De consumptiemuntautomaten zijn verwijderd, contact geld is in de ban, Het Venlose poppodium Grenswerk is overgestapt op digitaal betalen. Want betalen via pin, smartphone of elektronisch bankieren is veiliger, efficiënter en – niet onbelangrijk in deze tijd – hygiënischer, zo luidt de redenering.
Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Grenswerk
Met de overstap naar cashless – zowel in het poppodium als het café – is Grenswerk een van de eerste poppodia in Nederland waar niet meer met contant geld en consumptiemunten kan worden betaald, zo bleek uit een snel onderzoek van woordvoerder Sjuul Stultjens. “Het zijn er inderdaad nog niet zoveel; De Muziekgieterij in Maastricht is onlangs ook overgestapt. Maar er zullen er ongetwijfeld meer volgen.”
Weg wachtrijen
Wat snelheid betreft zal betalen met pin ten opzichte van consumptiemunten niet zo veel uitmaken, denkt Stultjens, maar ten opzichte van contant geld is pinnen zeker sneller, geeft hij aan. Hij noemt een ander voordeel: “Zeker bij drukbezochte optredens ontstonden wachtrijen bij de consumptiemuntautomaten en kwam het voor dat bezoekers het begin van een concert misten. Dat behoort nu tot de verleden tijd.”
Hygiëne
Hij vertelt dat de overstap naar een cashless podium mogelijk is gemaakt door een bijdrage van het Kickstart Cultuurfonds, in het leven geroepen om theaters, concertzalen, musea en theaterproducenten te helpen zich aan te passen aan de anderhalve-meter-samenleving. “Door de coronapandemie heeft hygiëne veel meer aandacht gekregen. Met digitaal betalen verbeter je die hygiëne natuurlijk flink.”
Veranderende omstandigheden
Het nieuwe systeem werd de afgelopen week uitvoerig getest tijdens een serie test events in het podium en tijdens de eerste terras-dagen van het Grenswerk Café. Volgens Stultjens waren de ervaringen positief en dat gold, zegt hij, eveneens voor de reacties van de bezoekers. Maar wat als in de toekomst Grenswerk weer op volle toeren draait? Als mensen weer gewoon het café in kunnen, zonder restricties, en er bij concerten weer honderden bezoekers aanwezig zullen zijn? “Dat is natuurlijk even afwachten, maar neem van me aan dat we flexibel genoeg zijn om op veranderende omstandigheden in te spelen.”
Tot slot: de consumptiemuntautomaten zijn al verdwenen, maar hoe zit het met de mensen die nog munten thuis hebben liggen? “We zijn weliswaar al overgestapt naar cashless maar die munten kunnen nog tot het eind van het jaar worden ingewisseld.”