan, er de natuur mee verzieken. Mijn foto’s tonen op symbolische wijze die strijd.”

Astrid begon in februari met de voorbereidingen. Afgelopen vrijdag werd de tentoonstelling geopend. Ze is ermee in haar nopjes, heeft al de nodige positieve reacties gehad. “Dat is leuk; het spreekt mensen aan. Maar ik hoop vooral dat de boodschap blijft hangen. Denk na bij wat je doet en ben zuinig op onze natuur.”

De expositie is te zien bij Galerie Moeëjen Daag, Grotestraat 61 A, Tegelen, de komende weken iedere vrijdagmiddag en zaterdagmiddag van 12.00 tot 17.00 uur.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad