Roel Versleijen: ‘Ik hoop dat alle Venlonaren verstandig met de huidige situatie omgaan’

5 november 2021

En dan gebeurt toch waar velen tot heel recent geen rekening mee hadden gehouden: er gaat een streep door de officiële activiteiten rondom Elf van Elf in Noord- en Midden-Limburg. Het zuiden van de provincie neemt daarover vandaag (vrijdag) een besluit. Ook voor Venloos Vastelaoves Gezelschap Jocus betekent dit dat het feest op de Markt aanstaande donderdag niet doorgaat.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag en Renier Linders

“En dat voelt dubbel,” zo laat voorzitter Roel Versleijen weten. “Natuurlijk verheugde iedereen zich er op om weer een fantastisch feest neer te zetten, maar de ontwikkelingen van de afgelopen dagen zorgden ervoor dat het ook binnen onze vereniging steeds meer begon te knagen. Daarom begrijpen wij als Jocus volledig dat dit verstandige besluit is genomen en dat Elf van Elf niet door kan gaan.”

Essentiële zaken
Vastelaovend is het belangrijkste van alle onbelangrijke zaken in het leven. De gezondheid van mensen is het meest essentiële aspect van alle belangrijke zaken. Het is een bekende uitspraak die Versleijen vaak hanteert. Daarmee wil hij benadrukken dat er, zeker op dit moment, meer essentiële zaken in het leven zijn dan Vastelaovend. “Anderhalve kilometer van de Markt snakken mensen naar adem en zetten zorgmedewerkers alle zeilen bij om patiënten zo optimaal mogelijk te begeleiden. Dan is een feest op dit moment niet gepast.”

Ontwikkelingen
Afgelopen maandag vond nog een vergadering plaats van de Raad van XI van Jocus. Alles was tot in detail geregeld om van de Elfde van de Elfde een goed georganiseerd feest te maken: de kaartverkoop, het scannen van QR-codes, het bron- en contactonderzoek. Maar de ontwikkelingen gingen sindsdien snel. “De ontwikkelingen in de maatschappij waren voor ons als vereniging voldoende serieus om alle zaken nog eens goed tegen het licht te houden,” aldus Versleijen. “We gingen in gesprek met burgemeester Scholten, hoorden de signalen vanuit de zorg en bovendien was er dinsdag de tijdelijke opnamestop bij VieCuri. We gingen langzaamaan steeds serieuzer nadenken of een feest wel gepast was. Sinds dinsdag zijn er constructieve gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van de Veiligheidsregio en horecaondernemers. Vanuit die Veiligheidsregio vond bovendien overleg met de ministers Hugo de Jonge en Ferd Grapperhaus Dat heeft er toe geleidt dat donderdag het besluit werd genomen om alle festiviteiten af te blazen.”

Brandhaard
Dat de burgemeesters uit de vijftien Noord- en Midden-Limburgse gemeenten dit besluit namen, had volgens Versleijen ook te maken met het feit dat juist dat deel van de provincie Limburg inmiddels donkerrood kleurde op de coronakaart. “Deze regio is een brandhaard en in die context is een gezamenlijk besluit genomen. Het gaat niet alleen om de activiteiten in Venlo, maar om alle evenementen in het betreffende gebied. Corona gaat verder dan het Jocusriék. Kortom: er waren voldoende goede argumenten om dit besluit te nemen.”

Verstandig zijn
Dat 15 kilometer verderop in Horst-America dit weekend toch de slotconcerten van Rowwen Heze in een grote tent met 8.000 bezoekers per avond plaatsvinden en dat Venloos café’s adverteren dat zij donderdag toch activiteiten organiseren, daarover wil en kan Versleijen geen uitspraken doen. Zelf is hij niet bij het overleg van de Veiligheidsregio geweest. “Ik kan alleen maar de hoop uitspreken dat alle Venlonaren verstandig met de huidige situatie omgaan, dan kunnen we misschien over een paar maanden gewoon Vastelaovend vieren. Als sommige partijen toch evenementen organiseren of iedereen zijn eigen ding blijft doen, dan wordt het natuurlijk een lastig verhaal om in februari activiteiten te organiseren. Wat ik echter nog meer hoop is dat alle mensen die nu ziek zijn, vooral weer heel snel beter worden en dat er zo min mogelijk nieuwe coronagevallen bijkomen. Alleen dan kunnen we uit de situatie komen.”

Zitting
De Prônkzitting van zaterdag 13 november gaat vooralsnog wel gewoon door. Daarbij volgt Jocus alle geldende regels. “Als echter op de persconferentie van vrijdag 12 november nieuwe maatregelen worden opgelegd, dan moeten wij ook dan handelen naar de inzichten van dat moment. Vooralsnog gaat de zitting door en er is er plaats voor 500 bezoekers. Vanzelfsprekend houden we ons die avond aan de geldende regels zoals geldige QR-code plus bron- en contactonderzoek. Wij streven er altijd naar om onze feesten volgens de essentie van Jocus te organiseren en te vieren, maar vanzelfsprekend houden we altijd rekening met de geldende maatregelen.”

Op de vraag wat hij zelf aanstaande donderdag gaat doen, klinkt een bescheiden lach. “Er zijn veel vrijwilligers en andere partijen in de afgelopen periode heel intensief met de voorbereidingen van Elf van Elf bezig geweest. Ik kan mij voorstellen dat we gezamenlijk toch ergens het glas gaan heffen en proosten op betere tijden. Maar vanzelfsprekend gebeurt ook dat met inachtneming van alle geldende regels. Wij willen geen enkel risico lopen. Verder wachten we de komende weken de ontwikkelingen af.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad