De 53-jarige Carine Vaessen bevindt zich in de overgang en de hele wereld mag dat weten. Sterker nog, ze praat en schrijft er volop over. Met vrouwelijke leeftijdgenoten, maar ook met mannen en eigenlijk iedereen die het horen wil. Het begon met bloggen via haar eigen website. Nu ligt sinds oktober het boek ‘Pleister op mijn kont’ in de winkel.
Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Lynn Vaessen en Rob Buchholz
Maar daarmee is het nog niet klaar. Het bloggen blijft, er komt een luisterboek en ze denkt al na over een tweede boek. “Misschien wel over mannen van middelbare leeftijd en hun rol in het leven van vrouwen. Ook mannen kampen met allerlei uitdagingen waar ze vaak niet open over praten. Dat lijkt mij een enorm mooi onderwerp om juist daar dieper in te duiken.”
Niet schuldig voelen
Hoewel ze anoniem als blogger begon, weet inmiddels iedereen hoe het leven van Carine Vaessen er uit ziet. “Die omslag om voortaan mijn naam te gebruiken was in het begin best wel wennen. Voor mij totaal onbekende mensen (meestal vrouwen) spraken mij in de winkel aan en begonnen over de verhalen die ik publiceerde. Mijn verhalen waren herkenbaar en velen maakten een vergelijk met hun eigen problematiek. En juist dat doel heb ik willen bereiken. Alle vrouwen in de overgang krijgen met minder prettige kwaaltjes te maken, voelen zich bijvoorbeeld opgejaagd of depressief. Velen denken dat het aan hun zelf ligt, worden onzeker. Een bezoek aan de huisarts kan helpen. Ik wil vrouwen vooral meegeven: praat erover, hou niet alle ballen hoog en voel je niet schuldig als iets een keer niet lukt. We zitten vaak allemaal in hetzelfde schuitje. Hopelijk biedt mijn boek ze een stukje houvast.”
String
“Mam, je hebt een kont als iemand uit een verzorgingstehuis.” Een van de dochters van Carine daagde haar moeder uit om naar aanleiding van de titel van het boek ‘Pleister op mijn kont’ haar eigen achterwerk met pleister te laten vastleggen voor de cover. “Mijn dochter kan uitstekend fotograferen. We stonden in de tuin voor een shoot en natuurlijk was het wennen om zomaar mijn billen aan de wereld te tonen. Ik koos in eerste instantie voor de grootste onderbroek die ik in de kast kon vinden. Maar mijn dochter liet via die uitspraak duidelijk blijken dat idee niet bepaald geschikt te vinden. Uiteindelijk droeg ik een string en is de foto in mijn ogen totaal niet verkeerd. Een aantal vriendinnen zag het eindresultaat, de reacties waren verdeeld, maar toen het boek eenmaal in de winkel lag, was ik totaal niet meer met die foto bezig. Het boek was uit. Daar ging het mij om.”
Info over stemmingswisselingen
Even terug in de tijd. Over de reden van het boek en de pleister op haar billen. Het begon dus met de website Coming of Age, maar inmiddels is die via haar eigen naam te vinden. De in Velden woonachtige schrijfster was voor het blog al als journalist actief en dus bekend met het schrijven van artikelen. “Ik zocht op het internet informatie over de problemen waarmee vrouwen van boven de 40 mee te maken krijgen. Je bent geen flirtmateriaal meer, het leven met pubers in huis, opvliegers, hormonen en alle gevolgen die het heeft op je eigen gedrag.” De speurtocht naar informatie over deze onderwerpen leidde niet tot het verwachte succes. Veel verhalen hadden vooral te maken met de problemen rondom het uiterlijk. “De artikelen gingen over sporten, hoe je een zo jong mogelijke uitstraling kon houden et cetera. Maar dat was niet wat ik zocht. Het ging mij om de stemmingswisselingen, waarom ik om niks kwaad kon worden, ongeduldig reageerde of niet echt vriendelijke uitspraken deed tegen mijn partner en kinderen. Uiteindelijk ontdekte ik de podcast ‘Opvliegers’ van Omroep Max over deze onderwerpen en vervolgens besloot ik om zelf met mijn blog te beginnen.”
Mindfuck
Het werd Carine vrij snel duidelijk dat op de eigen website vooral haar persoonlijke verhalen het beste werden gelezen. De herkenbaarheid sprak vrouwen van dezelfde leeftijd enorm aan. Die reacties via het blog zelf, maar ook in haar eigen omgeving, wakkerden haar enthousiasme om te schrijven nog verder aan. “Ik ging er steeds meer tijd aan besteden. Vooral over de mindfuck die je ondergaat. Jongeren spreken je aan met u, maar je voelt jezelf nog fris en fruitig. De confrontatie in de spiegel met rimpels, hangende borsten en haartjes op plekken waar je ze niet wilt, zijn zeker geen pretje. Maar de verhalen zijn wel voor elke vrouw in de overgang herkenbaar.”
Pleister op haar kont
Uiteindelijk besloot Carine een afspraak te maken met een overgangsconsulente. “Ik wilde iets doen aan die moodswings, vergeetachtigheid, het opgejaagde gevoel en depressieve klachten. Rode blosjes op je wangen, zweet op je bovenlip; het is allesbehalve een feest. Het feit dat je minder hormonen aanmaakt, heeft veel invloed op je hersenfuncties. De kennis die ik bij de consulente kreeg was een echte eyeopener. Uiteindelijk leidde dat tot het advies voor een hormoonpleister op mijn kont. Er ging een wereld voor mij open. Na twee weken zat ik al beter in mijn vel, kreeg veel meer energie en deelde ook die ervaring op mijn website. Om nog meer traffic te genereren ontstond het idee om bijvoorbeeld producten via de site te gaan verkopen. In eerste instantie dacht ik aan kaarsen of sieraden. Maar toen kreeg ik de gouden tip. Jij moet je verhaal gaan vertellen in een boek. Het plan moest even indalen, maar uiteindelijk besloot ik een mail te sturen naar een uitgever. Die was direct enthousiast om een boek over dit onderwerp – avonturen van een pubermoeder in de overgang – uit te brengen. Ik vertelde de uitgever over de pleister op mijn kont en zijn reactie was direct: ‘een perfecte titel.’ En zo kreeg dat idee concreet vorm.”
Boekpromotie
In oktober van het afgelopen jaar vond de presentatie plaats en kreeg Carine met nieuwe uitdagingen te maken, zoals het zo breed mogelijk onder de aandacht brengen bij de juiste doelgroep. “Ik dacht zelf direct aan programma’s als Koffietijd of de talkshow van Max, maar die krijgen natuurlijk heel veel van dit soort aanvragen. Uiteindelijk zat ik bij Nedinsco Plein van Omroep Venlo en dat zorgde voor de juiste publiciteit. Tot tevredenheid van de uitgever. Hij vond het juist erg krachtig om voor de promotie in eigen regio te gaan. Dat stimuleerde de verkoop enorm. Uiteindelijk leidde dit nog tot een artikel op de website van Linda.nl. De eerste druk is inmiddels zo goed als uitverkocht en de tweede persing komt er aan. Ja, natuurlijk ben ik daar wel trots op. Natuurlijk moest ik dingen doen waarvan ik de kriebels kreeg, zoals signeren bij Boekhandel Koops. Er waren momenten dat er niemand voor mij in de winkel was en dan zit je daar aan een tafeltje. Maar ik heb geleerd dat als je iedere dag iets doet wat je normaal niet durft, dat uiteindelijk een verrijking voor je leven is.. Iets wat ik inmiddels dankzij de uitgave van dit boek en alle promotieactiviteiten wel kan bevestigen.”
De rol van mannen
Een tweede druk, het luisterboek; wat mag de wereld nog meer van Carine verwachten? Ze begint te lachen. “Misschien wel een boek over mannen en hun rol bij vrouwen. “Mijn eigen echtgenoot loopt niet bepaald over van romantiek. Het is geen type die met rozenblaadjes strooit, maar ik accepteer hem precies zoals hij is. Daar zit wel een verhaal in. Veel vrouwen van nu verwachten echt veel te veel van een man. Ze moeten handig zijn in huis, stoer zijn, hun gevoelens uitten, goed kunnen luisteren, zich kwetsbaar opstellen en ga zo maar even door. Dat vind je niet in één persoon. Mannen hebben daarentegen vaak het gevoel dat ze altijd met een oplossing moeten komen als hun partner haar problemen op tafel legt. Dat is niet nodig. Het gaat om luisteren, de rol van klankbord. Wij vrouwen verlangen soms echt te veel van onze mannen en zonen. Ik heb zelf twee zonen, maar een moeder moet ze niet alle levenslessen leren. Die willen ze juist van mannelijke rolmodellen leren: hun vader, vrienden, beroemdheden. Laat ze daarin hun eigen weg vinden. En hoe mooi is het als een man ook vrijuit kan toegeven dat hij het gewoon even niet weet. Soms hebben ook zij niet de oplossing. Wat in ieder geval zeker is dat ik vanaf 6 februari begin als programmamaker voor de bibliotheek Venlo. Ik ga in Velden en Arcen lezingen met onder andere schrijvers, workshops, cursussen organiseren voor iedereen die zich verder wil ontwikkelen en ontplooien.”
Met zowel de uitgave van het boek als met de verhalen op haar website hoopt Carine een positieve stimulans voor vrouwen in de overgang te zijn. “De reacties zijn fantastisch. Maak je struggles bespreekbaar. Met anderen en dus ook je partner. Maar voel je vooral niet schuldig, trek je eigen plan en zorg dat je lekker in je vel zit. Want wie zich lamlendig voelt, is voor niemand een cadeautje. Niet voor jezelf en zeker niet voor een ander. Ga toffe dingen doen en doe elke dag iets dat je niet durft. Met het blog en het boek ben ik over mijn eigen grenzen gestapt en het heeft mij zoveel gebracht. Daar ben ik trots op.”