‘Roéte Route’: kunst achter het (etalage)raam in de Venlose binnenstad

24 oktober 2022

Tot en met zondag 30 oktober is er in de Venlose binnenstad de gratis kunstroute ‘Roéte Route – Biëstig in de Binnestad’ te zien. De route voert langs diverse (etalage)ramen waarachter kunstwerken te zien zijn die aansluiten bij de huidige tentoonstelling over Melle in museum van Bommel van Dam.

Beeld: Minted Media

De ‘Roéte Route’ voert voor een belangrijk deel langs leegstaande winkelpanden die tijdelijk zijn omgedoopt tot kleine pop-up musea. De route loopt van het panoramavenster op het dak van museum van Bommel van Dam (‘de Duikbril’) via de Parade naar de Gasthuisstraat. De getoonde kunstwerken zijn van de kunstenaars Krista Smulders en Michiel Ubels, Lola Safari, Floor Martens, André Wiehager en Joep Caenen.

Winkelend publiek
Startpunt van de Roéte Route is dus de Duikbril van museum van Bommel van Dam. Vanuit het grote venster op de vrij toegankelijke zolderverdieping van het museum kijkt De Legendarische Lekkerbek (2022) van Krista Smulders en Michiel Ubels neer op het winkelend publiek van Venlo. Deze gigantische vis bestond eerder als drijvende performance tijdens de Bosch Parade waarvandaan de bezoekers luidkeels werden aangemoedigd om hun hebberigheid en massaconsumptie schaamteloos te vieren.

André Wiehager
Een speciale plek in de Roéte Route is ingeruimd als eerbetoon aan de in juni overleden André Wiehager, wiens geboortedag het 24 oktober is. In de raamvitrines bij Huizenaar Kappers in de Gasthuisstraat bevindt zich een selectie tekeningen van de beeldend kunstenaar: ideeën op papier van zijn monumentale schilderijen en beestige logo’s (zie foto).

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad