Programma compleet: afgeslankte Popronde op 16 oktober in Venlo

4 oktober 2021

Popronde, het grootste rondreizende festival van Nederland, doet op zaterdag 16 oktober ook weer Venlo aan. Niet in de sinds 2011 gebruikelijke opzet, maar vanwege de geldende maatregelen in aangepaste vorm. “Volgend jaar hopen het evenement weer als vanouds te kunnen organiseren.”

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Popronde Venlo

Artiesten aan nieuw publiek en nieuwe podia koppelen, dat is sinds 1994 het doel van de Popronde, een initiatiatief van Stichting Popwaarts uit Nijmegen. Waar veel bands vaak lang in de eigen regio blijven hangen, wordt dat stramien bij de Popronde doorbroken. Het heeft ervoor gezorgd dat talentvolle muzikanten als Kensington, Jeangu Macrooy, De Staat, Chef’Special en My Baby.inmiddels zijn uitgegroeid tot gevestigde namen.

Selectie
Inmiddels maken tientallen steden deel uit van de wekenlang rondtoerende muziekcaravan. Venlo doet sinds 2011 mee, vertelt Guus Nissen, een van de coördinatoren van de Venlose editie. Hij geeft kort uitleg wat zijn rol is en hoe Popronde werkt. “Bands en acts kunnen zich ieder jaar tot en met december aanmelden om mee te doen. Die worden vervolgens beoordeeld door een landelijke selectiecommissie. Van de inmiddels meer dan 1.000 aanmeldingen blijven er tussen 100 en 150 over. Daaruit kun je als coördinator dan je keuze maken. Dat gebeurt in overleg met de locaties waar de optredens plaats vinden.”

Veranderende maatregelen
Die locaties zijn dit jaar beperkt, maakt Nissen duidelijk, wat alles te maken heeft met de coronamaatregelen. Hij geeft aan dat tijdens deze editie is gekozen voor Poppodium Grenswerk, Bibliotheek Venlo, Domani en Filmtheater De Nieuwe Scene. “Normaal gesproken zijn er veel meer locaties. Kroegen, maar het kan feitelijk overal waar publiek in kan, zelfs een shoarmazaak. Tijdens de voorbereidingen dit jaar veranderden de coronamaatregelen echter regelmatig. Daarom is de organisatie op safe gegaan en heeft ze op enig moment voor deze opzet gekozen.”

Nederlandstalig
Popronde is inmiddels sinds 11 september onderweg. Tot en met zaterdag 27 november treden elke donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag artiesten op in vier verschillende steden. Het programma is telkens anders. Nissen: “Natuurlijk kijken we naar wat past bij een locatie. Qua entourage en akoestiek, maar er kunnen ook andere criteria zijn. Bij Bibliotheek Venlo hebben we Nederlandstalige acts geprogrammeerd omdat er op die plek  momenteel veel aandacht is voor taal en taalachterstand.”

Passe partout
De acts die op 16 oktober naar Venlo komen zijn Melle Jutte, The Ballet Bombs, Mt. Atlas, Le Motat, Juan Juan, Casey’s Call, Lucas en MEAU. Daarbij is het streven om bands buiten de eigen regio bekendheid te geven een van de uitgangspunten, zegt Nissen. “In Venlo zul je dan ook niet vaak een Venlose act zien tijdens Popronde; die mogen zich elders in de kijker spelen.” Dit jaar dus vanwege de coronamaatregelen een aangepaste versie, maakt Nissen duidelijk die vervolgens uitlegt dat “bezoekers met passe partouts van €5 euro en een Corona toegangsbewijs in alle locaties terecht kunnen. En volgend jaar hopen we het evenement weer als vanouds te kunnen organiseren.”

Meer info over het programma en de geldende coronamaatregelen: www.popronde.nl/steden/venlo en blog.popronde.nl/blog/popronde-nieuwe-maatregelen/208

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad