‘Prônke behoort tot het DNA van de Klaasstraat’

6 februari 2021

Op de zaterdag, een week voor Vastelaovend, is de Klaasstraat het decor voor het Prônke. Een traditie die dit jaar haar 37e editie zou beleven. Maar helaas: corona beheerst ons leven, zorgt dat een streep gaat door alle evenementen en dus blijft het ook deze zaterdagmiddag stil in de Klaasstraat. Geen zingende menigte, geen speech van d’n Hoëgheid, geen vrolijke klanken van diverse joekskapellen, geen kleurrijke massa. Niets. Als pleister op de wonde een terugblik naar het ontstaan en de succesjaren. Met de hoop dat het volgend jaar weer anders is.

Tekst: Leon Vrijdag | Beeld: Leon Vrijdag

De eerste editie van het Prônke was in 1985. Een initiatief van Ton Linders, fotograaf in de Klaasstraat. Linders was geboren in Tilburg en kende vanuit de Tilburgse carnaval een soortgelijke traditie waarbij de mensen in hun moeiste ploete door de straten van Tilburg flaneerden. Samen met buurvrouw Annie Peeters van ’t Klöntje en Anneke van Boven van Bloom Canjels bedachten zij het Prônke. Hiermee was een nieuwe traditie in de Venlose Vastelaovend geboren.

Eerste jaren
“De eerste jaren flaneerden de deelnemers met mooie hoeden en een mooi bontkraagje in een kleine optocht midden tussen het winkelende publiek,” vertelt John van der Sterren. En zo kon het gebeuren dat niets vermoedende mensen meegenomen werden in de optocht en onbedoeld onderdeel werden van het schouwspel dat zich in de winkelstraat afspeelde. Later kwam er echt publiek naar het evenement. Dat kwam mede door de deelnemers zelf. “Het echte flaneren verdween naar de achtergrond en er kwamen meer deelnemers die een spel gingen opvoeren,” zo weet Toon Boermans zich te herinneren. Het begon allemaal met een stel zwemmers die een groot blauw laken uitspreidden om te kunnen synchroonzwemmen. Het winkelende publiek bleef staan kijken en zo kreeg het Prônke een eigen publiek. In de loop van de jaren kwamen er steeds meer mensen kijken. “Het verspreidde zich als een olievlek,” aldus van der Sterren.

Medaille
“Prônke is voor iedereen,”, zegt Boermans. Het is een laagdrempelig evenement waaraan iedereen gratis kan deelnemen. Bij inschrijving krijgt iedere deelnemer een prônk-medaille en de beste groep of faatse krijgt een prijs die uitgereikt wordt door de prins van Jocus. John van der Sterren: “Die medaille is wel een leuk verhaal. We wilden de deelnemers met een aandenken naar huis sturen en dus bedachten we dat iedere deelnemer een medaille mee zou krijgen. Er werd naar een ontwerp gezocht dat paste bij het Prônke, en zo kwamen we uit bij een pauwhaan. Dit dier pronkt immers met zijn veren zoals de deelnemers pronken met hun schoeënste vastelaovespekskes.” Helaas werd er geen geschikt ontwerp gevonden tot het moment dat John van der Sterren bij de plaatselijke Chinees een kalender kreeg. “Die kalender had een afbeelding van een pauwhaan en werd uiteindelijk verwerkt in het ontwerp.” Het dier werd bij de nek afgeknipt en aan de onderkant koos men voor een brillenglas waarop het jaartal kwam te staan. Zo krijgen alle deelnemers van het Prônke nog steeds die eigen medaille uitgereikt.

Eerste Boétezitting
In 1992 vond de eerste editie van de Boétezitting in de Zoepkoel plaats. In de jaren daarna kreeg het Prônke regelmatig bezoekers die eigenlijk voor de Boétezitting naar de stad kwamen. Van der Sterren herinnert zich een groep uit Maastricht. “We waren die ochtend nog met de voorbereidingen bezig toen een groep dat dames ons in het Mestreechs aanspraken. Ze wilden voor hun bezoek aan de Zoepkoel snel even ergens naar het toilet, maar uiteindelijk zijn ze nog een hele tijd in de Klaasstraat gebleven. We hebben koffiegedronken en andere gebruikelijke versnaperingen en flink wat schaele wazel verkocht”, zegt Van der Sterren. Het jaar daarna waren ze er weer. Volgens Toon Boermans hoort dit ook bij het Prônke. Maar ondanks dat er af en toe een verdwaalde bezoeker van de Boétezitting voorbij kwam heeft het Prônke zijn eigen karakter behouden en is het een echt feestje voor de Klaasstraat.

Eigen lied
Het Prônke blijft daarmee een typisch Venlose traditie dat zich afspeelt in de intieme sfeer van één van de kleinste winkelstraten van Venlo. Van der Sterren: “Het publiek bestaat uit veelal oudere Venlonaren. De deelnemers zijn echte vastelaovesviérders die het feest diep in hun hart gesloten hebben en vaak maanden van te voren al bezig zijn met hun creatie. Volgens Toon Boermans zit het Prônke in het DNA van de Klaasstraat. Er heerst een enorme saamhorigheid tussen de ondernemers en de Klaasstraat profileert zich al jaren als de prônkstraot. “En we hebben een eigen prônk-leed waarmee we in 2010 de finale haalden van de Jocus Leedjesaovend”, aldus Boermans. Uiteindelijk behaalde het leedje de vijfde plek. “We zijn door de jury gered,” lacht Van der Sterren, we stonden lange tijd op de vierde plek en dat betekende dat we overal hadden moeten optreden. Iets wat als ondernemer natuurlijk bijna onmogelijk is.”

Een week eerder
In 2012 kreeg het Prônke voor de eerste keer met een kleine tegenslag te maken. De Boétezitting groeide uit z’n jasje en dat ging ten koste van het Prônke. De gemeente wilde geen vergunning meer afgeven omdat door de drukte in de binnenstad de openbare veiligheid in het gedrang kwam. “Dat kwam wel even binnen en in het begin waren we best waers,” aldus Van der Sterren. De organisatie van het Prônke was van mening dat de Boétezitting maar plaats moet maken omdat het Prônke een veel langere traditie kende. Daarnaast was er voor de organisatie ook nog een zakelijk argument. “We zijn allemaal ondernemers en doordat er een tweede zaterdag bij kwam waarop we de zaak maar gedeeltelijk open konden houden kregen we te maken met omzetverlies.” Maar de gemeente veranderde haar besluit niet en de organisatie van het Prônke koos eieren voor haar geld en besloot het evenement te verplaatsen een week eerder te laten plaatsvinden. “We dachten echt dat dit het einde van het Prônke betekende,” aldus Toon Boermans. “We namen toen enkele reclamespotjes op om zo veel mogelijk promotie te geven aan het feit dat het Prônke een week eerder zou plaatsvinden. De Venlonaren hadden het evenement echter zo diep in hun hart gesloten dat er geen enkel moment sprake is geweest van een dip in het aantal deelnemers en het publiek. Dat beschouwen wij nog steeds gezien als een groot compliment voor het feest. Na 33 jaar kunnen we stellen dat het evenement niet meer weg te denken is in de Vastelaoveskalender. De organisatie loopt als een geoliede machine en vergt daardoor niet heel veel extra inspanning.”

Georganiseerde chaos
Van der Sterren “De deelnemers melden zich vanzelf, we hoeven geen straten af te zetten en de deelnemende Joekskepèllen bellen mij vaak in september al met de vraag of ze weer welkom zijn. Wij hebben er wel eens over gesproken om bijvoorbeeld een deel van de straat af te zetten voor het Prônke, maar dat gaat niet gebeuren. Het is een heerlijke georganiseerde chaos en dat willen we graag zo houden.” Toch zijn er echter een paar kleine dingen veranderd. “Zo werd vroeger het bier in eigen beheer verkocht en ging de opbrengst naar een goed doel. Tegenwoordig wordt de verkoop van drank door de horecabedrijven in de straat verkocht en mogen zij de omzet houden.” Ook zijn er ten opzichte van enkele jaren geleden meer groepen bij gekomen en sluit Jocus aan bij het Prônke met de Joetsaovend waardoor de mensen langer in de stad blijven hangen. “Maar in de basis is er weinig veranderd”, zegt Toon Boermans. “De deelnemers melden zich aan, voeren hun act op en vermaken het publiek langs de kant.”

Over de toekomst maken Boermans en van de Sterren zich dan ook geen zorgen. Wat jaren geleden bedacht is door de prônkmooders, zoals de bedenkers van het evenement genoemd worden, zal tot in lengte van jaren blijven bestaan. Het hoort bij het unieke karakter van de Venlose Vastelaovend en zal voor altijd een typisch Venlose traditie blijven. “Wie weet worden wij ooit nog eens de prônkvaders genoemd”, besluiten Toon Boermans en John van der Sterren.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad