‘Samenstellen programma nieuwe theaterseizoen was een race tegen de klok’

16 juni 2021

Maarten van Erp, programmeur bij De Maaspoort, is zowel trots als tevreden. Afgelopen week presenteerde het Venlose theater het programma voor het nieuwe theaterseizoen. De eerste verkoopdag voor Vrienden van De Maaspoort verliep deze week naar wens en Van Erp verwacht dat als ook abonnementhouders en andere belangstellenden in de gelegenheid worden gesteld om kaarten voor hun favoriete voorstellingen te kopen, er een flinke storm op gang komt. “De mensen snakken naar vermaak,” zo laat hij weten.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Theater De Maaspoort

De verwachtingen over de versoepelingen zijn bij Van Erp en zijn collega’s positief, De Maaspoort presenteert een programma met ruim 200 voorstellingen dat weinig tot niets afwijkt van een regulier theaterseizoen. Er valt dus voldoende te kiezen. Van Erp: “Absoluut. Voor ieder genre en elke leeftijdscategorie staan er bijzondere voorstellingen op het programma. We zijn er eigenlijk in geslaagd een volwaardig programma neer te zetten. Alleen het aantal buitenlandse gezelschappen is door de reisbeperkingen nog beperkt, maar ook dat kan in de loop van het jaar weer veranderen.”

Leuke uitdaging
Een deel van de shows is doorgeschoven vanuit afgelopen seizoen toen door nagenoeg alle voorstellingen een streep kon. Een ander deel is nieuw. “Ik denk dat de verhouding 50/50 is. Maar het was absoluut een race tegen de klok om het programma voor komend theaterseizoen tijdig te lanceren. Producenten hadden tot 7 mei de gelegenheid om producties door te geven. Wij als programmeurs kregen vervolgens tot 1 juni de tijd om uit het aanbod te kiezen en het programma af te ronden. Daarin zijn we geslaagd. Het was een uitdaging, maar wel een leuke uitdaging.”

1 november
De Maaspoort start deze week al met de zomerprogrammering. Vanaf september begint dan officieel het nieuwe theaterseizoen. Wat kan, gezien de nog geldende coronamaatregelen, wel en wat mag nog niet? “We gaan er vooralsnog van uit dat vanaf 1 november de Nederlandse theaters weer normaal open kunnen. Bij de voorstellingen tot 1 november houden we de anderhalve-meter-regel aan. Dit betekent dat voor shows tot die datum minder kaarten verkocht kunnen worden. We houden iedere keer twee stoelen vrij. Dit is automatisch in ons ticketsysteem verwerkt. Bij de voorstellingen die vanaf 1 november gepland staan, maken we weer gebruik van de complete zaalcapaciteit. Ik heb zelfs goede hoop dat de regering al eerder groen licht geeft om de theaters weer volledig open te stellen. Mocht dat gebeuren, dan organiseren wij een extra verkoop voor plaatsen die tot dat moment niet verkocht mochten worden.” En in geval de rem er in het najaar toch weer op moet? “Daar ga ik in principe niet van uit, maar in het ergste geval moeten we artiesten dan weer vragen om twee shows op een avond te doen of de voorstelling weer doorschuiven. Groot voordeel is dat de hele branche inmiddels voldoende ervaring heeft met alle maatregelen. Artiesten, producenten, programmeurs, maar ook het publiek. Maar nogmaals, ik verwacht geen nieuwe grootschalige lockdown meer.”

Uitgelaten sfeer
In de periode dat producenten en programmeurs druk bezig waren om voorstellingen te plannen en op elkaar af te stemmen, ging het ook steeds beter qua versoepelingen. “Wij merkten inderdaad de afgelopen week dat er stap voor stap steeds meer mogelijk was. Dat motiveert deze sector natuurlijk enorm.” De sfeer in het Venlose theater is dan vanzelfsprekend ook behoorlijk uitgelaten, zo erkent Van Erp. “Je moet bedenken dat we sinds maart 2020 grotendeels op slot zijn geweest. Alleen in de zomer van afgelopen jaar tot medio oktober mochten we beperkt publiek bij voorstellingen ontvangen. Sindsdien is het op één voorstelling na stil gebleven. Ik was wel eens even op mijn kantoor, maar dan kwam ik bijna niemand tegen. En nu komt het hele theater weer tot leven. Mijn collega’s zijn er weer. Deze week liepen er honderden scholieren rond vanwege de voorstellingen van Guido Weijers. De eerste verkoopdag is succesvol verlopen. Eindelijk mogen we weer doen waar dit team zo goed in is. Mensen prikkelen, entertainen en blij maken. Dat is uiteindelijk ook de bestemming van dit gebouw.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad