Sef Berkers terug naar New York: kunstenaar popt up aan Venlose Beekstraat

6 mei 2022

Sef Berkers exposeerde in maart 2020 in een galerie in het New Yorkse stadsdeel Manhattan, toen hij vanwege de corona-uitbraak hals over kop weg moest uit ‘The Big Apple’. Na opnieuw te zijn uitgenodigd voor een expositie kan hij terug om het “hoofdstuk New York af te maken”. Om de reis te bekostigen opent Berkers zaterdag 21 mei een pop up galerie aan de Venlose Beekstraat.

Tekst: Redactie VenloVanbinnen | Beeld: VenloVanbinnen, Sef Berkers

“Your studio wall is amazing! We would love to show your works in our gallery soon.” Met die woorden nodigde de Agora Gallery in het Chelsea-district in Manhattan, New York onlangs Sef Berkers uit om zijn recente werk bij hun te exposeren. Daarmee krijgt de Venlose kunstenaar een tweede kans om zich te laten zien in New York. “Begin maart 2020 heb ik een week in een galerie in Manhattan geëxposeerd. Toen kwam corona en de lockdown en werd de expositie abrupt afgebroken. Ik moest snel het land uit”, vertelde Berkers eerder. De werken die hij destijds exposeerde kwamen voort uit het project ‘Starring’ waarbij Berkers filmscenes als inspiratiebron nam.

Crowdfunding
Een deel van die werken bleef vanwege zijn overhaaste vertrek achter in New York. Familie in Brooklyn heeft het opgehaald en deels verkocht en deels opgeslagen. De reis toen financierde Berkers door een pop up tentoonstelling met verkoop te organiseren voor een crowdfunding. Die vond destijds plaats aan de Grote Beekstraat in het centrum van Venlo. Hij gaat bewandelt nu dezelfde weg, een pop up expositie, in hetzelfde pand aan de Grote Beekstraat.

‘Travelers’
Die expositie heeft als thema ‘Travelers’. In deze serie staan reizigers op station Venlo centraal. Mensen die vanaf het station op weg gaan naar elders of Venlo als eindbestemming hebben. De haast op de trappen richting perron, het wachten, lezend of append; allemaal onderwerp van dit werk van Sef Berkers. De serie past in zijn oeuvre waarin de reizende mens op stations telkens weer terugkeert. Het zijn werken in olieverf op papier en doek; schetsen en schilderijen die gekenmerkt worden door de écriture automatique: snelle, minimale lijnen met een maximale expressie van beweging. Alle werken zijn genummerd en gesigneerd Berkers: “Het is een tweede kans om mijn werk te laten zien in het centrum van de moderne kunst. Door het abrupte einde van de vorige expositie, ben ik voor mijn gevoel nog niet klaar in New York. Dat hoofdstuk is nog niet afgesloten.”

De opening van Travelers Venlo – New York is op zaterdag 21 mei om 15.00 uur. De expositie is te bezoeken op zaterdag 21 en zondag 22 mei en op zaterdag 28 en zondag 29 mei, alle dagen van 15.00 tot 18.00 uur.


Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad