Project ‘Van demo tot release’: “Jonge muzikanten stimuleren en ondersteuning bieden”

18 augustus 2021

De Venlose muziekstudio Rumah Recordings biedt drie talentvolle regionale acts gratis studiotijd, songwriting lessen en de mogelijkheid tot het maken van een videoclip. “Voor veel jongeren, dus ook muzikanten, is de coronaperiode een moeilijke tijd geweest; wij willen ze weer op weg helpen.”

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Rumah Recordings

Het is een project in samenwerking met de gemeente, vertelt Bram Rutten. Hij merkt op dat de coronaperiode op heel wat jongeren een negatieve invloed had. “Ze voelden zich depressief, ongelukkig. Wij richten ons met dit project op jonge muzikanten en willen die stimuleren en ondersteuning bieden.”

Eenvoudig opnameapparaat
Bram is de oprichter van de Venlose muziekstudio Rumah Recordings. Als muzikant – tegenwoordig Kwante Hippe – begon hij zich zo’n tien jaar geleden te verdiepen in andere facetten rondom het muziek maken. “Ik ben al heel lang met muziek maken bezig, maar wilde op een gegeven moment meer weten over de techniek. Dus besloot ik een eenvoudig opnameapparaat te kopen. Samen met mijn vader – ook muzikant – hebben we vervolgens een aantal opnames gemaakt. Die heb ik altijd bewaard en nog wel eens teruggeluisterd. Dan hoor je hoe we in de loop der jaren zijn gegroeid.”

Volwaardig
Het bleef dan ook niet bij dat eenvoudige opnameapparaat en Rumah Recordings groeide uit tot een volwaardige muziekstudio waar Bram inmiddels meer dan fulltime mee bezig is. Tweeënhalf jaar geleden kreeg hij gezelschap van medebandlid van Kwante Hippe Niels Winter. Samen maken ze opnames voor en begeleiden ze muzikanten uit heel Nederland en zelfs van erbuiten. “We hebben in de afgelopen jaren natuurlijk heel veel geleerd. Zoals hoe de juiste stappen te zetten. Kunnen tevens terugvallen op andere professionals.”

Niels Winter en Bram Rutten

Huiskamerachtig
Nu zijn er meer muziekstudio’s, ook hier in de regio. Hoe zou Bram Rumah Recordings willen omschrijven? Waardoor onderscheiden ze zich? “Ik denk dat het huiskamerachtige karakter wel een onderscheidend kenmerk is. We zijn een studio met gevoel. Ik ben in de loop der jaren in heel wat muziekstudio’s geweest en vaak is het toch wat afstandelijk, lijkt het wel lopende-band-werk. Terwijl muzikanten juist gebaat zijn bij een warme, inspirerende omgeving. We willen ook meer bieden dan alleen een studioproduct, dan alleen de opnames. We gaan naar repetities, geven advies over promotie, kunnen ondersteunen bij het maken van een videoclip.”

Project
Dat alles speelt dus ook bij het project ‘Van demo tot release’. Daarmee richten ze zich op muzikanten van tussen de 15 en 25 jaar. Bram: “Toen we hoorden wat de coronaperiode voor negatieve invloed op jongeren heeft gehad, stelden we ons al snel de vraag: wat kunnen we doen om in ons geval jonge muzikanten te stimuleren en motiveren? Ze dus uitnodigen in de studio. En ze op een brede manier te begeleiden.”

Genre
Dat gebeurt bij drie acts, maakt Bram duidelijk. “Die uitgekozen acts bezoeken we eerst tijdens een repetitie. Ze krijgen lessen in songwriting, maar ook over opnames en hoe je daar op voor te breiden. Dan gaan we de studio in voor de daadwerkelijke opnamen. Tot slot leren we ze hoe een script te schrijven en een video te maken. Dat alles doen we samen met andere muzikanten; welke dat zijn is afhankelijk van het genre. Bij bijvoorbeeld hiphop is dat iemand anders dan bij rock.”

Studio in
Geïnteresseerde muzikanten en bands kunnen voor 19 september een demo en motivatie sturen naar demo@rumahrecordings.nl. “Natuurlijk luisteren we naar de kwaliteit van de demo, maar hun motivatie, hun drive vinden we ook heel belangrijk.” In het najaar gaan de drie uitgekozen acts dan de studio in, verwacht Bram. “En dan willen we tegen het eind van het jaar of begin volgend jaar dat het product klaar is zodat we het kunnen promoten. Waarna we hopen dat we de eindresultaten veelvuldig op radio en tv zullen horen en zien.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad