Primeur voor Venlo: Nieuwe Helden 077 doet met ‘Game On’ eerste Urban theatervoorstelling in Grenswerk

29 juni 2022

Op donderdag 30 juni vindt in het Venlose Poppodium Grenswerk voor het eerst een multidisciplinaire Urban theatervoorstelling plaats. Jongeren combineren in die voorstelling onder meer dans, rap, breakdance, graphic en spoken word. De Venlose Street Culture krijgt daarmee een nieuwe impuls. De voorstelling begint om 19.30 uur en is gratis te bezoeken.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Vincent Perriëns

Natuurlijk waren er in de afgelopen jaren allerlei activiteiten uit de Urban of Street Culture in Venlo te beleven. Recent nog was er het Urban Summer Festival. Maar een voorstelling waarin diverse disciplines worden gecombineerd was er niet eerder. Het is een initiatief van Nieuwe Helden Next Level dat in 2011 in Roermond werd opgericht. Inmiddels is er ook een Venlose tak ontstaan, Nieuwe Helden 077, uit een samenwerking met onder meer College den Hulster, Grenswerk, Urban Dance Studio, Streetculture Venlo, Kunstencentrum Venlo, De Maaspoort, Stichting UDS Talent en Incluzio.

Oorsprong
In de voorstelling bij Grenswerk spelen jongeren tussen de 12 en 23 jaar (de doelgroep van het initiatief) de hoofdrol. Tijdens de voorbereiding zijn ze begeleid door coaches uit de uiteenlopende disciplines. Aan regisseur Kim Lee Wong (foto uiterst rechts) de taak om dat alles tot een geheel te smeden. De uit Roermond afkomstige rapper die tevens actief is in het jongerenwerk vertelt over de totstandkoming van de Urban of Street theatervoorstelling. Hij lacht als hij beide begrippen hoort. “Wat mij betreft is het Street Culture, de kunstvormen hebben hun oorsprong op straat. Maar Urban is inmiddels ingeburgerd dus dat mag ook.”

Kom op
Het doel van Nieuwe Helden, legt hij uit, is jongeren te prikkelen om hun creativiteit te uiten. Dat doen ze onder begeleiding van ervaren coaches. De theatervoorstelling is een van de kapstokken hiervoor. “Het thema van de voorstelling is ‘Game On’. Wat doe je als het even niet ziet zitten, als je op een dieptepunt bent gekomen. ‘Game On’ betekent zoveel als kom op, we pakken het aan. Dat kun je het beste samen met anderen doen en dat is dan ook wat bij deze voorstelling gebeurt.”

Script
Voor de voorstelling is de afgelopen twaalf weken hard gerepeteerd, maakt Kim Lee duidelijk. Dat begon met een kennismaking en inmiddels heeft de generale repetitie plaatsgevonden. “In het begin is er eigenlijk niets, behalve de algemene kwaliteiten, we bouwen het van de grond af op. Eerst gaan de coaches per discipline met de deelnemers aan de slag; na een week of zes, zeven voegen we dat voorzichtig samen.” Kim Lee is als regisseur vanaf dag één bezig met stroomlijnen. “Er ligt uiteraard een script. Ik kijk of dat wordt gevolgd en of de diverse acts op elkaar aansluiten.”

Superheld
Hij erkent dat er tot het laatste moment bijsturing nodig is. Zelfs tijdens de generale repetitie. “Dat is niet erg, eerder bijna gebruikelijk. Dat maak ik vaker mee. Maar op het moment van de voorstelling staat iedereen op scherp en is er de focus.” Tijdens die voorstelling worden disciplines gecombineerd, maar kan het ook zijn dat de ene act in de andere overloopt, geeft Kim Lee aan. “Met het centrale thema als uitgangspunt. Alle deelnemers in de diverse disciplines tonen de superheld in zichzelf. Niet zozeer de fysieke held, maar de innerlijke kracht die ze hebben om zichzelf weer op te pakken.”

‘Summer camps’
Zichzelf, maar ook de andere deelnemers. Het sociale aspect is volgens Kim Lee een belangrijke component. Deelnemen aan de voorstelling is dan ook laagdrempelig, iedereen kan meedoen. Het tonen van creativiteit en daarnaast anderen kennis laten maken met de ‘ins and outs’ van de Street Culture staan voorop. Zeker in Venlo, waar deze scene zich nog aan het ontwikkelen is. “We zijn hier wel op de goede weg, er komt in Venlo steeds meer aandacht voor Street Culture. De bedoeling is dan ook om er de komende zomermaanden een vervolg aan te geven. Hoe? Dat zijn we nu aan het uitwerken. We denken aan ‘summer camps’, een aantal kleinschalige evenementen. Continuïteit is belangrijk, we willen jongeren laten zien dat ook in Venlo de Street Culture leeft en ze ervoor interesseren. Dan ontstaat er een domino-effect en kan er hier eveneens een volwaardige scene ontstaan waarin de jeugd zich op allerlei manieren en op een positieve wijze kan ontwikkelen.”

Gratis naar ‘Game On’ van Nieuwe Helden 077 Venlo? Bestel dan (gratis) kaartjes via www.grenswerk.nl.  Er is geen dagkassa, dus bestel het kaartje vooraf.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad