Postume presentatie dichtbundel voormalig Venlose stadsdichter Koos van den Kerkhof

3 november 2022

Een jaar na zijn plotselinge overlijden wordt op 13 november bij Café Stek aan de Begijnengang in Venlo de bundel ‘Nagelaten Gedichten’ van dichter en schrijfdocent Koos van den Kerkhof gepresenteerd. Vanaf 2002 was hij tevens twee jaar lang stadsdichter van Venlo. Het eerste exemplaar van de bundel zal worden aangeboden aan dochter Rosa van den Kerkhof.

Tekst: redactie VenloVanbinnen

Venlo bevindt zich alweer geruime tijd in een stadsdichterloos tijdperk. Waar sinds 1993, toen Emma Crebolder de eerste werd, de stadsdichters elkaar regelmatig opvolgden, was dat de afgelopen jaren niet het geval. Al zijn er geluiden dat begin 2023 een nieuwe stadsdichter bekend wordt gemaakt. Wordt dat iemand die dicht bij de traditie staat of wordt er nadrukkelijk gekozen voor vernieuwing, bijvoorbeeld in de vorm van een rapper of spoken word artiest? In ieder geval zal de betreffende dichter zich waarschijnlijk van heel andere media – bloggen, social media – gaan bedienen dan Crebolder en haar eerste opvolgers.

Voordrachtskunstenaar
Zo publiceerde Koos van den Kerkhof als stadsdichter vanaf 2002 in Dagblad de Limburger regelmatig gedichten die inspeelden op de actualiteit. Ook in diverse edities van jaarboek Buun werd werk van hem met betrekking tot Venlo gepubliceerd. Daarnaast bracht hij eigen werk uit. Zijn debuut was de dichtbundel ‘Huis van Bewaring’ die in 1978 verscheen; zijn laatste bundel ‘Oud zink’ stamt uit 2008. Vanaf de jaren 80 was Van den Kerkhof tevens voordrachtskunstenaar en later recensent, redacteur en vooral docent creatief schrijven, met name bij het CKE-Eindhoven en Het SchrijfLab. Generaties schrijvers uit Eindhoven, Limburg en ver daarbuiten heeft hij de fijne kneepjes van het schrijfvak bijgebracht.

Literatuur en volkstuin
Tijdens de presentatie zal de Venlose kunstenaar Pii Daenen met unieke oude beeld- en geluidsopnamen zijn creatieve ervaringen met Van den Kerkhof laten zien en horen. Daarnaast toont beeldend kunstenaar Rens Brouns het recente project ‘Schilder-Dichter’ waaraan hij samen met Van den Kerkhof tot op het eind bezig is geweest. Ike Schotanus was mede-schrijfdocent bij het CKE-Eindhoven en draagt gedichten voor en vertelt over hem als collega. Uitgever en volkstuinder Willem Kurstjens draagt eveneens gedichten voor en doet een boekje open over Van den Kerkhofs brede literaire en volkstuinlijke activiteiten.

De presentatie op 13 november begint om 15.00 uur

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad